(23.10 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Problémy lidí v důchodovém věku, kdy se mohlo řešit výstavbou domů seniorů takzvané seniorské bydlení. Chtěli jsme podpořit výrazně výstavbu studentských kolejí. Chtěli jsme navyšovat investice do dopravní infrastruktury, umožnit družstevním bytovým společnostem výstavbu a správu bytů bez zbytečných regulačních administrativních bariér, chtěli jsme otevřít diskusi nad zbytností vybraných regulačních spojení se stavebním procesem. A rozhodně nás tedy nenapadlo jako středopravou stranu, abychom předčasně pokutovali lidi, jestliže si někdo rozhodne, že se svoji hypotéku předčasně splatí. To je taky jedna z věcí, kterou prostě navrhujete vy, a je to prostě z mého pohledu absolutně nepochopitelná věc.

Můžeme čekat, že tisíce korun navíc, které chce stát na každém bytě vybrat, zaplatí opět daňoví poplatníci nebo nájemníci, říká spoluzakladatel finanční společnosti Patriot Jiří Paták. Podle něj nájemní bydlení zdražil za poslední rok ve všech regionech dvouciferně. - Takže ke všemu tomu, jak se zdražuje absolutně všechno, na co se podíváte, tak vlastně víc jak dvojciferně se zdražilo bydlení! - Přičemž změna daně z nemovitosti působí další nárůst. - Změna daně z nemovitostí způsobí další nárůst, opakuji pro občany na kameru. Dodal, že z navržených vládních kroků trčí kompromisy, které opticky rozpočtu pomohou, ale v důsledku prakticky nic nevyřeší. Je potřeba si uvědomit, že u nájemního bydlení je daň z nemovitosti pro majitele náklad, který zcela jistě se projeví v ceně nájmu, uvedl Asociaci nájemního bydlení (?). S tím, že změna daně z nemovitosti ovlivní trh s nájemním bydlením, souhlasí i analytik Finnogo Petr Matáček. Uvedl, že investoři pronajímající nemovitosti pravidelně tuto daň promítnou do výše nájemného.

Tak když nechcete poslouchat nás, tak prosím vás, poslouchejte aspoň odborníky, kteří se v této oblasti pohybují. Všichni vám říkají, že prostě toto není dobře. Není to dobře, zástupci pětikoalice. Vy tady pro to zvednete ruku. Celá řada z vás je starostů, prostě máte na svých teritoriích problém s bydlením, ať už nájemním bydlením, seniorským bydlením, a vy prostě pro to zvednete ruku pro takto, takovouto věc, kdy vám tady odborníci napříč spektrem říkají, že to je špatně?

Nápad na zvýšení daně z nemovitosti je opravdu nebezpečný, napsal na sociální síti Facebook v srpnu 2021 předseda poslaneckého klubu a tehdejší opoziční politik ODS Zbyněk Stanjura. Nápad na zvýšení daně z nemovitostí je opravdu nebezpečný - opakuji. Tady mám už asi druhý nebo třetí citát pana současného ministra financí, který v době, kdy byl v opozici, hovořil zcela jinak. Tak já nevím, jestli prostě nějaký Jekyll a Hyde, prostě trpí nějakou rozdvojenou osobností, kdy prostě jednou říká A, potom říká Z, podle toho, jestli jsem zrovna v opozici, nebo v koalici. Ale prosím vás, přece konzistentní politik nemůže se takto vyjadřovat. Jednou řeknete A, jednou řeknete Z a co si z toho má potom člověk vybrat? Nápad na zvýšení daně z nemovitosti je opravdu nebezpečný. - Tady prostě ta věta je a té věty se prostě nezbavíte. - Nechápu, proč by měl stát trestat někoho za to, že si pořídí bydlení. Kromě toho vyšší zdanění promítne se do ceny nájmu a jediné, kdo to zaplatí, jsou právě nájemníci. To není ta správná cesta. My naopak jako ODS chceme digitalizaci, zjednodušení stavebního řízení a nízké daně.

Tady to všechno můžu podepsat. Ať sem pan Stanjura přijde, já mu to takhle všechno podepíšu. Ale on toto říkal v době, kdy byl opozičním politikem, a v době, kdy se stal ministrem financí, teče mu tím děravým deštníkem na hlavu, tím deštíkem rozevřeným proti drahotě, sbírá každou kačku, kde potřebuje, tak najednou hovoří úplně obráceně? Já se ptám, pane ministře, jestli byste mi mohl odpovědět potom, jestli budete mít ještě na tu sílu, na tyto vaše výroky? Proč jste jednou řekl to, jednou jste řekl to? Mně to připadá opravdu jako schizofrenie.

Takže to je k dani z nemovitých věcí.

Třetí věc, která mě zaujala v daňovém balíčku, faktické zrušení prakticky stavebního spoření. Zrušení části státní podpory stavebního spoření v době, kdy stavebnictví stagnuje, v době, kdy úroky z hypoték přesahují závratných - a nikdo to vůbec nepředpokládal - více jak 6 %, a v době, kdy se stále více lidí potýká s problémy vlastního bydlení. To není opravdu dobrý nápad. Tento krok výrazně omezuje atraktivitu stavebního spoření pro občany, kteří chtějí šetřit na bydlení nebo využít stavebního spoření jako způsob určité investice. Jde o faktické zrušení stavebního spoření. Tady prostě opravdu ten produkt bude tak nevýhodný nebo tak nezajímavý, že jako jenom šílenec by si dneska znovu dával nějaké stavební spoření.

Je nevyhnutelné si uvědomit prosím vás, a opět pro pětikoalici, že pro zachování atraktivity stavebního spoření by měl stát přistoupit právě k pravému opaku a aspoň dorovnat výši podpory stavebního spoření o inflaci. Snížení výše podpory o polovinu v době bezprecedentní inflace, s kterou vláda Petra Fialy prakticky nic nedělá, má za následek faktické zrušení tohoto produktu, který v České republice byl hojně využíván. Obrovské množství lidí, já jsem někde zaregistroval, teď mě netahejte za fusekli, možná že nejsem odborník úplně v ekonomice, 2,4 milionu lidí, prostě mělo nějakou formu stavebního spoření.

Navíc zrušení části podpory stavebního spoření povede, a povede jistě, k narušení stability a predikovatelnosti tohoto systému. Stát se musí chovat nějakým konzistentním způsobem. Jestliže někdo je čtyři roky v opozici, potom prostě nastoupí do koaličních lavic, pak zase třeba díky tomu, že voliči mu nedají takovou důvěru, asi půjde do opozice. Vy tady pořád říkáte, že se máme chovat státotvorně, že bychom měli prostě zachovávat nějakou lajnu, která přichází napříč vlastně několika volebními obdobími, a my tady prostě jednou řekneme, založte si stavební spoření, potom se to otočí, my jsme v opozici, vy jste v koalici, a vy najednou to zrušíte, my prostě pak třeba za dva roky vyhrajeme, a my to zase prostě zrušíme, protože jsme si řekli, že ten váš krok nebyl dobrý, a teď ten občan chudák, ten v tom plave prostě a neví vůbec, co si má myslet. Tady prosím vás měli bychom se opravdu chovat nějak konzistentně a měli bychom prostě zachovávat a měli bychom se na tom dohodnout, tady na této věci, aby jedna skupina to nezavedla a druhá skupina to okamžitě, ta, co se dostane k moci, nezrušila.

Lidé, kteří užívají stavební spoření nebo s ním počítají - takže zase je to něco, že prostě za pochodu, kdy už prostě něco existuje, tak najednou měníme, prostě měníme tu situaci - mohou být zaskočeni tímto krokem, a tím ztratí důvěru ve státní garance a podporu. To znamená, jestliže naši občané ztratí v nás zákonodárce nebo ve stát důvěru, tak to je asi to nejhorší, co nás může potkat. Každý politik prostě, který ztratí důvěryhodnost, tak by se měl sebrat a měl by odejít.

Stavební spoření je jedním ze základních nástrojů podpory bydlení a investic v oblasti nemovitostí, což je velice důležité pro rozvoj a stabilitu trhu s nemovitostmi. Zrušení části podpory ovlivní poptávku po bydlení a investicích a bude mít zcela jistě negativní dopad do ekonomiky a stavebních odvětví. Je na to navázána celá řada věcí, stavebních firem a podobně, je tam obrovský asi výběr HDP a dále.

Ceny nemovitosti jsou zásadní problém. Nacházíme se, jak jsem již říkal, několikrát tady, a prochází to napříč tím textem, v krizi bydlení. Poslední dekády rostly ceny nemovitostí výrazně rychleji než mzdy. Na koupi bytu, opět opakuji, potřebujeme 15 ročních mezd, to je zcela vražedné a prakticky pro středněpříjmové lidi se sen o tom, že by bydleli ve vlastnickým bydlení, stává prakticky nedostupným.

Další věc daňového balíčku, navyšování cen dálničních známek. Já jsem tady dneska zaregistroval, že pan Stanjura říkal něco v tom duchu, že dálniční známka, která se zvedne o 800 korun vzhledem k tomu, že už prostě to x let nebylo zvednuto, že tam je nějaká inflace, že to je vlastně tak jakoby v pohodě, no. Já pocházím z regionu, kde abyste se vůbec do práce dostali, tak musíte jet 45, 50 kilometrů vůbec do toho místa výkonu trošku lepší práce. A jestliže prostě jedou dva manželé po dálnici do práce, no tak pro ně, jestli ta dálniční známka se zvedne u dvou vozů, které potřebujou, protože nejezdí spolu do té práce, tak se jim to zvedne o 1 600 korun za rok. A přátelé, já nevím, v jaké bublině žijete vy, ale já jsem člověk, který prostě pochází úplně z normálního prostředí a prostě máme taky v rodině dvě auta, a jestli tedy dáme s paní mojí 1 600 korun navíc, nebo nedáme 1 600 korun navíc, když nebudu poslancem, tak já to sakra taky poznám. Když se vrátím do těch normálních reálií a budu zase jezdit do práce, někam dělat vychovatele, tak prostě pro mě těch 800 korun to navýšení a sakra znát. Možná pro někoho je to nic, že někdo chodí na masáže za 23 000, tak to možná 800 korun vůbec nepocítí, ale 800 korun je peněz dost.***




Přihlásit/registrovat se do ISP