(11.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže to má samozřejmě dva aspekty. První je ten, že klesají tržby, tím pádem klesají samozřejmě i příjmy státu z DPH a z dalších odvodů. Klesá to v tom smyslu, že by to mohlo být vyšší, a český stát přichází o peníze kvůli téhleté řekl bych nekompetentní politice. No a za druhé samozřejmě je z toho evidentní, že lidé se opravdu dostávají do nouze, protože maloobchodní tržby v České republice klesají již 13 měsíců v řadě. To znamená, přesně to kopíruje - Fialova vláda nastoupila a pak samozřejmě to dostalo tento trend. A v květnu činil pokles maloobchodních tržeb 6,1 %, ale v dubnu už ten pokles je 8,4 %. A opět to vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Lidé šetří a nakupují mnohem méně než předchozích letech.

A tady skutečně se chci se zastavit u několika čísel, protože téměř 60 % našich občanů omezilo nákupy potravin, včetně příslušníků takzvané střední příjmové třídy. To znamená, vy v podstatě už tím vaším přístupem, tou vaší nekompetentností, řekl bych diletantismem, v podstatě zasahujete střední třídu, což jsou ale nositelé té ekonomiky, toho, aby česká ekonomika nějakým způsobem fungovala. Takže vlastně i ta střední třída už v podstatě musí šetřit i na nákupech potravin a o těch chudších lidech, o té nižší střední třídě, o tom už jsem hovořil, o tom hovořím často, že ti lidé jsou opravdu v nouzi, mnoho z nich, milion lidí na nebo pod hranicí chudoby, to už jsou statistiky dokonce půl roku staré, a ten problém se samozřejmě zvětšuje. Ale to, že 60 % našich občanů omezilo nákupy potravin, tak to samozřejmě už totálně zasahuje střední třídu.

A když se na to podíváme konkrétněji, na průzkum toho portálu akcniceny.cz pro Mladou frontu DNES, tak tento pokles je nejpatrnější u zeleniny, kterou nakupuje dokonce o 59 % občanů méně než vloni. Co se týče masa, tak oproti loňsku omezilo 57 % občanů. Takže to samozřejmě jsou velmi důležitá čísla. Já nevím, jak to chce řešit. Teď je tady nový ministr zemědělství za KDU-ČSL pan Výborný, který se ale zemědělství nikdy nevěnoval v životě, tak já si myslím, že právě ty ceny potravin, že to je to téma. Že v Polsku mají levnější potraviny, já už tady na to upozorňuju od loňského jara. SPD tady navrhovalo opakovaně, aby se na vybrané základní potraviny snížilo DPH na nulu, ale Fialova vláda s tím prostě absolutně nic nedělá. Přitom zásadní příčinou tohoto stavu je dlouhotrvající inflace neboli drahota, v jejímž důsledku rychle a rapidně klesá kupní síla českých domácností.

Fialova vláda proti inflaci nebojuje. Naopak těmi opatřeními, která chystáte a která už i provádíte, tak naopak k inflaci výrazně přispíváte. Musím říct, že skutečně i z těchhle údajů, které tady říkám, a jsou to prostě objektivní údaje, je to Český statický úřad a tak dále, tak v podstatě ta situace již překračuje kritickou mez a miliony lidí jsou nuceny používat své tenčící se úspory k placení povinných měsíčních výdajů. A tady skutečně musím zdůraznit, že ten stav, kdy poctivě pracujícím lidem nestačí mzda či plat k důstojnému životu a musí omezovat už i dokonce spotřebu potravin, to je prostě úplně neudržitelný stav a je v rozvinuté společnosti neakceptovatelný. Každý si asi tu rozvinutou společnost představujeme trošku jinak. Já si myslím, že to, jak to vidí SPD, tak my chceme směřovat Českou republiku k těm nejvyspělejším zemím světa, ať je to Švýcarsko, ať je to Japonsko, ať jsou to tyhlety úplně nejvyspělejší země světa, ale Fialova vláda nás směřuje úplně opačným směrem.

Takže v podstatě vaše vláda už dneska páchá na občanech České republiky doslova nevratné škody. A to je potřeba si zdůraznit, protože když jste nastupovali, tak šlo ještě něco zvrátit. Hnutí SPD, jak opakovaně říkám, máme ambici být v příští vládě, chceme být v příští vládě, a samozřejmě všechna ta škodlivá opatření, která přijímá Fialova vláda, chceme zrušit. Ale teď to, co už předvádíte, tak už jsou to nevratné škody a to je opravdu velkou hrozbou. A to ani nemluvím o těch úvěrech, které si berete z Evropy se splatností desítky let, kdy prostě po vás potopa. Je to styl - po nás potopa. A to je opravdu úplně příšerné.

Mimochodem v této souvislosti, když už jsem teda začal mluvit o Evropské unii, tak samozřejmě jak už jsem tady říkal minulý týden, občané to vidí a podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění, CVVM, většina českých občanů nedůvěřuje Evropské unii. Evropské unii dnes už důvěřuje pouze 46 % českých občanů, a dokonce co se týče těch institucí Evropské unie, to znamená Evropská komise a Evropský parlament, tak jim důvěřuje už jenom něco málo přes 30 % občanů. To znamená, většina českých občanů už vidí, že Evropská unie selhala, selhává, nedůvěřuje jí, ale vy prostě pořád, pořád tady prosazujete tuhletu politiku, které prostě většina občanů České republiky už nevěří.

Tady bych odbočil a jenom bych zdůraznil, že hnutí SPD je jedinou stranou v parlamentu, která prosazuje referendum, včetně možnosti referenda jak o těch cizích základnách v České republice, které tady prosazuje Fialova vládní koalice společně s hnutím ANO. SPD je jedinou stranou, která je proti přítomnosti amerických vojsk a cizím základnám v České republice. My tady nechceme dlouhodobě žádné cizí vojáky ani z východu, ani ze západu, to je pro nás nepřijatelné, takže jsme proti. Ale my jsme tady osamocení, jsme tady opoziční strana 20 proti 180, je tady 200 poslanců, takže takový je stav.

Co se týče těch výdajů, řekl bych nehorázného vydávání peněz daňových poplatníků, tak mě zaujala ta informace ohledně té pražské tramvaje, kterou nechali politici Fialovy vládní pětikoalice, tedy ODS, TOP 09, STAN, Pirátů a KDU-ČSL, polepit ukrajinským polepem, ukrajinskými barvami a ukrajinským polepem. A my s tím samozřejmě nesouhlasíme, aby se tímto způsobem vynakládaly veřejné peníze. A jak víme, tak Dopravní podnik hlavního města Prahy už zveřejnil, kolik to stálo. Takže polep té tramvaje stál 243 282,60 koruny. To znamená 250 000. Čtvrt milionu korun na polep tramvaje ukrajinskou barvou máte, ale tady občany sdíráte z kůže.

A to nejsou jediné tyto výdaje. Už jsem tady mluvil o tom, že jste si vytvořili tři ministry navíc, vytvořili jste si tady sekretariáty navíc, rekordní počet politických náměstků. Já jsem se musel zasmát, slyšel jsem nějakou argumentaci exponentů Fialovy vlády, že přece těch náměstků politických - prý to není nic špatného, přes 40 politických náměstků, úplně rekordní počet politických trafikantů a politických kamarádíčků jste ukotvili na ministerstvech, každý stojí statisíce měsíčně. Těch náměstků je prý víc, protože za minulé vlády byli také odborní náměstci a ti nyní nejsou. Tak zapomněli jste dodat, že ti odborní náměstci jsou dneska vrchními řediteli na ministerstvech a podobně, takže v podstatě se jim dala jiná funkce, takže samozřejmě se jedná o nárůst. A to, že za vaší vlády narůstá počet úředníků, to přece víme úplně všichni, o tom už se mluvilo často, všichni to vědí, to je taky objektivní fakt. Takže skutečně za vaší vlády tady bují trafiky pro vaše spolustraníky, rozdáváte je úplně plnými hrstmi z veřejných peněz, no a teď samozřejmě utrácíte všemožně za takovéhle záležitosti a zároveň tady navrhujete plošné zvýšení daní všem českým občanům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP