(17.40 hodin)
(pokračuje Jaroslav Foldyna)

Jak je možné, že se v této chvíli ve světě mlčí k tomu, že příslušník ukrajinských jednotek SS je v demokratickém parlamentu v Kanadě aplaudován vestoje, a my bychom k tomu měli mlčet? Proto si dovolím navrhnout bod jednání, který by toto odsoudil a tento bod se jmenuje...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Mohu vám - tady máte napsáno v přihlášce: Oslavování příslušníků SS je nepřijatelné.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Přesně tak se ten bod bude jmenovat, paní předsedkyně. Já jsem si to teď... Nezapomněl jsem to, to se totiž nedá. Víte, já jsem měl rodiče, kteří v německém lágru skončili. Moje máma bojovala u partyzánů v Jugoslávii a skončila v německém lágru. (Někteří poslanci se usmívají.) Já bych si z toho legraci nedělal, a říkal jsem vám to zcela vážně. Čili navrhuji tento bod na jednání tohoto Parlamentu. Děkuji. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: S nějakým pevným zařazením? (Jenom nový bod.) Jenom nový bod zařadit. Dobře, děkuji.

Nyní paní poslankyně Zuzana Ožanová, poté je na řadě pan poslanec Petr Sadovský. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych zařadila na tuto schůzi nový bod s názvem Školení ministra vnitra, jak postupovat při podezření z nezákonného odposlechu. Pokud bude nový bod zařazen, tak vzhledem k aktuálnosti bych požádala, aby to byl první bod.

Na rozdíl od pana ministra Rakušana mám s nezákonným odposlechem své osoby osobní zkušenosti, kdy to vyšetřovala policie, která za mnou přišla a řekli, že mají informace, že mám odposlouchávanou kancelář. Já jsem svolila k prohledání kanceláře a odposlech našli. Provádělo se další vyšetřování. Nepodařilo se zjistit, kdo tam ten odposlech dal. Nicméně říkám vám, že to není příjemná skutečnost a že vás to opravdu, kolegové a kolegyně, ovlivní.

Nicméně očekávám od někoho, kdo je ministr vnitra, že by měl vědět, jak policie vyšetřuje, co policie dělá, a neplkat do novin, že mám podezření na někoho konkrétního, a jen tak vágně to sdělit. Pokud někdo má podezření z trestné činnosti, ať to ohlásí a nechá orgány činné v trestním řízení dělat svou práci, notabene tohle očekávám od ministra vnitra. Ať neříká: Já si myslím, že mě odposlouchával ten nebo onen - ať to oznámí policii, ať se nevytáčí. Takovéto zakrývání svých nedostatků tím, že ukážu na někoho jiného a jenom prostě s prominutím blbě mluvím, je pro mě nepřijatelné.

Navíc víte, že když za mnou přišla policie, tak já jsem si myslela, že nemám odposlech? Z jednoho prostého důvodu, protože jsem si zcela vědoma toho, že lidé prostě neumí mlčet. Když řeknu něco jednomu člověku, za chvilku to ví celý úřad. Prostě buď těm lidem věřím, nebo jim nevěřím. Ve většině případů těch lidí, co si mysleli, že mají odposlech, měli pouze užvaněné kolegy. Takže užvaněnost neznamená, že mám odposlech. Napřed je třeba si to vyřešit sami doma.

Proto navrhuji tento bod Školení ministra vnitra, jak postupovat při podezření z nezákonného odposlechu. Ale tak nevím, jestli má pan ministr školit nás, nebo my jeho. Možná by bylo lepší, kdyby zajel na nějaké policejní školení o policejní práci. Ale opravdu nevím, proč ministr vnitra se vyjadřuje do novin: Ten a ten mě odposlouchával - a hází to do mediálního prostoru. Proč toto své podezření nesdělil policii a nenechal věc prověřit, byť v té době ještě ministrem vnitra nebyl? Myslím si, že je dost dlouho v politice, aby věděl, jak postupovat při jeho pozicích. Vždyť stačilo - policisté by to brali vážně, věc by se řádně prošetřila. Místo toho šifrovaný telefon. Jednou ho chce, jednou mi ho dali, prostě určitá míra nejistoty.

Pan Rakušan není v politice nováček. Domnívám se, že pouze zakrývá své nedostatky tímto svým chováním a vyjadřováním k tomu, kdo ho měl či neměl odposlouchávat. Myslím si, že by měl respektovat práci policie, a pokud má někdy takové podezření, že by měl věc oznámit. Proto vás, kolegové a kolegyně, prosím o zařazení bodu Školení ministra vnitra, jak postupovat při podezření z nezákonného odposlechu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Máte přání zařadit pevně tento bod?

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Ano. Já jsem to, paní místopředsedkyně, řekla, jako první bod, protože tady by bylo dobré ho proškolit, opravdu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, mám to zaznamenáno. Děkuji vám.

Nyní přečtu ještě omluvu, než dám slovo panu poslanci Sadovskému. Omlouvá se Radim Fiala do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Nyní pan poslanec Sadovský a připraví se pan poslanec Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, dnes tady padlo opravdu hodně argumentů na téma Dozimetr, šifrované telefony. Nechci řešit kauzu Redl, kauzu Dozimetr, od toho je tady policie. Já k tomu snad můžu říct jenom pár slov, která by mě zajímala, a na konci oslovím i pana nepřítomného ministra.

21. června bylo v novinách zveřejněno to, co popisují policisté jako kauzu Korupce v pražském dopravním podniku. Krypťákem, tedy mobilním telefonem s kryptografickou ochranou, byli na pokyn podnikatele Michala Redla vybavováni všichni členové skupiny, podotýkám, všichni. Za přístroje dal gang nejméně 150 000 korun a domlouval přes ně své akce. Když to ještě jednou zopakuji, dal nejméně 150 000 korun a domlouval přes ně své akce. Ty telefony samozřejmě stojí řádově kolem 100 000 korun na dva roky. Podotknu, nejde koupit jeden telefon. Ty telefony se kupují ve skupinách, protože ty telefony můžou komunikovat jenom pouze mezi sebou.

Podle spisu - Lidovky.cz - měla skupina přístroje získat od společnosti CircleTech. Firma dodává do telefonů šifrovací software a blokuje tak možnost policejního odposlouchávání. Pamatujte si to, co říkám: policejního odposlouchávání. On má krypťák, ty máš krypťák, propojím vás, domluvím to, řekl Redl podle spisu jednomu ze svých kumpánů.

Ministr vnitra Vít Rakušan, podobně jako jeho kolegové ze STAN Petr Gazdík a Stanislav Polčák, používali šifrovaný telefon, stejný, jako měli obvinění v kauze Dozimetr. Europoslanec Polčák popsal v rozhovoru v médiích pozadí pořízení mobilu pro ministra Rakušana. Rakušan mě o šifrovaný telefon požádal, popisoval europoslanec Polčák. Takže pokud měl náš první místopředseda vlády a ministr vnitra v jedné osobě šifrovaný telefon od společnosti CircleTech, mám jedinou otázku. Kdo za tento telefon a software zaplatil peníze? Ukažte nám, pane ministře, fakturu, a bude vše vyřešeno. Pokud jste měl mobilní telefon s kryptografickou ochranou na pokyny podnikatele Michala Redla, kterým byli vybavováni všichni členové jeho gangu, okamžitě odstupte.

Takže ještě jednou doložte, kolik jste za ten telefon zaplatil a kolik jste zaplatil za software, protože pokud to platil mafián Redl prvnímu místopředsedovi vlády, nezbývá vám nic jiného, než abyste rezignoval. Na druhou stranu, přijde vám normální, že ministr vnitra, který má pod sebou policii, používá telefon, který je právě proto, aby ho policie nemohla odposlouchávat?

Navrhuji proto tento bod, který bude jako první bod tohoto jednání, Objasnění financování šifrovaného telefonu prvního místopředsedy vlády a ministra v jedné osobě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já si to jenom upřesním - Objasnění financování šifrovaného telefonu prvního místopředsedy vlády? (Poslanec Sadovský: A ministra v jedné osobě.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP