(13.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

My bychom tady přece neměli stále říkat, že chceme válku. My chceme... My jsme v NATO, to NATO nás ochrání, o tom jsem přesvědčen. A je dobře, že ty závazky se plní. V penězích. Ale ta vláda slíbila, že bude mít peníze i pro ostatní, nejenom pro armádu, Ukrajinu, ale i pro naše lidi. Lidi, kteří žijí v České republice. Pan premiér asi neví, jak ti lidi žijí. Kdyby to věděl a četl ty příběhy, které my dostáváme na nadaci, tak možná by změnil názor. Takže my čekáme na rozpočet. A pokud je pravda a ten rozpočet se nezmění a přijde školství o peníze a zdravotnictví a další, tak samozřejmě legitimní otázka, proč mají dostat F-35 400 miliard? Já vám řeknu proč. Protože paní ministryně to všechno ukřičí. Ona je seřve všechny a oni sklapnou a je to. Jo? Tady byl teď rozhovor s panem Pojarem. Myslím, že titulek, že jen blázen by vyměnil ty F-35 za návštěvu v oválu. No já mám pocit, že jo, že to tak je, že to tak asi bude. Já říkám, tak se pobavme o té armádě, řekněte nám ty závazky NATO. NATO od nás nechce F-35. Ne, my jsme v Evropě. Která jaderná velmoc je členem EU? No Francie. Francie má rafaly, mají svoje letadla. Tak možná mohlo být nějaké výběrové řízení, ne? Se poptat. Rafale. Nebo už všechno víme dopředu? Já jsem ještě nezažil, aby armáda dělala lobbing pro určitý typ zbraně. Úplně neuvěřitelné. Armáda dokonce tweetuje, že ten zásah na obraně, že se to netýká ministryně. To je neskutečné. To je úplně fakt neuvěřitelné. A v těch médiích vychází x článků o F-35 a o gripenech a tak dále.

Ale v čase, kdy teď vláda nás tady chce převálcovat a zdanit všechny a říká, nejsou peníze pro nikoho, a že se máme uskromnit, a oni hodujou, utrácejí, kašlou na nás, dát ještě 400 miliard za F-35 - to je neuvěřitelné. Neuvěřitelné. Takže to není možné. My chceme, aby naše armáda byla dobře vybavená, ale to není jenom o letectvu. A když máme ty gripeny do roku 2029, tak nám řekněte veřejně, jaká je ta nabídka, proč nemůžeme počkat? Možná bude za dva roky nějaké jiné letadlo. Teď samozřejmě čteme stále ty články, co se děje, občas se to ztratí, ta stíhačka. Už ji našli. Tak je to zvláštní.

Takže já si jen vzpomenu před prezidentskou kampaní, jak jsem byl obviňován. A tady normálně pan Řehka nám říká, že se musíme chystat na válku s Ruskem. Fakt. To jako je neuvěřitelné. Tak já nevím, jestli je to pozice NATO, že NATO chce válku s Ruskem? Já snad doufám, že ne. Tady je článek: F-35 jsou moc drahé, F-16 pro naše účely stačí, říkají na nové stroje na Slovensku. Takže to jsou nějaká vyjádření. My samozřejmě... A ten daňový balíček, on souvisí vlastně s tím rozpočtem. On souvisí s tím rozpočtem, jo. Ty dotace, které už tam nejsou, oni si to normálně vymysleli. Nakonec to dopadne tak, že vezmou ty dotace na obnovitelné zdroje a že to zaplatí všichni. Všichni občané a firmy. A stále jenom zátěž na lidi. Daně, poplatky a tak dále. Stále my všechno máme platit, aby tady vlastně oni hodovali. Ano, oni hodujou. Ani se nestydí. Ani se nestydí. To je fakt neuvěřitelná, neuvěřitelná situace. Když to porovnáte s tím, co bylo za našich časů, tak člověk se skutečně nestačí divit.

Pan premiér byl na konferenci Budoucnost českého zdravotnictví. Já jsem na jedné konferenci byl na začátku období této vlády, kdy pan Stanjura jasně řekl, že zdravotnictví není priorita. Nevím, vzali 14 miliard, ne? Jsme zpět v období šnajdroidů. Pan premiér tady mluvil, mám tady ten... (Hledá v podkladech.) že jsou dva problémy: Nedostatek léků a nespokojenost mladých lékařů. A mluví o těch lécích. Ano, já bych tady mohl mluvit hodiny o tom, proč jste zprivatizovali Léčiva. Za kolik to koupil ten Michal? Dvě a půl miliardy? Kolik to má hodnotu dneska? Sto miliard? A co to polio, nejlepší vakcína na světě? Co ty laboratoře, které jste rozprodali, zničili, které jsou soukromé, a kdo potom rýžoval v rámci covidu? No soukromníci. Každý normální podnikatel dělá insourcing. Insourcing. Takže všechno si dělá sám. Ne, stát to má naopak. Proč? No protože aby bylo externě, aby se mohly dělat kšefty. Takže to, že nemáme výrobu léčiv, ano... Viděl jsem, že teď jste popravili i tu Irenku, která byla nezávislá. Ale asi tam potřebujete někoho, který bude dělat ty kšefty. Kdo řídí tenhle svět? Zbrojaři, farma, média. To je moje zkušenost jako člověka, který byl chvilku ve vrcholové politice.

Takže pane premiére, pokud nevíte, tak po levé straně tady sedí můj přítel Emmanuel Macron, nejpracovitější prezident a premiér. Stále pracuje, ale papíry... Potom vystoupí, má to hlavu a patu. Vy sedíte vedle něho, tady napravo sedí švédský premiér, s ním můžete řešit zkušenosti, No-go zóny. Když jsem Magdaleně, bývalé premiérce, říkal: Magdaleno, kolik máš těch migrantů, šaría center? 90? Tak se zeptejte. Švédsko dneska je proti migraci. Ale proč o tom mluvím? Emmanuel Macron, který jednak snížil cenu elektřiny na minimum, a proto měl nízkou inflaci, a vykoupil EDF, tudíž francouzský ČEZ, tady v článku slíbil převést výrobu 50 důležitých léků zpět do Francie. Francie převede zpět na své území výrobu 50 nejdůležitějších léků, polovinu už v nejbližších týdnech. Při návštěvě farmaceutické firmy Aguettant to uvedl francouzský prezident.

Ano, léky, to, že nejsou, je nějaký důsledek. Ale to, že nejsou u nás, je vaše neschopnost. A vy nemáte žádný plán. Nemáte žádný plán. Když už jste tedy zprivatizovali za hubičku ta Léčiva, to je dneska Zentiva, která má hodnotu padesátkrát větší, tak místo toho, co tady ohlupujete nějakou gigafactory na ta elektroauta, která stále hoří a která dneska Čína vyrábí za polovinu, dováží je do Evropy a ještě blbá Evropa to dotuje, tak jste mohl dělat nějaký projekt na výrobu léčiv v České republice. Já chápu, že s tím ministrem neuděláte vůbec nic, protože to je samozřejmě peklo, ten člověk. Takže tady to máte. Tak. Můžete udělat projekt, že budeme mít výrobu léků větší v České republice. To můžete, to je byznys. Můžete to vymyslet. Můžete to vymyslet. Protože závislost Evropy na Indii a Číně na základních látkách je hrozivá. Hrozivá. Hlavně když paní Pekarová Adamová, která potom, co porazí Putina, chce porazit Čínu. A co když ona ji porazí, tu Čínu? Co budeme dělat? Nebudeme mít ani základní suroviny na léčiva.

Takže tomu zdravotnictví... Ano, pan premiér říká, že by se s námi o tom pobavil. No, tak velké zklamání. Co ty investice? Bylo tam 14 miliard investic. Nová porodnice u Apolináře. Teď se Adamovi Vojtěchovi tam narodilo miminko. Miliardový projekt, všichni tam chodili. To je unikátní historická památka. Proč to neinvestujete? Proč neinvestujete aspoň v tom Brně, kde jste doma? Tu porodnici? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP