(14.40 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Musíme si uvědomit, že ty rodiny, pokud opravdu se dostanou do těch těžkých situací a budou muset odcházet například z vlastnického bydlení do nájemního bydlení, tak si moc nepomohou. Prostě nájemné je v Praze 25 až 30 tisíc. To prostě je úplně srovnatelné s tím, když někde na venkově splácí hypotéku. A ty nájemní byty nejsou, oni nemají kam jít. A my skutečně některými kroky můžeme dohnat ty domácnosti až na kraj bytové nouze.

Druhý pozměňovací návrh, a také už jsem tady o tom hovořila, že my vlastně začneme brzy používat ty slogany, zda vládě vadí mladí. To, že jí vadí staří, to už máme za sebou a doufám, že Ústavní soud prostě přihlédne k situaci důchodců. Ale nově se mi nelíbí ani to, co vlastně se dělá i kolem žen a tak dále. Protože nechápu, proč prostě v této době ty hygienické, menstruační pomůcky a tak dále, péče o děti, kojenecká výživa, kojenecká voda a tak dále, aby to bylo v těch vyšších sazbách DPH. V kontextu toho - a znovu na to upozorňuji, vím, že to vyvolá úsměv na rtu, ale znova se tady o tom budu bavit, protože pro vás to je možná zanedbatelné, ale ty rodiny, když řeší jakoukoliv hezkou událost v rodině, ať už je to svatba, křtiny, prostě narozeniny, svátky, Mezinárodní den žen, Mezinárodní den matek, svátek zamilovaných a tak dále, tak samozřejmě k tomu používají květiny. Pak tady máme ale i smutné události a já jako bývalá ministryně pro místní rozvoj opravdu upozorňuji na to, že nám velmi roste počet sociálních pohřbů. Prostě to jsou drahé záležitosti a květinová výzdoba při těchto událostech by mohla dosahovat tisíců. Tisíců. A ti lidé na to nebudou mít. Prosím, zvažte to. Květina je určitá symbolika i pro ženu a myslím si, že řezané květiny, a prosím, nepoužívejme tady takové levné argumenty, že dáváme kytky do vyšších sazeb jenom kvůli jednomu pánovi. To prosím vás, to nás není hodno, protože my máme spoustu živnostníků, kteří se tím zabývají, a vy je tímto můžete lehce hodit přes palubu.

Prosím tedy i o podporu pozměňovacího návrhu pod číslem 3080 a samozřejmě k oběma návrhům se přihlásím v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. A nejprve s faktickou poznámkou pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Tak je škoda, vždycky v té většině racionálních slov se schová nějaká jedovatá poznámka typu kašlete na mladé. Nic z toho není pravda. Já se nejdřív vyjádřím, nebo spíš se zeptám k tomu návrhu pod číslem 3118. Vím, že paní místopředsedkyně se věnuje evropské politice, chce kandidovat podle veřejných zdrojů do Evropského parlamentu, tak se chci zeptat, jestli ten návrh srovnala s evropskou směrnicí o DPH, který podává, anebo navrhuje, abychom ji porušili? Bezesporu v některých položkách je návrh, abychom porušili platnou evropskou směrnici o DPH. A pak je to třeba říct na mikrofon a netvářit se, že to máme čistě ve vlastních rukou. A já teď nebudu říkat, co by všechno hrozilo. Jenom abychom si uvědomili, zda to je, nebo není v souladu s evropskou směrnicí. Když paní ministryně bývalá vyjmenovala ty věci, kde se zvýší DPH, podle ní, má pravdu. Zapomněla říct, a určitě jenom zapomněla, že u stavební práce se sníží DPH o 3 %. A to je ve prospěch oblasti bydlení. A já se nebudu ani usmívat a mít nějaké poznámky k řezaným květinám. Obecně chci říct, že DPH je v zásadě plošné opatření pro všechny nízkopříjmové, středněpříjmové i pro vysokopříjmové. A nemyslím si, že se v daňovém systému vůbec v DPH mají řešit sociální aspekty. Já je nijak nezlehčuji, nechci mluvit o tom, jestli je to vlastně něco tenčího, ono to fakt není namístě, když se bavíme o sazbách daní.

A poslední věc. Mně to opravdu nedá, a zase to nezlehčuji tu debatu, o těch hygienických potřebách. Tak paní místopředsedkyně, prostřednictvím jiné paní místopředsedkyně, osm let, říkal jsem to včera, jste drželi Ministerstvo financí. Chápu, že se to třeba neprosadí. Ale ani jednou jste to nenavrhli. Ani jednou. Začnete navrhovat v okamžiku, když jste vyměnili vládní lavice za opoziční. To je jen taková poznámka. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A pokračujeme ve faktických. Paní místopředsedkyně Klára Dostálová zareaguje na průběh debaty. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já děkuji panu ministrovi za tuto debatu. Ano, samozřejmě jde o harmonizovanou daň. Na druhé straně my můžeme mít nízké sazby, stejně tak jako máme knihy v nulové sazbě, proto já to navrhuji jenom dočasně na dva roky, aby se... máme v nulové sazbě, neboli osvobozeny od daně, abychom si rozuměli. Osvobozeny od daně. (Ministr Stanjura reaguje z vládní lavice.) Tak, přesně tak. Ale znova říkám, já apeluji na to, abych vás rozhoupala k něčemu, co pomůže prostě těm českým rodinám. Vy to na ně valíte, ale prostě neuvědomujete si, že ta vlastně platební schopnost těch rodin, když vám tak strašně drasticky klesají i ty reálné mzdy jako takové, tak by se s tím něco dělat mělo.

Stavební práce, to je sice hezké, pane ministře, ale nevím, za co ti lidé budou stavět a kde. A prostě jako znova říkám, materiál je drahý, ti lidé na to nemají, a to zrovna není to, co by těm rodinám teď v oblasti bydlení pomohlo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. A nepřekvapí reakce pana ministra.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já jsem jenom chtěl, abychom poctivě řekli, že navrhujeme, porušujme směrnici. Ať to řekneme. Já to nekritizuji, nevyhrožuji tím, nepadám z toho do mdlob a podobně. A jenom v tom bodě f) domácí pečivo, děti, staré, nemocné, zdravotně postižené. Pokud tím myslíte sociální služby, které jsou registrované, tak ty jsou osvobozeny od DPH. Tam se nic nemění. Jsou osvobozeny od DPH. Ale jsou to registrované sociální služby. Tak jenom abychom věděli, čemu se ten návrh věnuje.

My jsme si ale vědomi, co děláme. Ale současně platí, že veřejné finance v dobré kondici, jsem o tom opravdu přesvědčen, nejvíce potřebují nízkopříjmové skupiny. Ty vysokopříjmové jsou vlastně nezávislé na výdajích státního rozpočtu. A vezměme si opravdu jenom dvě čísla. A já teď nechci říkat, kdo za to může. V roce 2022 byla dluhová služba 50 miliard a příští rok 95. To je 45 miliard v průběhu dvou let. Má samozřejmě na to vliv za prvé objem toho dluhu a za druhé sazby. Už nikdy se podle mě v blízké budoucnosti nevrátíme k nulové ceně peněz. Bylo to moc dlouho, dneska na to experti upozorňují, že to bylo moc dlouho a že to bylo nereálné. Pak se vyrobily dluhy, s logickým zdůvodněním, vždyť ten úrok je tak nízký, tak proč bych si teď nepůjčil? Ale to většinou byly krátké peníze na krátkou dobu. V okamžiku, kdy to bylo na delší peníze, ty úroky nikdy tak nízké nebyly.

My jsme se snažili, aby ty dopady, které jsou negativní - nikdo z nás neřekl, že přicházíme se sadou pozitivních opatření. Pozitivní je to pro budoucí stabilitu veřejných financí. Ať už opatření na příjmové straně, zvýšení některých daní je nepopulární, tak opatření na výdajové straně, to znamená snížení některých výdajů státního rozpočtu, na které ti příjemci byli zvyklí, je také nepopulární opatření. Tak jsme si toho vědomi, přesto jsme se rozhodli, že to uděláme, protože si myslíme, že se to prostě udělat musí. A čím později to uděláme - (Předsedající: Čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Paní místopředsedkyně zase zareaguje s faktickou, čímž dá opět příležitost případně dopovědět. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za slovo. Já jsem moc ráda, že se mnou pan ministr diskutuje. Já jsem ráda i za to, co tady řekl. V podstatě můžete to brát i jako provokaci ode mě, abychom se nějakým způsobem skutečně začali bavit o tom, v jaké situaci ty domácnosti jsou. Mně by i stačilo, kdybyste řekl OK, pojďme se tedy alespoň bavit o těch rodinách, které jsou tak strašně zatíženy tou hypotékou, a pojďme si sednout s Českou bankovní asociací, pojďme ten švýcarský model, kdy vlastně oni skutečně budou moci odložit splátku jistiny po dobu té nejkritičtější situace, i za tohle bych byla spokojená. Ale v kontextu se neděje nic. A pokud tady mluvíme o obsluze státního dluhu, no tak pak nerozumím tomu, když vy sám alarmujete, že jenom k 1. 1. hned skočíme do 95 miliard, proč se dál zadlužuje Česká republika? Vždyť si berete jeden úvěr za druhým, ale se splatností, s odkladem splatnosti o deset let na třicet let a tak dále. Tak já tomu moc nerozumím, protože to si trošičku protiřečí. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A následuje...

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Dvě reakce. K té debatě o těch rodinách jsem připravený i s Českou bankovní asociací. A je to takový paradox, klesá počet nesplácených úvěrů v posledních dvou letech. Je to paradox. Já to nijak nezlehčuji. Na tu debatu jsem určitě připravený a jsem připravený na cílená opatření, a ne plošná, to určitě ne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP