(13.20 hodin)
(pokračuje Miloš Nový)

Dalším nákladem zadlužování je takzvaný vytěsňovací efekt, kdy růst vládních výdajů a strukturální deficit způsobují omezování soukromých výdajů firem a domácností, popřípadě čistého exportu. Problémem je, že vládní výdaje, které vytěsňují výdaje soukromé, jsou ve srovnání s těmito výrazně neefektivní. Důsledkem vytěsňovacího efektu je následně mnohem nižší účinnost vládní fiskální politiky.

Konečně třetím nákladem deficitu veřejných financí, který mě osobně velmi trápí, jsou náklady na obsluhu státního dluhu. Chceme-li totiž vyjádřit hodnotu skutečných nákladů spojenou s obsluhou státního dluhu, pak musíme do naší úvahy zahrnout hodnotu alternativní činnosti, která musela být obětována. Ekonomové hovoří o takzvaných nákladech obětované příležitosti. Když to vyjádřím jinými slovy, jedná se o hodnotu nejhodnotnější alternativy, jež nemůže být vykonána. Konkrétně platba úroků ve výši více než 100 miliard korun, která na nás slovy ministra financí Zbyňka Stanjury čeká v roce 2025, by například pokryla veškeré výdaje Ministerstva vnitra nebo výstavbu 200 základních škol nebo 315 kilometrů dálnic. A tak bych mohl pokračovat dále.

Náklady na dluhovou službu platí Česká republika bohužel každoročně od svého vzniku. V roce 1993 jsme sice začali částkou okolo 14 miliard korun, což z dnešního pohledu může vypadat přijatelně, ale pozor, pro vyjádření nákladů obětované příležitosti v roce 1993 musíme použít ceny z roku 1993. Kdybychom tedy chtěli spočítat kumulované skutečné náklady zaplacených úroků od roku 1993 do současnosti s ohledem na inflaci, došli bychom z pohledu nákladů obětované příležitosti k astronomickým sumám. Odhaduji, že například ke kompletní dálniční síti.

Mám-li shrnout své krátké vystoupení, zda je vzhledem k současné hospodářské situaci potřebné předložit ozdravný konsolidační balíček, odpověď zní ano. Jestliže by se tak nestalo, nákladem nicnedělání by byl pokračující přenos dluhů na naše děti a vnuky, pokračující vytěsňování efektivních soukromých výdajů neefektivními vládními výdaji a konečně astronomické náklady obětované příležitosti. Zatímco většina konsolidačních balíčků v minulosti byla vyvolána tlakem nepříznivých vnějších okolností, tento balíček můžeme přiřadit k těm, které jsou aktivovány vnitřním přesvědčením současné vládní koalice o potřebě nápravy. Uvedené skutečnosti mě vedou k jednoznačné podpoře předkládaného souboru právních norem. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z koaličních lavic.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Poslední do rozpravy je přihlášen pan poslanec Kasal. Pardon. Jsou tu dvě faktické: pan poslanec Nacher a připraví se pan poslanec Babka. Pardon. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Dovolím si tři poznámky na vystoupení pana kolegy Nového.

Za prvé. Co na to řekne jeho stranický kolega pan Kučera? Protože jsme tady viděli čtený projev, který nebyl poslán dopředu na mail. (Potlesk z lavic ANO.) Mně to nevadí konzistentně. Ale jestli to vadí panu kolegovi Kučerovi, tak by se měl přihlásit s faktickou a měl by vyčinit svému kolegovi.

Druhá poznámka. Tady vystoupil pan ministr financí a řekl, že jsou dva extrémy: jeden je strašit Řeckem a druhý nedělat nic. Pan kolega část toho projevu tady dával příklad Řecka, a přesto jste mu tady zatleskali. (Reakce ministra Stanjury.) Takže já tomu... Ne. Bylo to tam jasně, já jsem poslouchal velmi dobře. Bylo tam strašení Řeckem. A mně tedy to přijde jako od koaličního poslance nekonzistentní ve vztahu ke svému vlastnímu ministrovi financí.

Poslední poznámka. Pan poslanec Nový položil řečnickou otázku, jestli nám do budoucna někdo půjčí. Tak já bych mu opět připomněl, že zadlužení České republiky ve vztahu k HDP je na polovině průměru Evropské unie! Na polovině průměru Evropské unie. Prosím, nestrašte tady! Vy furt říkáte, že my něčím strašíme. Ale vy tady permanentně něčím strašíte. Vy! Vy! Od důchodů počínaje, že na to nebude, přes konsolidaci veřejných financí. Takže já bych se vůči tomu jednoznačně vymezil a jasně řekl, my jsme - jak je to dneska? - sedmá, osmá, nejméně osmá, ale když jste to přebírali, tak jsme byli šestá nejméně zadlužená země. Ten trend, neříkám, že je dobrý, ale z toho vůbec jakoby nevyplývá, že by tady měla zaznívat slova týkající se Řecka. A jsem hrozně rád, že na začátku ministr financí před tímhle extrémem varoval. A vlastní poslanec se tím neřídí. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Babka. Zrušil ji. Pan poslanec Nový. Pan poslanec Nový vystoupí s faktickou poznámkou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Miloš Nový: Pane kolego Nachere, prostřednictvím pana předsedajícího, velmi špatně jste mě poslouchal. K tomu, jestli jsou projevy čtené, nebo jsou řečeny z patra, se vůbec vyjadřovat nebudu. Řeckem jsem tady rozhodně nestrašil. Řecko jsem právě uváděl jako příklad země, která skutečně tím bankrotem prošla, a zdůraznil jsem (Reakce v sále.), zdůraznil jsem, že my se v řecké situaci rozhodně nenacházíme. A z toho jsem odvodil zodpovědnost současné vlády, která chce právě předejít řeckému scénáři. Takže tolik k této části projevu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Volný. Připraví se pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuju moc za slovo, pane předsedající. Pro pana kolegu Nového, já jsem poslouchal dobře. Já jsem poslouchal dobře. A mimo jiné to byla asi pátá věta, kterou jste říkal, že byla polemika k tomu, jestli potřebujeme ozdravný balíček, nebo nepotřebujeme. Řekl jste, že opozice důsledně řekla, že nepotřebujeme. To my jsme přece neřekli. My jsme řekli, že potřebujeme smysluplný balíček, a ne paskvil, kde je páté přes deváté, jak říká můj kolega Kolovratník, kočička a pejsek. Takže aby to bylo na pravou míru. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Pane kolego, prostřednictvím pana místopředsedy, vždyť vy jste si na to teď sám odpověděl. Vy řeknete, já jsem nestrašil Řeckem, já jsem jenom zdůraznil, že když to nepřijmeme, tak tady je nějaké Řecko. Vždyť vy jste popřel teď sám sebe. Proč jste nedal příklad nějaké jiné země? Vy dáte příklad země, která má kolik? - čtyřnásobné, čtyřnásobně větší zadlužení než Česká republika. Mohl jste uvést jakoukoliv jinou zemi. A vy jste uvedl Řecko. Takže evidentně to bylo za mě to bylo jasné strašení. Nezlobte se na mě. A svým vysvětlením jste se do toho maximálně tak zamotal. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní nemáme žádnou faktickou poznámku a do rozpravy je přihlášen pan poslanec Kasal. Připraví se pan poslanec Okamura.

 

Poslanec David Kasal: Vážený pane místopředsedo, vážené členky vlády, členové vlády, kolegyně, kolegové, jsem docela rád, že budu navazovat na pana kolegu Nového. Musím říct jednu věc, já svůj příspěvek budu číst a na závěr řeknu určitou poznámku. Jde o to, že to budu číst úmyslně, protože to je vyjádření a komentář člena Národní rozpočtové rady Petra Musila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP