(18.40 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Já bych poprosil, aby to bylo zařazeno jako druhý a třetí bod za pevně zařazenými body, a to ještě dnes na schůzi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, ještě vydržte chvilinku. Přeji vám dobrý večer, vystřídali jsme se v řízení schůze. Já si jenom chci ujasnit, vy jste to explicitně neoznačil, jak chcete pojmenovat ty body. U toho prvního mám Financování sociálních služeb - jestli je to takhle v pořádku? (Poslanec Juchelka: Ano, to je správně.) A to druhé je Příspěvek na péči.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já si myslím, že jste obstál, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Výborně, děkuji pěkně (Veselí v sále.), ještě, že jste to řekl. A první tedy bude - navrhujete jako druhý bod za pevně zařazené a druhý jako třetí bod za pevně zařazené? Bezvadné.

Další v pořadí je přihlášen pan poslanec Jiří Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, chtěl bych zařadit bod, který se jmenuje Oslovení premiéra k personální změně na postu ministra vnitra. Tento bod si dovoluji zařadit proto, že pan ministr vnitra od začátku svého působení na ministerstvu je v podivné dvojroli, v dvojroli předsedy korupčního hnutí a dvojroli ministra vnitra, který ať chce, nebo ne, ovlivňuje i práci orgánů činných v trestním řízení, protože k té pozici mají nějaký respekt. Když bych shrnul do jedné věty jeho působení, řekl bych: začal podezřele, pokračuje podivně a končí tragicky. Chtěl bych zrekapitulovat pro vás všechny, pro nás všechny, co vlastně za tu dobu udělal a co činí.

Za prvé, kryl a stále kryje podivné financování hnutí STAN, organizované původně místopředsedou tohoto hnutí Michalikem - bohužel tragická událost jeho úmrtí ukončila vyšetřování tohoto financování, tedy nedořešeno.

Ještě před svým jmenováním stihl vystrnadit nepohodlného a příliš férového policejního prezidenta Švejdara, už to tady bylo řečeno, toho policejního prezidenta, který měl velkou podporu u policejního sboru a u celé bezpečnostní komunity.

Od začátku své funkce bdí v uvozovkách nad objektivitou vyšetřování korupčně-kokainové aféry Dozimetru vlastního hnutí STAN. Pane premiére, nepřijde vám to podivné? Kryl ministra vlastního hnutí STAN a radil mu, aby zničil šifrovaný telefon, který by ho mohl propojit s mafiánem Redlem a potažmo s Dozimetrem.

Pane premiére, pan ministr se snažil dosadit do Úřadu pro zahraniční služby a informace člověka, u kterého byly prokázány kontakty na mafiána Redla, a při pokusu o tuto nominaci vaši vládu lživě informoval. On informoval, že to je člověk, který žádný problém nemá. To vám to není trapné? Potom pod tlaky médií jste tohoto člověka nejmenovali a byl jmenován jiný nominant.

Pan ministr nezorganizoval přes opakovaná oficiální upozornění požadovanou registraci stovek tisíc ukrajinských uprchlíků a způsobil tak zmatek a zbytečné výdaje v oblasti sociálních dávek a zdravotního pojištění. Teprve po roce a půl se snaží chybějící údaje o uprchlících nechat doplnit, což nás teď bude čekat v dalším lex Ukrajina. Podotýkám, že šlo o údaje biometrické, údaje o bydlišti, údaje o vzdělání, údaje o profesi, údaje o zájmu zde studovat, údaje o zájmu zde vůbec zůstat. Nepředložil dosud ucelený migrační plán, podle kterého měly pracovat jednotlivé rezorty a úřady, a to bezprostředně souvisí s nezvládnutou registrací.

Co zazlívám panu ministrovi nejvíce, je, že nepředkládá veřejnosti pravdivé a vypovídající údaje, a to nejen o legální a nelegální migrací, ale i o vývoji kriminality a bezpečnosti v České republice, a dává tak prostor ke spekulativním a nepřesným údajům a k tomu, jak on rád říká - dezinformacím. Přitom je to právě on, kdo vyhlásil tvrdý boj proti dezinformacím, na svém ministerstvu zřídil tým KRIT pro odhalování neloajálních úředníků ve státní správě, sám komunikuje se skupinami lidí, které za státní peníze vyvěšují na státních budovách koláže ovlivňující veřejné mínění a které ve svém důsledku společnost rozdělují. Na budově Ministerstva vnitra odehrál nechutný a pro ministra vnitra absolutně nevhodný politický stand-up Termín soudu se blíží, Andreji. To vám přijde, pane premiére, také normální?

Vyzýval bez vyšetření k potrestání policistů zasahujících na mítinku Babiše a naopak absolutně odmítl kritiku zásahu těžkooděnců, kteří neadekvátně zbili demonstranta u Muzea, tedy typický dvojí metr pana ministra a policejního prezidenta.

Zrušil 300 poboček České pošty, většinou těch prosperujících a na lukrativních místech, zrušil 1 000 poštovních schránek, vyhlásil záchranu České pošty a žádá na to několik miliard ze státního rozpočtu pro stabilizaci v následujících třech letech bez toho, aby předložil ucelený plán stabilizace. V současnosti to došlo tak daleko, že v řadě míst už není doručována ani doporučená pošta.

Bez předchozího schválení vaší vládou v Lucemburku přijal takzvaný migrační pakt, kterým zavázal Českou republiku buďto uprchlíky přijmout, nebo vyplatit částkou 20 000 eur, a to každoročně za každého migranta. Dodatečně to pak celé absurdně a lživě odůvodnil tím, že navázal na linii vlády Andreje Babiše a na stanovisko několik let staré, které bylo učiněno ve vztahu k jednání tehdejšího ministra vnitra pana Hamáčka v Bruselu.

Přes Rakušanovo politické krytí od policie unikly nové informace o Dozimetru, týkající se financování hnutí STAN a jeho exponentů. Naposledy to bylo na téma 500 pro Gazďu. To vrací vyšetřování zločineckého financování hnutí STAN opět na začátek a věřím, že se tomu bude Policie České republiky věnovat.

Za necelé dva roky, pane premiére, Rakušanova působení se Česká republika propadla v bezpečnosti ze 7. na 12. místo. To je ostatně výsledek celé vaší vlády, pane premiére.

A nyní si nechám to poslední, když jsem říkal, že pan ministr končí tragicky, a to je už zmiňovaná eskapáda s šifrovaným telefonem - a jeho tragická role. Prosím, budu citovat: "Nikdy jsem ho neměl" - myšleno šifrovaný telefon. "Polčák tvrdí, že si o něj Rakušan řekl" - zvláštní." Gazdíku, proč jsi ho nerozšlapal?" - opět pan Rakušan. "Měl jsem ho, ale nevolal jsem z něho" - následně. "Volal mi jen Gazdík a Polčák." - "Neumím ho používat." - Podívejte se, jak je to jednoduché - na Twitteru instruktáž.

Pane premiére, to je ostuda vaší vlády. Pane ministře, to by neudělal ani školák druhé obecné. Rakušan tvrdí, že jej možná odposlouchávala bezpečnostní divize Agrofertu. Pokud to ale tvrdí ministr vnitra, měl by to přece nechat vyšetřit nezávislému policejnímu orgánu, aby zmizelo to "možná". A já vím, že tam to "možná" dal cíleně. Ale jestliže to tam dal, měl by to jako ministr vnitra nechat vyšetřit a to "možná" by mělo zmizet, buďto ano, nebo ne. Ale to jsou právě ty dezinformace, proti kterým on tak brojí.

Pane premiére, ne, to není normální. To vám fakt nestačí na jeho výměnu, pane premiére?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, jenom název toho bodu, jestli mně řeknete, pro hlasování.

 

Poslanec Jiří Mašek: Oslovení premiéra k personální změně na pozici ministra vnitra.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Oslovení premiéra... (Poslanec Mašek: K personální změně...) Ano. (Poslanec Mašek: ... na pozici ministra vnitra.) Jasně. (Poslanec Mašek: Děkuji.) A kdy byste to chtěl?

 

Poslanec Jiří Mašek: Nechci ho předřazovat, nechme to normálně v pořadí.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. A poslední se přihlásil z místa pan poslanec Volný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP