Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Prezident Petr Pavel hovořil o tom teď minulý pátek na besedě s občany v Ostravě a spatřuje výhodu elektronického hlasování mimo jiné v tom, že ulehčí situaci voličům v zahraničí a představuje si, že by se tímto způsobem hlasovalo ve všech typech voleb a že budou moci třeba lidé volit i z domova. No jo, ale tady to právě naráží na ten ústavní princip voleb. Protože elektronická i korespondenční forma hlasování porušuje základní principy volebního práva a ústavní principy voleb v České republice, jelikož hlasování ve volbách musí a ocituji: Za všech okolností probíhat osobně, svobodně a tajně, bez nátlaku a bez kontroly ze stran dalších osob. Tady se zastavím. Takže logicky toto nelze zajistit u této volby. Nelze zajistit tu osobní volbu, tu nezávislou volbu. Protože nikdo není schopen samozřejmě zajistit, jestli ten člověk v zahraničí nebo někde, jestli skutečně volil on osobně a bez vlivu dalších osob. Mimo jiné i tento moment už není možné zajistit.

Právě proto to v České republice probíhá tak, že pod dohledem okrskových volebních komisí, kde mají možnost být zástupci i všech kandidujících subjektů a vzájemně tím pádem se kontrolovat při tom sčítání hlasů, tak právě to takovýmto způsobem teď probíhá. Aby tam byla nějaká kontrola. Samozřejmě u korespondenční volby toto možné není a u elektronické už vůbec ne. Samozřejmě nebezpečí té elektronické volby je v tom, že jedním klikem lze úplně zmanipulovat volby. A nebo to může být i z důvodu nějaké technické chyby. Což říkám tady záměrně, protože asi osvěžím paměť některým z vás. Vzpomeňte si na nedávné sčítání občanů v České republice. To má na starosti právě Český statistický úřad. A vzpomeňte,tuším, teď mě nechytejte za slovo, dva roky zpátky je to sčítání lidí? A hned první den vypadl software Českého statistického úřadu. Hned první den. Byly s tím problémy, byly to titulní články ve všech médiích.

Takže i takovou věc jako sčítání lidu bohužel Český statický úřad stoprocentně nezvládl. A teď vy byste chtěli dělat z mého pohledu závažnější věc, protože samozřejmě volby to politicky ovlivní, volby do Sněmovny a do Parlamentu politicky ovlivní budoucnost České republiky minimálně na čtyři roky.Tak vy byste chtěli najednou aplikovat elektronické volby nebo exponenti spojení s Fialovou vládní pětikoalicí. No to je potřeba důrazně odmítnout. To je potřeba samozřejmě odmítnout tyhlety nápady, které jsou podle mého názoru přímým útokem na demokracii v České republice a na ústavní pořádek v České republice. Takže to jsem chtěl tady taky zmínit, protože podle mého názoru by prezident měl naopak hájit českou ústavu a měli bychom tady všichni hájit ústavně garantovaná politická práva občanů a měli bychom se jasně postavit proti snahám omezit a ovlivnit svobodnou politickou soutěž.

Takže to jednoznačně za sebe tady říkám. Za nás tedy platí to, co jsem tady od počátku říkal, že my samozřejmě zásadně nesouhlasíme s tím, že chcete okrást důchodce, všechny pracující občany v České republice, v podstatě všechny občany včetně dětí tím, že chystáte i zvyšování daní, že chystáte prostě úpravy těch důchodů v rozporu s tím legitimním očekáváním. Týká se to, mimochodem tady mluvím o těch předčasných důchodech také, protože bylo jasné očekávání, za jakých podmínek můžou občané jít do předčasného důchodu. Teď vy to měníte za pochodu poměrně narychlo. Takže to je stanovisko SPD a my samozřejmě budeme hlasovat proti těmto vašim návrhům. Děkuju za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Hezké poledne, vážené dámy, vážení pánové, já přebírám řízení schůze ve chvíli, kdy jsou vyčerpána všechna přednostní práva před otevřením bodu. Proto tedy nyní otevírám bod číslo

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 458/ - třetí čtení

Projednávání tohoto bodu jsme opětovně přerušili 21. července na 71. schůzi, rozprava byla přerušena. Návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 458/2, který byl doručen dne 11. července 2023 a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 458/3. Už vidím, že jak pan ministr, tak paní zpravodajka zaujali místa u stolku. A nyní tedy připomínám, že Poslanecká sněmovna souhlasila s omezením řečnické doby na 10 minut s tím, že v rozpravě může každý poslanec vystoupit nejvýše dvakrát. Budeme pokračovat v přerušené rozpravě. Do ní je nyní s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Mašek a následují přednostní práva. Následuje konkrétně pan předseda Okamura s přednostním právem. Tak prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegyně, kolegové, zvolil jsem tuto formu faktické poznámky k tomu, abych vůbec mohl načíst legislativně technickou úpravu k svému pozměňujícímu návrhu, který jsem načetl ve druhém čtení. Protože jsem v diskusi jako desátý, tak by se na to nedostalo a paní předsedkyně, chci vás požádat, jestli mi to touto formou dovolíte.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, to je v pořádku, můžete.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. S odkazem na ustanovení § 95 odstavce 2 jednacího řádu předkládám návrh legislativně technické úpravy mého pozměňovacího návrhu uvedeného v soupisu pozměňovacích návrhů pod písmenem G, která zní takto: "Ve vládním návrhu zákona, sněmovní tisk 458/0, se v článku I za bodem 20 vkládá nový bod 21, který zní: "21. V § 67d odst. 1 se v písemnostech a) a b) na konci textu doplňují slova "nebo Československé strany lidové nebo Československé strany socialistické". Následující body se přeznačí."

Já bych chtěl jenom krátce se k tomu zmínit. Jde o úpravu již předchozí úpravy, která byla v minulém projednávání tohoto zákona odsouhlasena, a byla to úprava pana ministra Jurečky, který při sankcionování některých exponentů minulého režimu vyjmenoval jenom Komunistickou stranu Československa a zapomněl na další dvě strany Národní fronty, a to byla Československá strana socialistická a Československá strana lidová. Jsem přesvědčen, že je potřeba je tam doplnit, abychom se skutečně vyrovnali s minulostí. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také, děkuji. Ještě jedna faktická poznámka od pana předsedy Jakoba. Pan předseda Okamura stáhl svoji přihlášku s přednostním právem, proto je pak dále přihlášen pan ministr Jurečka s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju, paní předsedkyně. I z dnešního průběhu vidíme, že kolegové z opozice s přednostními právy nemají vůli své kolegy, kteří přednostním právem nedisponují, nepustit ke slovu. A pan předseda Okamura tady avizoval návrh kolegyně Šafránkové. A byť je první v pořadí, tak si nejsem jist, jestli se přes přednostní práva dostane ke slovu. Tak proto, aby nevznikla jakákoliv pochybnost o průběhu jednání, tak si v souladu s § 95 odstavce 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny tímto osvojuji návrh poslankyně Šafránkové a podávám návrh na opakování druhého čtení sněmovního tisku 458. Činím tak, aby nevznikla z procedurálních důvodů jakákoliv pochybnost a aby se o tomto návrhu hlasovalo. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP