(14.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ministryně obrany, jak už jsem říkal, paní Černochová nás opakovaně ujišťuje, že přítomnost ozbrojených sil USA podle této dohody bude podléhat schválení Parlamentem. Když se podívám do dohody samotné, nic o odkladu uplatnění té dohody tam ale nevidím. A k tomu hlasování Parlamentem už jsem se vyjádřil. Dohoda vstupuje v platnost třicátým dnem po výměně nót, že každá smluvní strana splnila své vnitrostátní postupy potřebné pro vstup této dohody v platnost. Tedy pak už platí automaticky vše, co je v ní napsáno. Žádný odklad. Je zde enormní riziko, že po ratifikaci vláda potichu umožní USA podle dohody postupovat a nic dalšího už Parlament ke schvalování nedostane.

Mimochodem na Slovensku, ti to mají, tam samozřejmě to vzbudilo velkou bouři. Pak tam dali do toho i tu interpretační doložku. No, a američtí vojáci už tam na dvou místech jsou. Američtí vojáci už tam na dvou místech jsou. Takže takhle to probíhá.

Co se týče toho, že tady je skutečně enormní riziko, že nic dalšího Parlament už ke schválení nedostane, maximálně dá třeba formální souhlas vláda, nebo se bude rovnou postupovat podle dohody automaticky i u ozbrojených sil USA, které zde již budou takzvaně na cvičení. Nestačí slovní ujišťování od ministryně nebo jiných členů pětikoalice, když tedy pominu tu z našeho pohledu nedůvěryhodnost toho slovního ujišťování. Tak o ODS už jsem mluvil. Vždyť jste slibovali před volbami, že nebudete zvyšovat daně - teď je zvyšujete plošně všem. Tak jak se tomu má věřit? Jako když v podstatě v těchto zásadních věcech... já vím, že se něco může měnit za pochodu, ale to jsou tak zásadní sliby, tak zásadní plošné sliby, které když takhle porušíte, tak to přece, že jo?, těžko vám můžeme v tomhle důvěřovat. A je třeba podle našeho názoru napsat rovnou do té dohody, že se tím nedává možnost rovnou podle dohody postupovat a že před aplikací této dohody na teritoriu České republiky bude třeba vyžádat souhlas obou komor Parlamentu. Ale jak jsem říkal, ten náš návrh, který je pro nás ideální, je to referendum.

Pro Českou republiku je také mimořádně nevýhodné, aby dohodu nebylo možné předložit žádnému soudu, ani vnitrostátnímu, ani mezinárodnímu. Tato pasáž by se měla změnit a hlavně třeba změnit tu dobu sjednání z nevypověditelných 10 let na možnost výpovědi v horizontu měsíců, jinak tato dohoda zavazuje i několik dalších vlád. To znamená, je to rozhodnutí už i na několik dalších volebních období, nevíme kolik, ale minimálně těch 10 let je dvaapůl standardního volebního období, takže to samozřejmě je taky úplně nepřípustné, protože za těch 10 let se může opravdu udát spoustu věcí. A když se podíváte na světovou scénu, tak ty pohyby jsou tam značné. No a pravda je, že i ekonomicky se ocitají země kolem USA úplně na vedlejší koleji postupně. A je otázkou, jak to bude v jiných oblastech vůbec.

Jinak je potřeba také tuto dohodu podle našeho názoru vnímat i v souvislosti s vládou navrženou novelou ústavy, konkrétně čl. 43 ústavy, který se týká obrany našeho státu. Hnutí SPD podalo při projednávání ve Sněmovně návrh na zamítnutí. A tímto bych chtěl také podle § 63 dát návrh na odročení projednávání tohoto bodu na neurčito. A prosím, aby se o tomto mém návrhu hlasovalo po ukončení rozpravy.

A co se týče toho projednávání v ústavně-právním výboru, my jsme navrhli na výboru pro obranu a na zahraničním výboru, aby to projednal také ústavně-právní výbor, protože podle našeho názoru je potřeba posoudit ústavnost tohoto návrhu. Jako Česká republika je suverénní země a občané nám píší, řada občanů píše, zdali je to vůbec v souladu s ústavou? A jediní dva poslanci, kteří hlasovali pro možnost, aby to bylo projednáno v ústavně-právním výboru, tak byli poslanci SPD, kteří nás ve výboru zastupují, Jiří Kobza a Radovan Vích. Takže to samozřejmě také o něčem svědčí, že takto závažnou věc i poslanci hnutí ANO i poslanci Fialovy vládní pětikoalice, a to opět tady reaguji na kolegu, tak jste odmítli tu možnost, aby se to projednalo v ústavně-právním výboru, takže evidentně i hnutí ANO na tu smlouvu velmi spěchá, velmi spěchá, když to ani nestojí opozičním poslancům ANO, aby to bylo projednáno i v ústavně-právním výboru. Tak to tedy jako opravdu nevím. A myslím, že když se takhle podíváme do hloubky, tak opravdu SPD je tady jedinou opoziční stranou, která je proti této smlouvě. Ale velmi zarážející je, že se vlastně u této konkrétní věci hnutí ANO v podstatě úplně propojilo s Fialovou vládní pětikoalicí, že dokonce i hlasujete tímto způsobem, což je velmi zarážející. Ale tak to jenom takhle komentuji prostě, protože je potřeba si tohleto říct.

Připomenu, co je obsahem této vládou navržené novely ústavy - teď mluvím o té vládou navržené novele ústavy, konkrétně čl. 43, kterou taky ve stejném čase teď souběžně tady ještě máme ve Sněmovně.

V současné době vláda rozhoduje o vyslání ozbrojených sil České republiky mimo území České republiky a o pobytu ozbrojených sil jiných států na území České republiky bez souhlasu Parlamentu nejdéle na dobu 60 dnů, jde-li o a) plnění závazků z mezinárodních smluv a společné obraně proti napadení, b) účast na mírových operacích podle rozhodnutí mezinárodní organizace, jíž je Česká republika členem, a to se souhlasem přijímacího státu, c) účast na záchranných pracích při živelních pohromách, průmyslových nebo ekologických haváriích. A nově chce vláda do ústavy vložit větu, jde-li d) o ochranu života a zdraví, ohrožení majetkových hodnot nebo bezpečnosti České republiky. A je jasné, že do výkladu slov "ohrožení bezpečnosti" lze schovat téměř vše.

Samozřejmě když vidíme politiku Fialovy vlády, když si vzpomenu, jak premiér Petr Fiala říkal vloni na jaře a lhal a strašil nás, že Česká republika je ve válce, tak vy byste nás normálně na základě této změny ústavy byli schopni zatáhnout do války úplně lživě a vymyšleně, jenom na základě vašeho aktivismu. To znamená, my jsme zásadně proti této změně ústavy, protože pod to se dá schovat opravdu už úplně vše, zvlášť když prostě v té vládě jsou aktivisté a nikoliv lidé, kteří s chladným rozumem vyhodnocují fakta. To znamená, kdyby ta změna ústavy platila, znovu ještě zopakuji, vysvětlím, tak premiér Fiala stejně jako vloni na jaře po začátku konfliktu na Ukrajině... tak řekl, že Česká republika je ve válce, a normálně by nás zatáhl do války, sem by si pozval cizí vojáky, naše občany by vyslal někam na Ukrajinu a vlastně by to bylo všechno v souladu. To přece není možné, tohleto!

Kdyby to byla vláda, která se chová normálně, tak bych to třeba ještě chápal. Ale vždyť vaše vláda, tady pan premiér a paní ministryně obrany, vždyť to je přímo odstrašující případ aktivismu, kde se opravdu s klidnou hlavou a s chladným rozumem nerozhoduje snad vůbec nic. Výkřiky, emoce, rozčilování, hovory zvýšeným hlasem. A takhle když to probíhá na Ministerstvu obrany, a ostatně šuškají si o tom nejenom vrabci na střeše, tak to značí tedy poměrně, budu kulantní, značný neklid. A to opravdu nevěstí nic dobrého, pakliže by člověk, který má rozhodovat o tom, zdali Česká republika má jít do války, nebo ne, tak aby to rozhodovali tací lidé, kteří neumějí vyhodnotit věci s chladným rozumem a menežovat své podřízené a menežovat ministerstvo v klidu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP