(18.20 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

To samé se vlastně teď dotklo - a to je náhoda, že já vystupuju po bývalém ministrovi obrany Luboši Metnarovi - to je úplně totéž. Teď najednou média jdou po té hlavě - odpovědnost, ministr obrany, Generální štáb a tak dále, on to tady vysvětloval, úředníci. Tak já vám řeknu: Hlavou tady byl primátor Zdeněk Hřib. Ta kauza, jak vám říkám, se týkala Prahy. Ty zásahy byly v Praze na magistrátu a v městských firmách. A já se ptám, ptal se někdo po zodpovědnosti té hlavy, což je v tomhletom případě primátor? No, neptal, protože se šlo po těch jednotlivých věcech, tam se to najednou nehodilo. Tam zodpovědnost té hlavy, nikomu to nevyhovovalo, aby se po tom šlo. Takže Zdeněk Hřib celou svoji kampaň postavil, že se vymezoval vůči Dozimetru, to je ten paradox. Takže vy chcete zodpovědnost po panu bývalém ministru Metnarovi, ale přitom primátor, což je hlava, on byl hlava jako ministr, postavil celou kampaň na tom, že on se vymezoval vůči Dozimetru. To je absurdita na druhou! Kandidoval jako lídr a dneska tam je náměstek. Před volbami chtěl, aby Jiří Pospíšil ze všech funkcí odstoupil, a on žádnou neměl tenkrát Jiří Pospíšil, on byl řadový zastupitel. Teď je s ním v koalici a je náměstek jak Jiří Pospíšil, tak Zdeněk Hřib. A kde je převzetí té zodpovědnosti? Kde? Nikde.

Takže já jsem to tady navrhl úplně logicky, tak si to tady proberme. Buďte aspoň natolik otevření, jako jsou pražští zastupitelé za pětikoalici, kteří to zařadili, dokonce podepsali můj návrh na svolání mimořádného zastupitelstva. Projednali jsme to, dokonce jsme v jeden den stihli mimořádné zastupitelstvo i řádné zastupitelstvo a skončili jsme v deset hodin, pan primátor to potvrdí. A šlo o dobrou vůli. Tak jestli nemáte co skrývat, tak tady zařaďte ten můj bod, který jsem nazval, paní místopředsedkyně, jestli mi to tam můžete připomenout, Dozimetr - z Prahy na celostátní úroveň, protože tohleto přesně se děje, to je popis té situace. Tak se toho nebojte a zařaďte to. Tak to zařaďte, jako to zařadili pražští zastupitelé za vaše strany. Ale evidentně vy se toho bojíte, nechcete se o tom bavit.

A to samé se týká toho telefonu. Já jsem si k tomu napsal tři poznámky tady. Za prvé, furt si nerozumíme, my to kritizujeme a furt mi tam někdo píše na Twitter, jestli já mám Signal nebo WhatsApp? Ano, mám Signal a WhatsApp, ale o to tady přece vůbec nejde. Já nevím, jestli ze sebe budeme navzájem dělat blbce, nebo co. Přece tady jde o to, že má někdo šifrovaný telefon. Moje první otázka je, proč ho vůbec politik má mít od soukromé firmy? Něco jiného je, když to dostane z bezpečnostních nějakých služeb, logicky. To tady nikdo nekritizuje. Tak to je potřeba takhle vysvětlit úplně naplacato, protože mám pocit, že si nerozumíme. Proč to má vůbec politik mít? To je první.

Druhá otázka, pan ministr, dneska už ministr, předtím ne, říkal, že ho neměl. Tak já bych se v rámci té debaty o Dozimetru zeptal, proč tedy lhal, nebo kdy lhal? Protože já si pamatuju ty citace, že on panu kolegovi Polčákovi (Gazdíkovi?) řekl, aby ho vyhodil, rozšlapal, ale v té době, když to řekl, ho sám měl. Ale z těch veřejných vyjádření, co jsem našel, nevyplývá, že by tehdy, když Dozimetr se poprvé dostal ven, řekl, že má také šifrovaný telefon. Takže moje druhá otázka je, proč lhal?

A ta třetí, to už je úplně fakt úsměvné, ta infantilní výmluva, že šlo o obranu kvůli odposlechu od bezpečnostní divize Agrofertu. To už fakt jako nemůžete myslet vážně. Takže tohleto když řekne v současné době ministr vnitra, že to byl důvod, proč mít takovýhle telefon, tak to prostě je na to, zařadit tady ten bod, jenom tohleto, a to nemluvím skutečně o tom, že se evidentně ukazuje, že nemluvil pravdu.

Takže ono se v této chvíli ukazuje, že Dozimetr začal v Praze, jde na centrální úroveň. Vy jednoznačně používáte dvojí metr, snažíte se to rozředit a rozhodit i na hnutí ANO, které bylo v opozici a není tam ani smykem, ani smykem tam není. Nemůže tam být ani teoreticky, protože my tam na to nemáme vliv, neměli jsme vliv v Praze, takže to logiku nedává. Ta snaha je opravdu za mě velké, velké pokrytectví.

Tak se k tomu postavte, zařaďte tady ten bod - přijmeme nějaké usnesení, třeba si tady řekneme nějaké nové informace, a jak říkám, ten bod se jmenuje Dozimetr - z Prahy na celostátní úroveň, protože to je reálný popis této situace. A házet to jenom... Nebo jenom - nechat jenom, aby tady byla odpovědnost na Janě Mračkové Vildumetzové... A já jsem si našel dneska tu citaci tehdy, kdy ministr vnitra Vít Rakušan řekl, že buď odstoupí sama, anebo že bude použito silové řešení, to znamená, že bude odvolána proaktivně, vy ji prostě odvoláte. To vám nepřijde fakt jako nefér? Že vy chcete po někom, aby odstoupil z funkce, protože se viděl na svatbě s někým, kdo za dva, za tři roky je z něčeho podezřelý, a nevadí vám, že s tím podezřelým je někdo v kontaktu v době, kdy ty podezřelé činnosti páchal? To fakt nerozlišíte tyhlety věci? U jednoho chcete, aby převzal zodpovědnost, u druhého to promlčíte.

Takže za mě tenhleten bod je nesmírně logický, jasný, evidentní, a pokud bude zařazen, tak rád přijdu s dalšími detaily kolem Dozimetru, to, co jsme probírali minimálně na pražském zastupitelstvu. Děkuju za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Přejete si pevné zařazení? Ne, dobře. Nyní s přednostním právem pan ministr Dvořák a poté je přihlášen pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Slibuju, kolegyně a kolegové, páni poslanci a paní poslankyně, že budu opravdu stručný. Já bych se jenom chtěl přiznat k tomu, že jsem poněkud zmaten, protože ještě před hodinou jsem tady slyšel, že Dozimetr pochází ze Zlína, teď najednou slyším, že Dozimetr je vlastně pražská záležitost. Ale není to podstatné.

Druhá věc pro pana poslance Nachera, prostřednictvím paní předsedající. Já jsem, prosím pěkně, nemluvil o tom, kdo byl komu na svatbě. Já jsem použil slovo kmotr a použil jsem ho záměrně, protože je to taková legrační přesmyčka, když je někdo kmotrem dítěte a když je někdo kmotrem mafiánů, a pan Zakaría Nemrah byl kmotrem, a to určitě obou dětí, které mají dva rodiče, tedy zřejmě i paní poslankyně byla matkou těch dětí, jimž za kmotra byl pan Zakaría Nemrah. Čili já jsem rozhodně nezpochybňoval, že byl na té svatbě svědkem jenom manžela, ale kmotrem dětí, které jsou jistě obou rodičů. To jenom, aby bylo jasno.

Nicméně já souhlasím s tím, že tohle všechno jsou takové dobové tanečky, o které vůbec nejde. Ale vy jste, pane poslanče Nachere, prostřednictvím paní předsedkyně, řekl jednu velmi důležitou věc: Pojďme se bavit o tom, kdo s kým se domlouval, komu co přihrál, co se tam dělo. Ale my se tady o tom vůbec nebavíme, protože o tom nic nevíme. My se bavíme o tom, jestli pan ministr Rakušan měl, nebo neměl kryptovaný telefon, a jestli to byl telefon se systémem, který vzešel z Prahy, anebo jestli to byl třeba systém Agáta, který používaly jiné mafiánské skupiny, a o tom se tady zkrátka nemluví. Nikdo z vás zatím nevznesl argument, že by měl doklad o tom, že ministr Rakušan komunikoval s někým z té zločinecké skupiny Dozimetr, a správně taky říkáte, že není možné spojovat nějakou poslankyni z jedné strany a říkat, že oni můžou za Dozimetr. To jsem taky neudělal. Já jsem chtěl jenom naznačit, že právě není možné kvůli tomu, že se tady prostě vytvořila jakási mafiánská struktura, která se pokoušela proniknout do všech mocenských struktur, tak není možné říct: to je mafiánská struktura, kterou si založil STAN pro svoje potřeby. Takhle to prostě není a vaše snaha to přišít jenom jedné straně je prostě nekorektní a nefér a pokrytecká. Jenom to jsem chtěl říct.

Dozimetr není kauza STANu, je to kauza naší politické scény, která není moc čistá, a pojďme se bavit o tom, co skutečně víme a co případně podle vás ministr Rakušan opravdu udělal. Mít kryptovaný telefon není žádný zločin, není to trestný čin, a ministr Rakušan nebyl nikým obviněn z ničeho, co by se neslučovalo s trestním, ba dokonce ani s právem slušnosti. Takže jenom abych vysvětlil, o čem jsem mluvil předtím. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan místopředseda Havlíček. Prosím pana poslance Juchelku o trpělivost. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. Máte to trochu popletené. Tam se nejednalo o dvě děti, ale jedno dítě, ale to není podstatné. Podstatnější je jiná věc: jak můžete vyloučit to, že když se s někým někde potkáte, tak ten člověk za pět let může být třeba z něčeho obviněn? Já tady s vámi dneska komunikuju, potkávali jsme se v minulosti, já nemůžu vědět, jestli třeba za dva, za tři, za čtyři roky neuděláte nějaký zločin nebo něco špatného. Asi těžko mě za to někdo může vinit, to je prostě realita. Tak to jenom proto, když někdo někdy se s někým potká. To je přece něco úplně jiného, než když někdo někoho řídí. Pan ministr Rakušan nejenom že řídí Ministerstvo vnitra, ale pan ministr Rakušan řídí hnutí STAN. V hnutí STAN byl jednou z klíčových hlav v rámci Prahy pan Hlubuček. Pan Hlubuček je dneska v situaci, kdy zcela zjevně to míří k tomu, že bude jedním z těch největších zločinců, který tam je, a to je přece ten zásadní rozdíl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP