(Schůze zahájena ve 14.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 72. schůzi Poslanecké sněmovny, na které vás všechny vítám.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, protože jsem vás právě všechny odhlásila. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo již řečeno na 71. schůzi.

Tuto schůzi jsem svolala podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 56 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána ve středu 12. července tohoto roku elektronickou poštou.

 

Musíme tedy nyní přistoupit k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Stanislava Berkovce a poslance Hayata Okamuru. Má někdo jiný návrh?

Nevidím nikoho hlásit se s jiným návrhem, proto zahajuji hlasování o předloženém návrhu na ověřovatele této schůze. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování prvním přihlášeno 109 poslanců a poslankyň, 107 pro, proti nikdo. Návrh tedy byl přijat. Konstatuji, že jsme ověřovateli 72. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Stanislava Berkovce a poslance Hayata Okamuru.

Co se týče omluv, odkazuji na ty, které již zazněly na předchozí schůzi. Nicméně přibyly ještě další dvě omluvy. Bernard Josef od 13.30 do 16 hodin se omlouvá z pracovních důvodů, Okleštěk Ladislav se pak omlouvá z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 72. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad. Nicméně ještě před tímto hlasováním se přihlásil pan předseda Cogan s přednostním právem a pan předseda Babiš s přednostním právem. Následné přednostní přihlášky jsou až do samotného bodu.

Nyní tedy vystoupí pan předseda Cogan a já vás, kolegyně a kolegové, žádám o ztišení.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás rád přivítal na této mimořádné schůzi. Já si dovolím rovnou navrhnout jménem pěti koaličních klubů, aby se dnes jednalo a hlasovalo i po 19., 21. a 24. hodině. Je to spíše z preventivních důvodů, ale zároveň víme, že (nesrozumitelné) odpoledne, tak si dovolím předložit tento návrh. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Jedná se o procedurální návrh, o kterém se hlasuje bezprostředně. Já tedy přivolám kolegyně a kolegy z předsálí a zopakuji, že pan předseda Cogan navrhl, abychom dnes jednali i hlasovali po 19., 21. i 24. hodině.

Já tedy zahajuji hlasování o předloženém návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování druhém je přihlášeno 133 přítomných, pro 78, proti 19. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy vystoupí pan předseda Babiš s přednostním právem, jak bylo avizováno.

Já vás, kolegyně a kolegové, prosím, abyste své rozhovory přesunuli do předsálí, abyste se ztišili, abychom mohli vyslechnout vystoupení pana kolegy... Ještě jednou vás prosím o ztišení.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Vážení spoluobčané, dámy a pánové, možná máte pocit z našich vystoupení, že od revoluce naší zemi nejvíc ovlivňovala například ODS. A my o tom často mluvíme, ale kdybych se vás zeptal, kdo byl ve vládě nejdéle od revoluce, tak nevím, jestli byste to uhodli. Víte, kdo to byl? KDU-ČSL. Tak si představte, že KDU-ČSL byla ve vládách více než 18 let. Více než 18 let! A ODS 12,7. Teď nechci hodnotit, kdo kolik způsobil škody. Ale je to fascinující.

A já jsem pana Jurečku minule žádal, aby se do mě netrefoval. Ona se blíží Země živitelka. Nebudu tady mluvit o olizování zlatokopek, ale vůbec nechápu, proč tady pan ministr mluví, že se podívá na výsledky celého holdingu Agrofert, a říká, že kdyby Andrej Babiš chtěl, tak že by měl na to nějaký vliv. Andrej Babiš, kdyby chtěl, tak ho zavřou, na to hned čekáte! Vždyť od nástupu vaší vlády vy stále říkáte všem vašim podřízeným - Agrofert ne! Červená! Největší počet kontrol. Finanční správa kontroluje jenom Agrofert! Policie řeší jenom Babiše a Agrofert! Stále chodím na policii, váš systém. Vy totiž ty vaše podřízené, ty zaměstnance, vy se s nimi vůbec... Jak bych to řekl? Že se k nim chováte zkrátka brutálně. Znám ty příběhy, jak jich vyhazujete z práce. Protože Babiš když byl ve vládě, tak zjistil, že je nějaký dobrý úředník, a ten dostal polibek smrti. Takže pan Jurečka, který dobře ví, dobře ví, že na to nemám žádný vliv, ano, a dobře ví, že ty dotace... zkrátka děláte maximum, abyste poškodili tu firmu. A že Vodňanská drůbež měla zisk? No tak asi měla. Miliardu investovala, snížila ceny energií. A hlavně - vodňanské kuře je kvalitní. Vodňanské kuře žere české obilí. Nežere ukrajinské obilí, často kontaminované. Doporučuju všem poslancům navštívit pumpu na odbočce do Průhonic, tam ho mají. Vodňanské kuře, je kvalitní a je skvělé. Vodňanské kuře žere české obilí.

Česká republika mimochodem je jediná země, která akceptuje ukrajinské obilí. Maďarsko, Polsko, Slovensko nechtějí. Takže co se stane? Když vidím ty geniální komentátory v televizi. Říká: hrozí hlad! A jaký? Šéf OSN, toho znám taky. Bez komentáře. Nehrozí žádný hlad. Češi budou jíst ukrajinské obilí a české obilí budou jíst v Africe. Protože to obilí se vyveze do Hamburku a tam se to dá do lodě. Ne v Oděse. Neuvěřitelné, jak v tom mediálním prostoru vystupují tady lidi, kteří tomu vůbec nerozumějí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP