(9.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže teď jsme se dozvěděli, že EGAP tedy podpoří vývozy do Ukrajiny. Já si pamatuji, když jsem byl ministr financí, tak jsem tam řešil podvod dealera Škody Auto na Ukrajině, tam myslím, že nás okradli o 800 milionů. Nevím, jak to dopadlo. Pamatujeme si Adularyu a tohle všechno, různé investice, které dopředu skončily nějakým podvodem. Tak snad to bude fungovat.

Potom jsme měli na rozpočtovém výboru Českou národní banku. Tak to byl taky velký zážitek. Já jsem vystoupil a řekl jsem, že celá politika České národní banky je chybná, jejich teze o inflaci jsou nesmyslné, protože to je ta poučka, to jsou ti teoretici. A je jasné, že tu inflaci na začátku, ale už koncem roku 2021, to ještě nebyla válka, způsobila úplně šílená a nenormální strategie Německa, kdy Merkelová na to, aby vyhrála volby v Hesensku proti šíleným Zeleným, kteří chtějí zničit Evropu, tak zakázala jádro. Neuvěřitelné - zakázala jádro. A tam to začalo. No a samozřejmě emisní povolenky. Pan premiér mě kritizoval, říkal, jak to zařídí. No nezařídil nic. Já jsem napsal x dopisů, x-krát jsem vystoupil na Evropské radě a chtěl jsem, aby emisní povolenka stála maximálně 30 eur v září 2021. Ano, je to podvod, ta směrnice je nesmyslná, ničí to průmysl, no a hlavně průmysl v Polsku a v České republice. My jsme proti tomu bojovali, ale marně, protože někdo z toho má megakšeft.

No a potom jsem se zeptal paní Zamrazilové, proč Česká národní banka má jinou základní sazbu na úroky pro naše občany a pro naše firmy a tak dále. Strašně mě pobavila ta odpověď. Protože samozřejmě, pokud si nastudujete, co říká profesor Švejnar, tak vláda už tím, že... (Hlasitý hovor v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pardon, pane předsedo, musím zakročit. Prosím vás, na pravé straně sálu, pane předsedo. Je to velmi hlasité. Děkuji a prosím příště v předsálí. Omlouvám se a prosím, vraťte se ke svému projevu.

 

Poslanec Andrej Babiš: Zajímavá je teze pana profesora, který tvrdí, že i vláda svými vyjádřeními, kdy stále strašila, jak to bude, může vyvolávat svými vyjádřeními inflaci. Já to netvrdím, ale strašně mě pobavilo, když paní Zamrazilová řekla: ta Lagarde, ta to nezvládla. My jsme měli období, kdy byl úrok na euro nula, a Rusnok, který to všechno způsobil se svými teoretiky, nikdy nevyšla žádná jeho prognóza, tak hned nasadil, a samozřejmě, vážení spoluobčané, dobře teď poslouchejte - minulý rok vydělaly komerční banky na těchto úrocích 180 miliard jenom tak, že tam měly stále uložené ty peníze a točily je samozřejmě. Takže o tom to je. Já vůbec nechápu - a paní Zamrazilové je třeba říct, ano, ona naznačovala, protože ona je z toho Michlova týmu, to jsem taky nepochopil, to je jeho choice, nenáviděného Michla, protože údajně dělal Babišovi poradce, ale od května 2017 jsem s ním v podstatě neměl žádné kontakty, tak naznačovala, že oni by nešli tak vysoko s tím úrokem. A byl tam i další člověk z ČNB. Tihle lidé jsou čistí teoretici, ti vůbec nechápou, jak funguje ekonomika. Mají tu svoji teorii, teorii, kterou přebrala tato vláda.

My jsme dali lidem peníze, my, hnutí ANO ve vládě, navyšovali jsme platy, snížili jsme daně za podpory ODS, zrušili jsme ten podvod superhrubé mzdy. A někdo stále opakuje tu lež, že jsme tím způsobili inflaci. Tak ať mi někdo vysvětlí, proč občanům zároveň stouply úspory o 900 miliard. Vždyť to není normální. Kdyby občané způsobili inflaci - a tam byla velká debata o bytech potom v rámci té debaty s paní Zamrazilovou - tak přece to nemá logiku, kdyby občané vzali peníze a běželi do obchodu a tam byl ten rohlík za 2,90 a byl jeden a těch občanů by bylo 20, jeden nejedl čtrnáct dní a koupil to za stovku. No tak to je přece pitomost. Takže tohle lidi z praxe musí poslouchat a je to úplně šílené. A samozřejmě tato vláda to opakuje, protože vůbec nechápe, o co jde.

Tu inflaci samozřejmě způsobili oni tím, že nezastropovali cenu elektřiny u výrobců. ČEZu, jsme říkali v roce 2022, vezměte si tu dividendu, vykupte ty minoritáře. Neudělali to. Neudělali to jenom proto, protože samozřejmě Babiš. To je všechno. Když my něco doporučujeme, tak to je všechno špatně. Takže paní Zamrazilová mi vlastně vysvětlila, že ta Lagardeová to dělá blbě, Evropská centrální banka. A já to nezpochybňuji. Já říkám, zkrátka jsme v Evropské unii, exportujeme 87 %, máme tady investory a v podstatě je to dominantní centrální banka. A já nechápu, proč nemáme stejný úrok jako v eurozóně. A nemá to nic společného s členstvím v eurozóně. Nemá. Já kdybych byl guvernér, tak určitě bych říkal ano, mějme stejné sazby. Jediná zásluha České národní banky, relativní zásluha, tím, že zničili hypoteční trh, že ti mladí mají problém si koupit byt. Pan Bartoš taky nejdřív, když nastoupil, řekl, že bude stavět byty, teď říká ne, choďte do nájmů, diskutoval s panem prezidentem, nevím tedy, o čem. Choďte do nájmů. Všechny programy, co Klára Dostálová ve prospěch mladých lidí (udělala) - a minulý týden tady byla demonstrace - zrušil a zničil. No tak já jsem zvědav na ten realitní trh. A včera se chlubili tím, že tam došlo k nějaké úlevě, že ty banky nebudou potřebovat z hlediska příjmů, teď nevím co. Ale ta podstata na byt, nevím, 2+kk v Brně, myslím, že stojí 5 milionů, má složit 20 %, to je milion korun. No tak já se ptám, kde ho vezme, ten milion. To nikdo neřeší. Takže ta debata byla strašně zajímavá. Já jsem měl vůbec poprvé možnost diskutovat se zástupcem ČNB. Protože dobře víte, že trvale kritizuji politiku ČNB. Nahrává to bankám. Znovu opakuji, 180 miliard dostaly. Ničí to hypoteční trh. Samozřejmě ty firmy, které můžou, přešly z korunových úvěrů do euroúvěrů. Potom to kritizovaly a pan Michl byl překvapený, jak je to možné. No logicky. Tito lidé nechápou, že podnikatelé musí každý měsíc dát výplaty lidem, odvést daně a nikdo jim nepomůže. To není stát, který si žije, jak si žije, a vůbec neuvažuje o tom, že by někdy mohl někdo přijít a říct: teď jsou vlastně jiná pravidla. Tak samozřejmě ten podnikatel, pokud mu to nebude vycházet a bude mít vyšší úroky, tak co s tím udělá? Tak přestane investovat, investice jsou samozřejmě růst, z růstu je HDP, z toho padají daně - nebo to vezme lidem. Takže je to zase proti.

Takže ta debata s paní Zamrazilovou byla pro mě velice zajímavá a vypadlo z toho to, že ECB, Lagardeová, to dělá blbě a že vlastně celá Evropa, celý svět a Amerika by měly mít stejné sazby, 7 %. Teď nevím, kolik je euro prime rate, asi 4,5 nebo kolik, ale většinou to byla půlka. No tak ano - co si tihle lidé přejí? Oni si přejí to, aby lidi - a teď jsem si vzpomněl na poradce pana prezidenta Pavla, který vystupoval v televizi. Kdysi dělal pro Bakalu, potom dělal v České spořitelně, teď radí panu prezidentovi. Říká: Představte si, že občané České republiky létají na dovolenou! Co si to dovolili vůbec, lítat na dovolenou? Mají peníze! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP