(10.00 hodin)
(pokračuje Milan Feranec)

Ale všimněme si jedné věci, že to nejrozsáhlejší, největší zvýšení daní za posledních dvacet třicet let, nechci úplně hádat, nepředkládá žádná utopicko-socialistická vláda premiéra Špidly nebo socanská vláda, nebo jak jste říkali nám, socansko-populistická. Předkládá to středopravicová vláda. A je celkem symbolické, že můžete soutěžit o to, kdo víc zvýšil daně,nebo navrhuje zvýšit daně, jestli to je současná středopravicová vláda, nebo echtpravicová, která předkládala ten Kalouskův úsporný balíček. Takže je to celkem symbolické. A teď říkám, že to je největší a nejrozsáhlejší.

Já jsem si procházel ty návrhy zákonů, tak koho všeho postihne navýšení daní nebo změny daní? Postihnou asi všechny socioekonomické skupiny. Nepochybně to postihne zaměstnance. Ano, je tam nemocenské pojištění, danění nepeněžitých benefitů, částečně daň z příjmu, kde se sníží hranice pro solidární příspěvek. Ale nezapomněli jste ani na specifické zaměstnance státních podniků, kde navrhujete snížit příděl do takzvaného FKSP, fondu sociálních a kulturních potřeb, ze 2 na 1 %. Nezapomněli jste na Správu železnic, která je státní organizace, což je obdoba státního podniku, na České dráhy, kde to mají ze zákona, a na spoustu dalších veřejných institucí. Takže na zaměstnance. Jasné.

Studenty - nechci to tady znovu všechno opakovat, už to tady bylo řečeno. Pochopitelně je to postihne - sleva na studenta, úprava dohod o provedení práce, respektive jejich následné potom zdaňování nebo odvody.

Postihne to pochopitelně důchodce. A teď se budu bavit o tom návrhu novely zákona o sociálním pojištění, kde jsou vlastně z mého pohledu dva hlavní cíle toho zákona. První cíl se dá nazvat, že je to vlastně snaha snížit reálný důchod důchodců do budoucna, a to je ta úprava valorizačních mechanismů jak řádné, tak i mimořádné. A ten druhý cíl je maximálně znepříjemnit, znemožnit odchod do předčasného důchodu. Pro to se zpřísňují podmínky.

Ale pochopitelně postihne to i další skupinu: OSVČ - navýšení odvodů sociálního pojištění. Když jsem si četl důvodovou zprávu Ministerstva financí, jak tam popisují, kolik OSVČ přispívají a kolik čerpají z toho důchodového jak kdyby zabezpečení, tak mi to připomnělo trošku takovou tu debatu, je to pár let zpátky, už nevím, který to byl ministr za ČSSD, který mluvil o OSVČ, že jsou to černí pasažéři, on mluvil o zdravotním pojištění. Tak takhle to nezaznělo, ale jenom mi to připomnělo tu debatu. Takže to je fajn. Jsou to vaši voliči. Dobře.

Ty hlavní socioekonomické skupiny asi postihne všechny, ale jsou tam další subjekty. Pochopitelně zaměstnavatelé. Bavili jsme se - daň z příjmu právnických osob 2 %.

Postižené budou obce, města, kraje. Obce a města beru podle současného návrhu daně z nemovitostí, kde říkáte, bude to státní část daně a ta místní. A je zajímavé, v důvodové zprávě je napsané, že to bude pro obce neutrální, když se navýší ta státní. To tak úplně není. Já jsem byl radní v Olomouci a jsem zastupitel. Přece kdyby takhle byl schválený zákon a navýšila se daň pro potřeby státu, tak asi zastupitelé nebudou zvyšovat další, protože si uvědomují, že občané mají nějakou citlivost k navyšování daní. Takže argument, že to je neutrální, není tak úplně namístě, respektive tam, kde jsou zastupitelé, kteří se trošku zajímají o to, jak jsou na tom občané, tak asi potom nepřistoupí k dalšímu navyšování daní. To je celkem logické.

Ale potom jsou tam různé další skupiny. A teď se můžeme bavit - ti, co jezdí autem, motoristé, dálniční známka. Nakonec je vlastně navýšení spotřební daně. Ti, co jezdí veřejnou dopravou, tam se pochopitelně projeví navýšení daně na naftu, ti, co lítají letadlem, tam se navrhuje osvobození leteckého benzinu a nafty od spotřební daně zatím pro vnitrostátní lety. Pochopitelně předpokládám, že v blízké budoucnosti může nastat situace, že se to zruší pro mezinárodní v rámci boje za Green Deal a tak dále, protože lidi si zvykli lítat do Egypta, a možná se vrátí doba, kdy skutečně budou lítat jenom ti, co na to mají. To se zatím neděje. Zatím je tam jenom návrh pro vnitrostátní lety. Mimochodem postižený bude i SFDI tím, že vlastně příjem, jestli si pamatuji správně, ze silniční daně už nebude příjmem SFDI. Asi mu potom řeknete, tak si půjčte další peníze, aby to neohrožovalo státní rozpočet.

Ale i různé další skupiny. Včera tady byla řeč o včelařích. Marie Terezie zavedla vlastně zrušení desátku. A pravicová vláda ho znovu - není to desátek, je to daň z příjmu. Dokonce ani na prezidenta jste nezapomněli, když se ruší osvobození jeho příjmu nebo požitků od toho, nic proti tomu. Doufám, že vám kvůli tomu nebude vetovat balíček, ale to nepředpokládám. Je tam zrušení odstupného horníkům, i když už je to trošku překonaný předpis. Jasné. Stavební spoření. Takže ti, co se starají, ti, co něco mají, co spoří, tak je potřeba nějakým způsobem je zvýšením daně potrestat.

Doplatí na to lidi, co žijí zdravě... nebo nechci říct nezdravě, protože kouří, protože pijí alkohol, protože chodí na vesnici na točené pivo, tak je potřeba zvýšit daň DPH z 10 na 21 %. Ale i ti, co žijí zdravě, nepijí, nekouří, možná chodí na sportovní akce, kulturní akce, tak je potřeba jim navýšit daň, je potřeba navýšit DPH ze vstupenek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP