(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže by bylo dobré, kdyby konečně... I ta média, proč se nezeptají pana Lipavského, jak je to možné, že je tam takový chaos? Od neděle - od neděle! - se Smartwings - a dneska je středa - nikdo nemluví. Od včera čekají na povolení, aby vyletěli. Nemůžou otevřít systém, takže se neví přesně, kolik je tam lidí. Můžou okamžitě vzít 189 lidí. Ale pan Lipavský, ministr zahraničních věcí, on je bezradnej. On musí volat Černochové, která má dvě letadla. Tady seděla a už se usmívala, pochopitelně. Už se usmívala pochopitelně. Protože už věděla, že PR akce. A ještě jednou: On neletěl z Prahy, vážená média. On letěl z Ománu. Z Ománu! No a zastavil se a nabral 34 lidí. A na ostatní kašlou. No propaganda neuvěřitelná! Když se díváte na Českou televizi - no, to je úplně, to je náš hrdina, ten Lipavský! No to je úplně super! To, že se vykašlal na ty lidi ostatní od neděle - od neděle - to už média neřeknou.

Takže vážený pane řediteli Součku, tohle by měli točit ti vaši aktivisti z Reportérů, co tady otravují od rána a ptají se, co ten Babiš točí za videa? Dezinformace. Jaké dezinformace? Já říkám pravdu. Vy lžete, provládní novototalitní Česká televize! Vy lžete! Vy! Tam včera večer zase říkal - no, ten Babiš, proč to říká? No protože mi to ti lidi napsali. Proto. Proto jsem to řekl. Protože kdybych já byl premiér, tak už dávno všichni jsou doma! My bychom se o ně postarali, tak jak v Afghánistánu. Přesně. (Potlesk poslanců ANO.)

Pan Lipavský nám dneska sdělil na tiskové konferenci, že kapacita soukromých letů poklesla. Jo, a jak to ví? Proč nemluví? A Smartwings se snaží. S nimi nikdo nekomunikuje. Nikdo. Takže oni zachránili 350 lidí, teď se domlouvají, protože nemají povolení, oni nemůžou lítat, takže se domlouvají s El Alem, aby odvezli naše lidi do Larnaky a tam je naloží Smartwings. A kdo to má řešit? Já jako opoziční poslanec? Mě o to požádali lidi, kteří mají strach, kteří se bojí! Ano. A samozřejmě i ta posádka nechtěla letět už do Tel Avivu, žádná letadla nelítají do Tel Avivu, ale Ejlat je v pohodě. A pan ministr tam byl, ale povolení žádné! No udělal si tu fotku, super, tak my jsme rádi, že to je jako skvělé, sice ambasádu nechce, ale byl tam. Super akce PR, jako gratulace, to fakt výborný, koordinace s paní Černochovou, která nám neřekla včera, jak to teda všechno bude. A znovu opakuju: letěl z Ománu. Z Ománu. Mohl tam letět linkou klidně. Mohl. A sám dneska mluvil na tiskovce, že vlastně ta porada těch ministrů zahraničních věcí byla nějaká virtuální. Virtuální. Já to znám, jak to tam funguje. Všichni se vykecaj, jo, takže komisař proti Borrellovi, Borrell dostal instrukce od některých států a Palestina jede dál. Pan ministr dneska říkal, že tam bude nějaký audit. No, tak tam pošlete ten účetní dvůr a podívejte se na těch 8,5 miliardy eur, co nateklo do té Palestiny, jestli to skutečně nateklo tam, kde to mělo natéct. Podívejte se na to. Nebo to budou zase jenom ty řečičky, jo?

Takže já jsem tady vystoupil, protože mě o to požádali lidi, protože tahle neschopná vláda na čele s premiérem a ministrem zahraničních věcí není schopna se postarat o naše spoluobčany v Izraeli. Oni nevědí ani, jak je evidovat. No ono by stačilo, kdyby ten Smartwings otevřel ten let. Ten má kapacitu 189. Už organizovali autobusy, všechno bylo připravené. Ale Izrael nedal povolení. Tak já nechápu, když náš soukromý přepravce říká "jsem připraven vyletět" a pan ministr mluví s prezidentem a s ministrem zahraničních věcí, jak je možné, když teda El Al lítá, proč naši nedostali povolení? Nebo ta letadla nakonec tam pan ministr neposlal, protože věděl dopředu, že si udělá tu PR akci? Nebo jak to vlastně bylo? Ať nám to někdo řekne, i paní Černochová. Kde bylo to druhé letadlo? Proč tam neletělo v pondělí jak ostatní?

No a teď po tiskovce pana ministra zkrátka nikdo nic neví a oni se budou radit. Tak já vás znovu žádám, abyste zařídil, pane ministře, povolení odletu Smartwings z Ejlatu do Prahy a může tam nastoupit 189 našich spoluobčanů. A pokud máte neschopnou velvyslankyni, která od neděle posílá naše spoluobčany na letiště do Tel Avivu, kde přestalo všechno lítat, tak si tam udělejte pořádek! To neumíte ani evidenci si udělat? Ani nevíte, kdo tam vlastně je? No, to je skutečně neuvěřitelné!

Takže 350 lidí zachránila soukromá letecká společnost. Pan ministr si udělal 34 lidí. Tam je nějak vybrali? To by bylo zajímavé, jak. Mimochodem jeden z těch cestujících ráno říkal, že vlastně od neděle čekal. Od neděle čekal. Žádné instrukce. Takže bylo by dobré, kdyby tato vláda konečně - konečně - se postarala o naše lidi. Kdyby mi ti lidi nepsali, tak se nebudu angažovat. Bylo to i v tisku. No a ta basketbalistka, tam to všechno vzniklo, že mi psali ti lidi, tak je stále někde na hotelu a čeká, že možná jí Smartwings zařídí, že poletí s El Al, pokud nedostanou povolení z Ejlatu, poletí do Larnaky a tam potom... Včera tady pan poslanec Žáček říkal: to je vidět, když někdo předčasně vystřelí. Já jsem nevystřelil předčasně. Já jsem jasně řekl, jak to je. A znovu opakuji - jenom lžou! Jenom lžou! Za podpory, propagandy České televize. Totálně jste selhali, na rozdíl od jiných států, neumíte se postarat o naše lidi. Kromě toho, že samozřejmě destruujete život všem občanům České republiky!

To, co tady vykládal Michálek, tak to nechám na kolegy. Takže já jsem strašně zvědav, když už teda pan Michálek nám tady neřekl, kdy půjde do toho spisu Dozimetr, kdy konečně odvolají toho ministra Blažka, ne? Tak Blažek s Nejedlým vylobbovali u prezidenta Zemana, aby Lipavský, který nemá ani zkušenosti, ani vzdělání na to, aby dělal ministra zahraničních věcí, ne? No tak se jim odvděčili. Blažkovi. Tak Piráti hlasovali, tak já nechápu, že ještě je ministr. Takže tady zase článek vyšel: Piráti zařízli Fialův izraelský plán. Hra, kterou napsal idiot, komentuje prezident Zeman. "Zdá se, že nejsme normální země, čímž se potvrzuje, jak jsem již řekl, říká prezident Zeman, "sledujeme divadelní hru, kterou napsal idiot a kterou režíruje kretén," dodala doslova bývalá hlava státu. Ano, o tom to je. Tak já tomu nerozumím. Tak jak to bude s tou ambasádou? Pan Lipavský říká, že nebude, že to pan prezident říká. Pamatujete po volbách, jak nám všichni říkali, že budeme mít jednotnou zahraniční politiku? Konečně máme dobrého prezidenta, toho jsme si zvolili. Pětikoalice. Je součástí nové totality. Jednotnou. Sice pan prezident říkal, že F třicetpětky ne, teď říká, že jo, říká, že ambasáda ne, no tak možná změní názor. Premiér... Já nevím, kdo je premiér teda? Premiér by měl bouchnout do stolu, ne? A říct Lipavský, co teď? Tak jsme tady hlasovali včera něco. Takže pan Lipavský říká, že nechce tu ambasádu. No, takže tak to bylo. Takže včera velká sláva, hrdina, jo? No, neuvěřitelné. Neuvěřitelné, jak vymývají lidem mozky. A z těch novinářů ani jeden se nezeptá, proč tam neposlali ta letadla? Proč? Proč se nezeptali novináři, proč si tam nevezmou na mikrofon Vika nebo někoho, aby jim řekl tu pravdu, jak to je? No protože jim to nevyhovuje. Přece lidi nemají vědět pravdu! Přece máme novou totalitu a propagandu!

Tady je takový zajímavý článek - 21. května 2021 - tady máme: Piráti se sešli s velvyslancem Palestiny. Bezvýhradná podpora Izraele je toxická, vzkazuje europoslankyně Gregorová. - To je ta, co točila videa s těmi drogami, pokud jste zapomněli. No, takže takhle si tu žijeme, jak blázinci.

A podstatné je, že tahle vláda se neumí postarat o občany České republiky. Znovu vás vyzývám, zavolejte na ten Smartwings a zařiďte jim to povolení, aby mohli naše lidi zachránit! Ano, lidi se chtějí vrátit domů! A to peklo, co tam je - a samozřejmě nikdo neví, co se stane - je neuvěřitelné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP