(11.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Mně vadí, že ty daňové výjimky se především dotýkají právě té sociální oblasti, to znamená, že zrušíte daňovou slevu na studenta, že zrušíte slevu na manžela, manželku. A pak je takový paradox. Máme daňovou výjimku na dary pro politické strany. Tak si tipněte, jestli tahle daňová výjimka zůstala? No, zůstala. Takže když dá někdo dar politické straně, tak si to může odečíst v rámci daňového přiznání z daní. Není to trochu paradoxní? Že tedy slevu na manžela, manželku, slevu na studenta, tuto daňovou výjimku zruším, ale daňovou výjimku na dar politické straně ponechám? To musím tedy říct, že asi, když se to připravovalo... Tak jestli mi na to někdo odpoví, proč tato daňová výjimka se nezrušila a proč tam není obsahem? Třeba mi na to pan ministr financí odpoví.

Řada lidí už tady vystupovala ohledně těch zvýšených sazeb, kde dochází ke zdražení. Já nebudu připomínat, že dneska byly tři sazby, daňový balíček navrhuje pouze dvě sazby. Znovu bych zmínila tu zvýšenou sazbu - sběr, přeprava a skládkování komunálního odpadu. Tady přesně vidíte ten důvod, proč jsme tady schvalovali, a teď to bude řešit Senát, to navýšení, aby se zvýšila ta hranice, kterou by si mohla účtovat města a obce. Tak je jasné, že když to půjde do této zvýšené sazby 21%, tak dojde k velkému zdražení a města a obce, pokud nebudou mít peníze ve svých rozpočtech, tak aby byly nuceny zvýšit občanům ve svých městech a obcích poplatek právě za svoz komunálního odpadu.

Zároveň mě určitě trápí zvýšené DPH na stravovací a ubytovací služby. Samozřejmě na léky, na vodné stočné a tak dále, ale ty stravovací a ubytovací služby. Pan ministr financí ví, že jsem z Karlovarského kraje, pro který je klíčový cestovní ruch a lázeňství, a samozřejmě to zvýšené DPH... Myslím si, že určitě ví, že náš kraj je na tom hospodářsky řekla bych jako jeden z nejhorších krajů, dokonce tady teď jeden kolega z TOP 09 na rozpočtovém výboru dal návrh, že by mohlo dojít ke slučování krajů, a řekl, že nejlépe by bylo asi, aby se zrušil kraj Karlovarský, a to z důvodu toho, že má hodně lidí v samosprávě a utrácí za to finanční prostředky. No, akorát, že mě mrzí, že pan kolega opomněl, že právě TOP 09 je tam i teď v koalici. Vytvořili si tam dvanáctikoalici, mnoho politických trafik, mnoho uvolněných předsedů výborů a tak dále. Tak asi to je ten důvod, proč je tady návrh na zrušení toho kraje, místo aby ta vláda se do toho kraje přijela podívat, místo aby ta vláda řešila problémy toho postiženého Karlovarského kraje. A teď třeba na vládě ve středu opět gigafactory. Tak už se to schválilo, bude to na menším území. A mně se líbilo, jak bylo v důvodové zprávě napsáno, že do Plzeňského kraje půjde řada finančních prostředků. Já mám Plzeňský kraj velmi ráda, ale půjde tam spousta finančních prostředků na infrastrukturu a na všechny věci. A nepotřeboval by to náhodou více ten Karlovarský a Ústecký, popřípadě Moravskoslezský kraj? Uvažoval někdo vůbec nad tím, když tedy předkládal tento konsolidační daňový balíček, že opravdu zvýšení DPH na stravovací a ubytovací služby se právě dotkne všech krajů, ale strukturálně postiženého Karlovarského kraje nejvíc? To se neví, že tam máme lázeňská města a že 40 % lidí je právě zaměstnáno v Karlovarském kraji v cestovním ruchu? A ty ubytovací a stravovací služby jsou klíčové? Nevím, no.

Znovu musím říct, že vláda už byla v mnoho krajích, jednotliví ministři možná v našem kraji byli, ale já bych ocenila, kdyby se do toho kraje konečně přijela podívat celá vláda. Ale ona tam celá vláda jezdit nemusí asi proto, protože když jsem se koukla na připomínky jednotlivých krajů, protože kraje jsou schváleným připomínkovým místem, musím říct, že třeba paní hejtmanka Středočeského kraje si s těmi připomínkami dala velmi záležet a bojovala za města, obce, za mnoho věcí a ty připomínky dala. Karlovarský kraj - jednu legislativně technickou připomínku. Prakticky řekl, že všechno v konsolidačním daňovém balíčku je v pořádku. Je to velmi smutný příběh. Nevím, jestli je to proto, aby panu hejtmanovi zůstal ten řetěz, nevím, proč to je, ale je to velmi smutné, protože my jsme se na zastupitelstvu ptali, jestli bude kraj dávat připomínky, bylo řečeno, že se to bude analyzovat, že se to bude velmi detailně studovat. A pak tam máme jednu legislativně technickou připomínku. Dokonce na minulém zastupitelstvu jsme se dozvěděli, že prakticky ještě to nekončí, že ještě neskončilo to připomínkové řízení, tam pronesl jeden pan radní, tak chápu, jde to vždycky přes hlavu toho kraje a tou je samozřejmě hejtman.

Uzavřeno, sečteno. Chtěla bych říct, že konsolidovat veřejné finance, ano. Pan ministr určitě řekne, ale vy jste mi tady neřekli ten recept. Vy jste mi neřekli, jak chcete konsolidovat. - Já samozřejmě musím říci, a vy víte, pane ministře financí, že exministryní financí byla Alena Schillerová, která připravila konsolidaci, připravila ji na sedm let. A tak jak máme informace, tak to, co bylo připraveno, skončilo v koši. Takže myslím si, že hnutí ANO jasně říká: daně musí platit všichni, ale musí je platit všichni spravedlivě. Ať všichni platí malé daně, ale všichni spravedlivě. Co jste udělali jako první? Zrušili jste EET. Myslím si, že boj s daňovými úniky a podvody - a vyjadřovala se teď k tomu i ekonomka, která jasně řekla, že v rámci právě daňových úniků je to pořád 300 až 500 miliard, proběhlo to tento týden. Zároveň Klára Dostálová tady jasně říká, že nevyužíváme potenciál v rámci evropských peněz. A myslím si, že určitě by současná vláda měla dotáhnout zdanění velkých globálních firem, které u nás sice podnikají, ale daně neodvádějí. Informace, které mám, minulá vláda to předjednala a stačí to, aspoň tak tu informaci mám, dotáhnout na evropské úrovni. Myslím si, že máme tady i rekordní zisky energetických firem. To je samozřejmě také cesta.

A o těch věcech, abychom si tady zrušili nepotřebná ministerstva a ty ministry bez portfeje... Já jsem se včera na ty stránky ještě koukala a byla jsem v šoku z toho, že jak máme ministra pro evropské záležitosti, tak zároveň veškerou tuhle agendu a všechny ředitele má pod sebou i pan premiér, takže prakticky podle mého názoru dochází k obrovské duplicitě. Ano, on samozřejmě ministr pro evropské záležitosti má sídlo na Úřadu vlády, ale řekněme si na rovinu, evropské předsednictví už skončilo, a znovu říkám, že toto opravdu považuju za neskutečné. A považuji to za neskutečné, protože když se podívám, tak tento ministr má ještě další tři náměstky. Ano? Tak jenom abychom věděli. Takže já si myslím, že to, co my říkáme, konsolidovat ano, vy přicházíte s cestou 1,5 % HDP, my říkáme 0,5 % HDP. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP