(9.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane předsedo, že vás přerušuji. Prosím o klid. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ve 13.37 vychází zpráva na Novinkách: V Izraeli jsou desítky Čechů, repatriace se zatím nechystá. V tu dobu repatriaci provádí Poláci, Maďaři, Bulhaři a další, v to pondělí Maďaři, Poláci - stovky lidí repatriovali. A víte, kde byl pan ministr Lipavský? No, byl na cestě do Ománu a blokoval to letadlo. Proč tam nešel linkou? Proč chodí na summity, kde vlastně nic neřekne? A to je zajímavé, že po tom summitu ani neměl tu tiskovku. No a potom, když zjistil tedy, že je to průšvih, tak přistál cestou. Protože média samozřejmě, média to manipulovala tak, že vlastně lidi měli pocit, že pan Lipavský letěl z Prahy do Izraele. Ne, neletěl. On letěl z Ománu do Izraele, to má po cestě, aby se vyfotil s izraelským prezidentem, tenhle historicky propalestinský člověk, Lipavský, který hlasoval v rámci OSN proti Izraeli, který dneska říká, že nemůžeme vlastně změnit sídlo našeho velvyslanectví. A ten kolega z té České televize, co mi skákal do řeči a nepředstavil se, vlastně se mě ptal na to, jak to uděláme. No tak znovu opakuji: šroubovák, čtyři šrouby, vymontovat tabulka v Tel Avivu, jedu do Jeruzaléma, vymontuj tabulku, kde je pobočka, a namontuj tuhle tabulku. No je to jasný. Jediný člověk, který v té vládě rozumí něčemu z hlediska EU a dalším zahraničním politickým věcem, je Pojar. A ten to potvrdil. No, tak co jsem odbočil.

Takže pan Lipavský, když zjistil, že je průšvih, protože se vykašlal, vykašlal na naše lidi. A mimochodem až pod naším tlakem začal něco vůbec dělat. Takže v 13.37, Novinky, v pondělí 9. 10., říká - ještě se nic nechystá. V úterý 10. 10 ve 13.40 jsem vystoupil na tiskové konferenci, kde vyzývám vládu, ať domů dostane lidi, kteří se nemají jak dostat domů. Ministerstvo s nimi nekomunikuje. Protože paní velvyslankyně, co říkala těm lidem? No, jděte na letiště do Tel Avivu. Ale všechny komerční lety skončily v neděli, v neděli devátého. A lítal jenom El Al a izraelské linky, které mají protiraketové systémy. Ty sprosťárny, jak oni lžou! A aktivistický iRozhlas samozřejmě přinesl reportáže. Že vlastně si to snad vymejšlím! O co tady šlo? Šlo o to, že Smartwings, který repatrioval 350 lidí do minulé neděle, nabízel, že vyletí z Ejlatu, To je na hranici s Jordánskem, a naloží naše lidi a odveze je pryč. Protože z Tel Avivu nemohli lítat. Ano. Mimochodem, když se do toho vložila paní ministryně Černochová, která je vlastně jediná ve vládě, která je schopná něco rozhodnout a řídit, a je potřeba jí poděkovat, že kdyby nebylo jí, tak není vůbec nic a ty lidi tam ještě jsou. Takže Smartwings - a bohužel byla smůla, že ten velký airbus se pokazil, má problém s motorem, nedá se to opravit - tak Smartwings chief operations officer Bělina volal náměstkovi Smolkovi, že nabízí pomoc, x-krát tam volali. Ale já chápu, že úředníci, kteří zažívají teror od této pětikoalice a musí lhát a podvádět a musí říkat, co říká pan ministr, tak samozřejmě - co říkali? Ne, ne, ne, my si to všechno odvezeme. Takže ten malý airbus vozí třicet, čtyřicet lidí a už tam byl snad sedmkrát nebo nevím kolikrát. Jo?

Takže to je absolutně neuvěřitelné, že já jsem dal v pondělí tweet, ano, že na lidi kašlou. Tady pan typický antibabiš, pan poslanec Žáček, dokonce tady vystupoval a říkal něco o Afghánistánu. Neví o tom vůbec nic. Operaci Afghánistán jsem řídil já s Kulhánkem, s ministrem zahraničních věcí. A když vznikl ten problém, tak jsme v noci zasedli, bylo tam celé vedení naší armády a nám tvrdili, nemůžeme vyletět, nemáme slot. Máme slot Baku, potřebujeme do Kábulu. Tak jsme řekli ne, okamžitě vyletíte! A vyletěli. A po cestě dostali ten slot. Takže prosím vás, nemluvte o nás. My jsme se o lidi uměli vždycky postarat. A byli jsme nejúspěšnější v Afghánistánu, naše armáda byla nejúspěšnější, ale já jsem byl v první linii! No, pan premiér, ten dělá tu billboardovou kampaň. Děláme - co to je vlastně? To je úplně neuvěřitelné, jo? Děláme, co je potřeba. (Směje se.) Děláme, co je potřeba. Pan premiér nedělá nic. On to deleguje na ministry. A pokud měl totálně neschopného ministra, jako je Lipavský, no tak potom to tak vypadá, nebudu tady jako hodnotit další.

Takže co se vlastně stalo? Lipavský totálně selhal, vůbec se o lidi nepostaral. Velvyslankyně - totální katastrofa. A já si to nevymýšlím. Vždyť přece tady jsou články. Titulky 11.10. v 11.27: Zoufalé. Nevíme, na koho se obracet. V Izraeli žádají o pomoc další Češi. Další: Nechali nás v tom. Ambasáda nepomohla s odlety z Izraele, tvrdí Češka. Ano? Vždyť těch článků... Ale tahle prolhaná média, která jim jdou na ruku. No, tak hned paní Bastlová dala rozhovor panu Lipavskému, iRozhlas, Klímová, víte, kdo to je? Ta vám odsaje energii, máte z ní hned depresi. Včera jsem s ní telefonoval. Ani se mě nezeptala na to, jak to bylo se Smartwings. Smartwings chtěl povolení. A včera? Ne, když se pokazilo to letadlo, nabízel i letadlo. A to je všechno pravda a já to všechno umím dokázat a všechny ty lidi mám v mobilu!

Iveta Blanarovičová, možná znáte to jméno. Já jsem pomáhal zachraňovat její rodinu, aby se dostali do těch letadel. Nic nevěděli, nikdo s nimi nemluvil! Totální fiasko! A teď média dělají reportáže. Snad Babiš si vymýšlel. Babiš se nepotřebuje zviditelňovat na tomhle problému v Izraeli. My jsme se vždycky o lidi postarali a já jsem byl v první linii. A já jsem to tu všechno řekl. Se všemi jsem telefonoval. Ale oni teď dělají reportáž vlastně, jako že bych si vymýšlel. No to je neuvěřitelné.

Takže 9. 10. paní Černochová tady seděla a už dobře věděla, že pan Lipavský si jde udělat PR, jde si udělat tu fotku s tím izraelským prezidentem. A proč mu neřekl, že Smartwings potřebuje povolení vyletět z Ejlatu? Proč? Protože mu šlo jenom o tu fotku. A potom naložil 34 lidí a vykazoval tady, že je to nějaký repatriační let! Ano, cestou z Ománu, vážení, on neletěl do Izraele, aby zachraňoval naše lidi. On jel na dvoudenní summit ministrů zahraničních věcí, kteří samozřejmě zase nic nevyřešili. Protože komisař řekl zastavit peníze Palestiny, no a Borrell řekl něco jiného. No, znáte to, Evropská unie. Bez komentáře. Takže tak to je. A je neuvěřitelné, že... No a potom ve středu 11. 9. v 8.30 - ve středu prosím vás, to už v pondělí ostatní země dávno repatriovaly - takže pan ministr dělá tiskovku v 8.30 a sděluje, že v systému DROZD je 180 lidí. Ano. A až v 13.08 dává telefonní čísla, kam mají lidi volat. Ve středu v 13.08 dává. Lidi nevědí, co mají dělat.

A viděli jste ty rozhovory s těmi, kteří přiletěli? Do poslední chvíle byl tam chaos. Totální chaos. Totální selhání ministra Lipavského! Totální, jo?

Takže ano, já znovu opakuju, pan ministr Výborný měl dřívější návrat z Uzbekistánu. Ano, pomohl. Díky za to. Ale kdyby to neuchopila Černochová a nezačala to řídit, protože samozřejmě ona ví, že má neschopného premiéra a že má neschopného ministra zahraničních věcí (Potlesk z lavic ANO), tak není vůbec nic. Takže pokud se někdo tady zasloužil o to, aby naši lidi se vrátili z Izraele, je to paní Černochová! Já mám výhrady vůči paní Černochové, protože jsem byl na semináři F-35, co organizoval pan Žáček - a k tomu ještě něco řeknu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP