(14.20 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Ale opravdu podle mě - můžete to žádat, já vám to nemůžu zakázat, ale chtít po mně, abych v okamžiku, kdy načtete pozměňovací návrh, tady každý okomentoval? Nicméně opravdu potřebuji nějaké podklady, abych zaujal stanovisko. Na tom není nic špatného. Tak já je poslouchám, i když tady nejsem, tak to mám puštěné, takže zaznamenávám, ale ke konkrétním pozměňovacím návrhům ať z řad koalice, nebo opozice dneska nejsem schopen říct, zda ho podpořím, nebo ne. Platí pravidlo - jsme koaliční vláda, a abychom podpořili některý pozměňovací návrh, tak ho musí podpořit celá koalice. Mně to připadá jako jasný, logický politický postup, když máte koaliční vládu. Takže bezesporu se o všech pozměňovacích návrzích budeme bavit. Samozřejmě je ideální stav, o kterém mluvil pan poslanec Nacher, že se na něčem domluví koalice i opozice, tomu se vůbec nebráním a je to samozřejmě dobrý stav, pokud se na takové konkrétní věci domluvíme.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, za dodržení času. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Hubert Lang. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vzhledem k tomu, že tady vidím, že je minimální účast koaličních poslanců, že je moc nezajímá to, co se projednává, přestože to bude mít drtivý dosah do života lidí v České republice, tak já bych vás, paní místopředsedkyně, chtěl požádat, abyste - chtěl bych dát procedurální návrh na hlasování o přerušení této mimořádné schůze o konsolidaci veřejných financí do 31. 10. 2023, tohoto sněmovního tisku. A chtěl bych vás požádat, abyste bezprostředně o tomto mém procedurálním návrhu dala hlasovat. Děkuji. (Koaliční i opoziční poslanci se kvapem vracejí do sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, prosím pěkně. Jenom - do 31. 10.? (Poslanec potvrzuje správnost.) Děkuji.

Pan ministr se hlásí s reakcí na procedurální návrh s protinávrhem. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já bych chtěl podat tři pozměňovací návrhy k procedurálnímu návrhu, který zazněl před chvílí, v souladu s jednacím řádem.

Tak za prvé, alternativně, že přerušíme tuto mimořádnou schůzi na 5 minut. Druhý alternativní návrh, že ji přerušíme na 7 minut. A třetí alternativní návrh, abychom ji přerušili na 9 minut. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Další protinávrh, pane předsedo? (Souhlas.) Pan předseda Dufek, prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já bych možná jenom dotaz, protože to je zrovna na halloween, proč si vybral pan poslanec, na kdy to chce odročit, jestli to má nějaký hlubší smysl?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, protinávrh prosím...

 

Poslanec Aleš Dufek: Ale dávám návrh, abychom to odročili o 14 minut. A druhý procedurální návrh, abychom to odročili o 13 minut.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se omlouvám, ale já jsem vás vůbec neslyšela, prosím kolegy o klid. Čtrnáct minut?

 

Poslanec Aleš Dufek: Někteří křičeli...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čtrnáct minut?

 

Poslanec Aleš Dufek: První procedurální návrh, abychom dnešní jednání posunuli o 14 minut, druhý procedurální návrh, abychom ho posunuli o 13 minut.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čili přerušení na 14 minut a na 13 minut. (Souhlas.) Ano. Budeme tedy hlasovat bezprostředně. Já přivolám kolegy z předsálí. Slyším žádost o odhlášení. Všechny vás odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

 

Nejprve bychom hlasovali o protinávrhu pana předsedy Dufka, ten dal dvě varianty. První varianta je - přerušení na 13 minut.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 6, přihlášeno 143 poslanců a poslankyň, pro 2, proti 79. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní budeme hlasovat o druhém návrhu pana předsedy Dufka - přerušení na 14 minut.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno 143 poslanců a poslankyň, pro 2, proti 78. Návrh byl zamítnut.

 

Dále budeme hlasovat o protinávrzích pana ministra Stanjury, který navrhuje přerušit schůzi nejprve - jako první varianta - na 9 minut.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, přihlášeno 144 poslanců a poslankyň, pro 5, proti 77. Návrh byl zamítnut.

 

Dalším návrhem je přerušení na 7 minut.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 9, přihlášeno 149 poslanců a poslankyň, pro 3, proti 85. Návrh byl zamítnut.

 

Posledním návrhem pana ministra Stanjury je návrh na přerušení na 5 minut.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 10, přihlášeno 151 poslanců a poslankyň, pro 5, proti 83. Návrh byl zamítnut.

 

A posledním návrhem je návrh pana poslance Langa, který navrhuje přerušení do 31. 10. 2023.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 11, přihlášeno 151 poslanců a poslankyň, pro 69, proti 78. Návrh byl zamítnut.

 

A my budeme pokračovat v projednávání tohoto bodu. Jsme v obecné rozpravě. Do obecné rozpravy je nyní přihlášen... Ale ještě předtím mám dotaz. Mám zde faktické poznámky. Pan poslanec Munzar, Turek, Kašník, Major, Staněk, Zuna a Válek. (Reakce z pléna.) Ano, jednalo se tedy o hlasování, čili já odmazávám všechny tyto řečníky přihlášené s faktickou poznámkou, nicméně došlo k tomuto při hlasování.

Tak nyní prosím pana poslance Helebranta, aby vystoupil, je přihlášen v obecné rozpravě, připraví se paní poslankyně Mádlová. Prosím, máte slovo. (Hluk v sále.)

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážení kolegové, vážení kolegové, vážené kolegyně, vystupuji zde s podporou pro pozměňovací návrh č. 3141, který navrhuje změnu v rozpočtovém určení daní stanovující pro kraje obdobný mechanismus v přepočtu, jak je v současnosti stanoven pro obce. Dohodou většiny krajů byla navržena nová kritéria, která podle Asociace krajů České republiky hodně odráží poměrné zastoupení charakteristik a činností jednotlivých krajů a která mají sloužit pro přerozdělování daňových výnosů mezi jednotlivé kraje...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane poslanče. Prosím, abyste své hovory, kolegové a kolegyně, přesunuli do předsálí. Děkuji.

Můžete pokračovat, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP