(13.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane ministře. Než budeme pokračovat, načtu omluvy. Na celý jednací den z osobních důvodů se omlouvá pan poslanec Marek Benda, na celý jednací den z osobních důvodů se omlouvá pan poslanec Petr Fifka, od 12 do 13 hodin z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Věra Kovářová, na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Zdeňka Němečková Crkvenjaš, dále od 12.30 do 13.15 z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Eliška Olšáková a od 12.30 do 14.30 z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Petra Quittová.

Budeme pokračovat dál. Každopádně pan ministr vystoupil ještě před otevřením rozpravy. Já tedy otevírám rozpravu, do které eviduji tři přednostní práva. Jsem si vědom, že eviduji pět faktických poznámek, ale já nemohu udělit slovo na faktické poznámky v okamžiku, dokud nevystoupí někdo v obecné rozpravě, protože faktické poznámky reagují na probíhající rozpravu, která byla teprve nyní otevřena. Jako prvnímu s přednostním právem udělím slovo panu předsedovi Tomiu Okamurovi. Potom pro pořádek říkám, že je zde přednostní právo Radima Fialy a paní předsedkyně Aleny Schillerové. Vzhledem k tomu, že jsme v obecné rozpravě, tak po vystoupení pana předsedy Tomia Okamury mohu udělit slovo faktickým poznámkám. (Reakce z pléna.) Nebyla otevřena rozprava a já jsem řekl... Kolegové, nepokřikujte na mě, já vám to vysvětlím. V této fázi čtení zákona, jestliže je přerušeno třetí čtení, než je otevřena rozprava, vždy se dává slovo ministrovi před otevřením rozpravy a pak následně je otevřena rozprava. Je to standardní postup. Tak jsem postupoval i dnes. Není to nic mimořádného. Děkuji vám za pochopení.

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady dnes opět před sebou návrh vládní pětikoalice, kterým Fialova vláda prosazuje faktické okradení důchodců. Vláda navrhuje výrazné snížení řádných valorizací důchodů, úplné zrušení mimořádných valorizací důchodů a zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného starobního důchodu včetně snížení tohoto typu penzí.

Hnutí SPD tyto vládní návrhy jednoznačně odmítá a navrhujeme zamítnutí, takže se o mém návrhu na zamítnutí bude teď ve třetím čtení hlasovat. Zároveň ještě během tohoto projednávání navrhne naše poslankyně SPD Lucie Šafránková vrácení vládního návrhu do druhého čtení, abychom znovu dali prostor k pozměňovacím návrhům, jelikož současný návrh Fialovy vládní pětikoalice znamená okradení současných i budoucích důchodců. A s tím SPD zásadně nesouhlasí. Zároveň předkládáme k této vládní novele deset vlastních pozměňovacích návrhů, kde požadujeme zachovat stávající podobu valorizací důchodů nebo jejich alternativní úpravu v podobě zvyšování důchodů všem jejich příjemcům vždy o stejnou finanční částku, což by bylo spravedlivé a pomohlo by to nízkopříjmovým důchodcům.

Co se týče předčasných důchodů, navrhujeme zachování současného nastavení podmínek včetně umožnění omezeného přivýdělku při jeho pobírání i pro zaměstnance na standardní pracovní poměr. Současně navrhujeme možnost odchodu do řádného starobního důchodu bez jakéhokoliv jeho krácení pro občany, kteří odváděli důchodové pojištění 45 a více let. Hnutí SPD brání a bude bránit sociální a ekonomické zájmy a práva všech současných i budoucích příjemců důchodů.

Všichni se tady shodujeme v tom, že je potřeba udělat důchodovou reformu. Zásadní rozdíl je ale v pohledu na provedení této reformy. Zatímco SPD chce důstojné podmínky pro současné i budoucí důchodce, Fialova vláda je chce fakticky okrást. Cesta ale přece nemůže být v tom, že v čase, kdy se kvůli neschopné vládě rekordně zvyšují životní náklady, tak lidem peníze vláda sebere. Bavíme se tu o bezmocných lidech, o starých, nemocných, nebo dokonce invalidních spoluobčanech, kteří nemají, jak si vlastní silou zvýšit příjem. Řešení přitom není až tak nereálné, jen je třeba problém s důchody řešit ve vícero rovinách. Nepomůžou jednoduché účetní triky, které předvádí zoufalá Fialova vláda, tedy na straně příjmů zvýšit daně, odvody a na té druhé nevalorizovat důchody, udržovat úmyslně inflaci, drahé energie, vysoké výdaje státu jak na cizince, tak na vlastní správu.

Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu pan Kala nedávno řekl to, co cítíme všichni. Česká ekonomika přešla z tržní ekonomiky do plné ekonomiky dotační. Jen v letech 2014 až 2022 se u nás vyplatilo na dotacích 750 miliard korun a velká část vyletěla oknem. Dokonce podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu v podstatě ty projekty naplňovaly tu podstatu pouze z 10 %, často pouze z 10 %. Proč? U příjemců začíná převládat snaha dotace vyčerpat bez ohledu na přínos pro ekonomiku. Jak to souvisí s důchody? Zcela přímo. Ekonomika má peníze na důchody vydělat, nikoliv je vyčerpávat. Dotační politika peníze nejen odčerpává, ale v mnohých případech ekonomiku oslabuje. Příjem státu je jedna věc. Ta další je změna v samotných důchodech. Stát důchodem zajišťuje své staré nebo bezmocné občany, kteří splnili státem nastavená pravidla. Tento důchod musí stačit na důstojný život, na nájem, jídlo, ošacení i na kulturu a sociální život ve stáří. Tento důchod by měl být minimálně ve výši hranice chudoby dané pro Českou republiku, aby pod touto hranicí staří lidé neživořili.

To, co je potřeba říct v neposlední řadě, že současně s výše uvedeným by stát měl začít zlevňovat život nejen sám sobě, ale také občanům. Po léta jsou to samozřejmě energie, voda a telekomunikace. Je zcela namístě zestátnit ČEZ. Voda by se měla vrátit po zločinné privatizaci zpět do rukou měst a obcí. A co týče telekomunikací, tak by měl stát poskytovat alespoň prostřednictvím státní firmy alternativní službu, a tím by jednoznačně a ihned snížil ceny na trhu. Když ČEZ bude prodávat elektřinu za kilowatthodinu za 2 až 3 koruny, tak vydělá přímo na těch třech korunách, lidem a firmám zároveň sníží náklady a lidé následně budou potřebovat méně sociální pomoci a firmám zbude víc na investice i na daně. A stát opět vydělá.

Po dlouhá léta tu máme kvůli dosavadním neschopným vládám jedny z nejdražších telekomunikací. Máme předraženou vodu, máme předražené bankovní služby, máme předražené i potraviny a další zboží, které, světe div se, na Západě mají levnější, přestože vydělávají více. A opět je to jednoduchá matematika. Říkám vládě, snižte ceny jídla, energií, telekomunikací a podobně a nebude třeba o tolik zvyšovat platy ani důchody. Vy pomáháte spekulantům škubat občany a firmy, jak se dá, a pak křičíte, že důchodci toho moc projedí. To je dost odporné a vina za vše padá na hlavu vaši, a pravda, i všech minulých vlád.

Ale pojďme ke konkrétním návrhům, které tu dnes vláda předkládá. Bohužel vládní návrh na změnu zákona o důchodovém pojištění není ani první, ani žádnou jinou částí dlouho slibované důchodové reformy. Jde pouze o sérii několika parametrických úprav tohoto zákona, které se týkají podoby řádné a mimořádné valorizace důchodů a zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného starobního důchodu i podmínek jeho pobírání, výše či jeho zvyšování. Jde tedy pouze a jedině o snižování tempa růstu důchodů a jejich reálné hodnoty a kupní síly oproti současnému stavu. Vláda chce snížit tempo růstu řádných valorizací důchodů a mimořádné valorizace chce rovnou zrušit, což poškodí všechny důchodce a nejvíce ty nízkopříjmové. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP