(16.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže tak to je, my máme tady možnost mluvit - ano, mluvím tady, protože když mě čekala tady ta aktivistická reportérka, tak oni vám hned skočí do řeči, hned, nemůžete mluvit, oni vás nenechají mluvit, nenechají mluvit! Takže takto to máme. Proto mluvím o nové totalitě, proto mluvím o provládních médiích. A znovu opakuju, že to, co se děje na vnitru, je skandální, neuvěřitelné, a my zkrátka chceme požádat pana premiéra, aby si nás vyslechl.

Dneska ráno, dneska je v Praze předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a pan premiér zase nezklamal. Zase vystoupil a hned asi v šesté větě zase mluvil o naší vládě. Já bych tady doporučil panu premiérovi, kdyby si přečetl komentář našeho stínového ministra životního prostředí Richarda Brabce, kde je titulek Až za Fialy se ze zelené politiky stalo šílenství. V poslední době se často mluví o tom, jak to bylo s Green Dealem, tedy zelenou dohodou, nebo ještě lépe se zeleným údělem, což je asi nejpřiléhavější označení. Kdo nás tedy do toho uvrtal? Fascinuje mě, že i ti, od nichž bych znalost věci očekával, a myslím tím hlavně některé komentátory a politology, to občas mají trochu popletené. Nechce se mi totiž věřit, že by záměrně ohýbali fakta. Green Deal byl na počátku jeho projednávání ze všeho nejvíc politickou deklaraci s obecním závazkem, že budeme snižovat evropské emise a chránit životní prostředí, a k tomu se Česká republika přihlásila. Ano, my jsme vybojovali s polským premiérem, že nemáme závazek všechny členské státy snížit emise o 55 % - ne, nemáme - že je to průměr. A zároveň jsme vybojovali peníze do Modernizačního fondu pro Českou republiku 500 miliard. Samozřejmě, Poláci jsou čtyřikrát větší a mají větší průmysl, tak ti dostali víc, ale my jsme byli úspěšní. Ale tady stále dokola už tři roky, před volbami stále budou opakovat, a dneska znovu pan premiér nezapomněl, a je to trapné, vždyť tam byla Ursula von der Leyen dneska vedle něj, po něm mluvila, a Ursula by se nikdy nestala předsedkyní Evropské komise, kdyby nepolíbila prsten zeleným fanatikům v Evropském parlamentu.

My jsme vždycky říkali, že nám záleží na přírodě, a s Brabcem jsme dělali maximum pro to, aby byl dostatek vody, aby byly přehrady, aby naše lesy a naše příroda fungovala. Ano, bylo v roce 2019, nikdo nevěděl, že ten šílený Putin zaútočí na Ukrajinu! A ta Ursula tam je a to je tak nediplomatické, ale pan premiér to řekl i v Polsku - to se zkrátka nedělá, nedělá se to, že premiér na takovém fóru hned si kopne do Babiše. Ale to je nemoc, on bohužel lže. Proto znovu vás, vážení spoluobčané, informuji, že dneska večer - a díky za ty maily - vyhlásím soutěž o zlého fialového mimoně, protože se to nedá vydržet už, nedá se to vydržet! Někteří mi napsali, poslali mi třicet lží, ale to je každý den. Každý den! A uděláme i velkou postavičku mimoně a půjdeme do Mimoně se podívat, uděláme nějaký festival. Člověk už to nedává, protože je to ne-...

Takže co nám tady říká pan Brabec? "Green Deal byl politickou deklaraci a k tomu se Česká republika přihlásila. Dnes bychom se ve stejné situaci zachovali stejně, protože problémem není závazek, problémem jsou zvolené nástroje. Tehdejšímu premiéru Babišovi a jeho vládě se navíc podařilo vyjednat rekordních více než 1 000 miliard" - o tom jsem mluvil - "na energetickou transformaci země, prosadit jádro jako bezemisní zdroj nebo dosáhnout toho, aby snížení emisí do roku 2030 o 55 % byl celounijní průměr, a ne povinnost každé země, protože každý" - ano - "každý má jinou startovní čáru", jinde. Mette Frederiksen, premiérka Dánska - ona je na moři, vrtule, točí, točí, točí, má 70 %. My máme kolik? 42? Tak 40, 70, 110 děleno dvěma je 55, tak jsem jí to i říkal. Takže to byl obrovský úspěch! A žádná legislativa nebyla přijata. A samozřejmě to, co se stalo, nikdo nepočítal s tím, a mimochodem, ta Green Deal konference, která dneska je v Praze, kde vstupné stojí 15 000, minulý rok byl tady ten šílený Timmermans, fanatik, který chce zničit Evropu, zelený socialista, pekelná kombinace, normální magor promigrantský. Chce zničit průmysl! No, Ursula se probudila dneska a říká: Musíme mluvit s průmyslem! A proč jste nemluvili s průmyslem na začátku? Proč v Německu odcházejí firmy do Ameriky a do Asie? Takže bylo by dobré, pane premiére, a já jsem to tu říkal stokrát, abyste nelhal, ale je to marné, je to marné. Takže to, co jsme udělali, byla politická deklarace a udělali bychom ji znovu. Takže ty dopady v ekonomice - ďábel se totiž skrývá v detailu a ty ďábelské detaily s obrovskými dopady na naše životy se schvalovaly až v rámci balíčku Fit for 55, a to už za vlády Petra Fialy. Takže za vás to bylo, pane premiére. Přestaňte už lhát. Vždyť ta Hubáčková, nebo jak se jmenovala, ministryně, nemluvila ani slovo anglicky, zvedla ruku za ukončení výroby spalovacích motorů. Potom brečela, protože to podělala. To je vaše dílo, vy jste jí měl dát mandát, vy jste jí měl zakázat! Všechno se stalo za vás. Už jsem tady k tomu vystupoval desetkrát, ale pan premiér dneska znovu mě nastartoval, abych o tom mluvil.

Takže ten obecný závazek, který byl, z toho se stala ideologická šílenost s potenciálem zničit ekonomiku naši i evropskou. Mnozí si, a dneska už i Macron si to uvědomil, mnozí si určitě pamatujete, jak před volbami současný premiér Fiala hřímal, že je nutné bezpodmínečně odmítnout zákaz spalovacích motorů nebo řešit vysokou cenu emisních povolenek. A jak to dopadlo pod předsednictvím za vlády Petra Fialy? Přesně naopak. Zákaz prodeje vozidel se spalovacími motory byl schválen od roku 2035, vůbec nechápu, a pan premiér to opakovaně deklaroval, že to nedovolí. Emisní povolenky budou rozšířeny i na bydlení. Takže vážení spoluobčané, budete platit za svoje baráky, protože máte vysoké emise. A osobní auta! Evropská unie nám už nadiktuje, jaká auta budeme mít, což nutně zvýší ceny energií, pohonných hmot. Bylo schváleno další snížení množství emisních povolenek na trhu, což samozřejmě zvedne jejich cenu, a také průmysl dostane méně povolenek zdarma. Za to a mnohé další vláda obdržela pochvalu před nastoupenou jednotkou od zeleného guru EU Timmermanse. Já říkám magor, zelený guru říká Brabec. EU ve svých současných plánech bohužel vsadila všechno na snížení emisí za každou cenu, tedy i za cenu ztráty konkurenceschopnosti a zchudnutí svých občanů. EU podlehla doslova aktivistickému zelenému šílenství. Tak se podívejte na ty New Generation, jsou všude teď - maraton, tam něco vylili, všude se lepí, ty záběry tam v Německu, že řidič veze těhotnou manželku do porodnice nebo dítě na urgency. To jsou normální blázni, normální blázni! Takže to je aktivistické zelené šílenství a já doufám, že se to změní po volbách, že i mladá generace pochopí, že ano, my máme zájem snižovat emise, ale musí následovat všichni, i Čína i Asie a další. A přece Evropa slibovala, že je k tomu donutí! Přece není možné do Evropy dovážet stovky miliard dolarů zboží, které bylo vyrobeno na základě významně vyšších emisí než my. Takže ten problém nebyl řešen, a samozřejmě, co bude dál, se uvidí po evropských volbách, které zásadně určí ten směr. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP