(18.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Kdyby ty finanční prostředky nedali, nikdy by rekonstrukce a záchrana Císařských lázní v roce 2019 nezačala. Stála 830 milionů korun. Po nástupu nového vedení se domluvilo, že se tam udělá koncertní sál. Já s tím souhlasím, já bych osobně ale šla cestou, aby tam bylo lázeňství, ale souhlasím s tím, udělalo se to. Ale ta zakázka stoupla na 1 500 milionů korun, slyšíte všichni dobře. A víte, jakou dotaci dala nová vláda v rámci unikátního koncertního sálu, který teď Karlovarský kraj má? Nula korun! To hovoří za vše.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: A poslední s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Králíček. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych chtěl reagovat krátce na pana ministra Válka. Pane ministře, víte, pan Kučera aspoň má konzistenci v tom, že nás uráží na Twitteru i tady, je pořád konzistentní. Ale vy tady říkáte, jak s námi chcete spolupracovat. Já jsem si otevřel váš Twitter a vy jste neváhal dneska pozurážet pana Farhana, pan Vondráčka a další. Já se upřímně divím a nedokážu si představit a nejsem tedy lékař, nemusím s vámi spolupracovat, ale já, kdybych byl doktor, náš doktor, tak si tu spolupráci s vámi vůbec nedokážu představit.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byla poslední faktická poznámka... ne, ještě ne. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já si ještě dovolím reagovat na pana ministra pro místní rozvoj, který tady hovořil o dostupnosti bydlení. Já bych především v souvislosti s touto vládou, která má nejvíce ministrů, já to pořád opakuji, kteří se sem ani nevejdou do těch lavic, tak bych chtěla, abyste všichni zaměřili své zraky na webové stránky všech ministerstev, protože schválením novely služebního zákona si všechny rezorty samozřejmě naplnily pozice politických náměstků. Minulá vláda samozřejmě také měla někdy politického náměstka, jednoho. Když se podíváte, všichni náměstci se přetransformovali na ředitele sekcí a každý ministr dneska má dva až tři politické náměstky. A já bych se pana ministra pro místní rozvoj chtěla zeptat, protože Ministerstvo pro místní rozvoj zrovna není veliké, tak jsem se koukala, v současné chvíli má tři politické náměstky, asi pět ředitelů sekcí, kolikrát byl v tom našem strukturálně postiženém kraji a jak tam tedy řešil dostupnost bydlení a všechny následující věci? Znovu říkám, že tato vláda prostě nejezdí do regionů, v našem strukturálně postiženém nikdy ještě nebyla. Říká se, že když tam byl pan prezident, tak přece nebudou kopírovat pana prezidenta, ale já si naopak myslím, že by do regionů jezdit měla. A hlavně vnímám, že když tady máme na stole konsolidační balíček, daňový balíček a říkáte, že tedy je úsporný, tak by především vláda opravdu měla začít od sebe, a to fakt nevidím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan ministr Síkela.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já se jenom - a doufám naposledy - krátce vrátím k vystoupení pana poslance Brože a paní poslankyně Schillerové k inflačním dluhopisům. Já jenom říkám, že pokud je průměrný tiket 500 000, je velmi pravděpodobné, že tam moc drobných střadatelů není. A znovu opakuji, že někdo, kdo si koupí inflační dluhopis za 100 000 korun, není drobný střadatel. Nepopírám, že jsou určitě lidé, kteří si za 100 až 200 000 nakoupili. Znám spoustu lidí, kteří si nakoupili ve velkém. Nakoupili si ve velkém, lidé, kteří říkají, že za takový výnos, který pomalu nemají ani z rizikových akciových produktů, prostě nakoupit museli. Přirovnal bych to ke korunovým dluhopisům, které dobře zná pan poslanec Babiš, protože ho také emitoval v rámci svých aktivit v Agrofertu za více než miliardu, to byly ty nedaněné dluhopisy, myslím si, že to v té době i prošetřovala policie, pak to bylo odloženo. A ten argument byl taky: pro nás to byl výhodný produkt, tak jsme ho nakoupili. Já prostě říkám, že ten produkt byl špatně nastaven, že jste ho špatně nastavila jako bývalá ministryně financí, paní poslankyně Schillerová, a že prostě se to státu nevyplatilo, respektive státu - nevyplatilo se to daňovým poplatníkům, kteří museli platit velmi vysoké úroky lidem, kteří tyto výnosy nepotřebovali.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní je přihlášen pan poslanec Farhan k faktické poznámce, následuje v pořadí pan poslanec Babiš, Brož a paní poslankyně Schillerová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji. Já bych chtěl fakticky zareagovat na pana kolegu Králíčka, aby bylo jasné, protože tady vzal moje jméno a Radka Vondráčka, že jsme byli pozuráženi panem ministrem Válkem. Já to takhle úplně nevnímám, protože pan ministr je trochu zmatený, on napsal, že já, Radek Vondráček a další poslanci jsme se zúčastnili, že jsme byli v Rusku - což je pravda, byli jsme tam se zdravotním výborem - a že jsme se bratříčkovali, ten zdravotní výbor, s ruskými zdravotníky.

Já jsem chtěl říct, aby se nejdřív pan ministr Válek podíval, kdo tam byl za TOP 09, kdo jezdí za TOP 09 do Ruska a kdo se tam bratříčkuje! Takže to byly prospektivní cesty, to byli ti pionýři, TOP 09, která jezdila do Ruska se bratříčkovat! Kdo tam byl z ODS? Ať to pan Válek napíše, jaké výbory tam jezdily do Ruska, kde byly, kteří to byli členové. Proč píše jenom o nás? Ať napíše, že před námi tam byl s TOP 09! Proč to tam nenapíše? On se stydí, že někdo z TOP 09 se jezdí bratříčkovat do Ruska? On píše jenom o nás? Proboha, vždyť to je korektní člověk, který tady řekl, že bude - já nevím - vlídný, že bude s námi spolupracovat a že on se tady nechce takto dohadovat, a pak jde a napíše, že my se bratříčkujeme? Ať napíše, kdo z TOP 09 se tam bratříčkoval a z ODS taky a z vládní koalice! Byl tam školský výbor, byl tam zdravotní výbor a byly tam další, tak ať je vyjmenuje! A jestli chce, tak mu můžu dodat fotky, kteří tam byli z TOP 09, proboha! Jako a před jakýma... kde se tam všude fotili. A na rozdíl od něj já si nenahrávám telefony s kolegy, kteří si s ním telefonují, a ještě se tady nechlubím na mikrofon! Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Tak já nevím, kdo tam byl z TOP 09, ale já si pamatuju, že zakladatel ODS pan Klaus vykládal o večeři s Putinem, a když skončila večeře, Klaus chtěl vodku, a Putin říkal, no... Potom mu nějak donesli tu vodku a vedle u stolu seděla Němcová a Kalousek, zakladatel ODS B - TOP 09, a řval: My chceme taky vodku! No tak ti ostatní, já nevím...

Prosím vás, pane ministře Síkelo, nezkoušejte to zase na mě, protože ty dluhopisy jsou Kalouskové a Sobotkové. Vy to dobře víte, proč mě zase provokujete? Proč mě zase provokujete? Bylo to za 6 %, vy jste dotáhli inflaci na 19, tak nechte toho. Ano, policie Babiše vyšetřuje. Jako Finanční správa vyšetřuje jenom Babišovy firmy, tak Babiše vyšetřuje policie, často. Na Berlusconiho bylo 85 trestních stíhání, no, na Babiše taky, protože Babiše se potřebují zbavit, protože Babiš nemá koaliční potenciál. Babiš nekrade. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: A ještě by k tomu mohl oslovovat kolegy prostřednictvím předsedajícího. Děkuju. (Poslanci ANO nesouhlasí a ozývá se: A Síkela? Ministr Síkela mimo mikrofon: Já nemusím.)

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji. Já si dovolím ještě na pana ministra Síkelu a ty protiinflační dluhopisy. Ona je to taková hra s čísly, kterou vy děláte, a lidi, kteří to mají, jsou za to šťastní. A ta demagogická interpretace, že na to doplácí někdo jiný, to je úplně přesně to, jako se stavíte rozdělovat společnost, že prostě na valorizaci důchodů doplácí někdo další, to je úplně stejné. To je, jako kdybyste řekl, že příspěvky na stavební spoření ten, kdo nemá, vlastně přispívá tomu dalšímu, a spoustu podobných věcí. Já se k tomu nebudu vracet a diskutovat.

Jenom chci říct. To, co je hodně tady kritizováno, to znamená zrušení superhrubé mzdy a třeba ty protiinflační dluhopisy, to jsou věci, které se udělaly pro lidi a lidem přinesly prospěch. Zkuste taky něco udělat takového pro lidi a pak se tím trošku pochlubit. Děkuju. (Poslanci ANO tleskají a ozývá se: Jo!)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí paní předsedkyně Schillerová s faktickou poznámkou, zatím poslední faktická poznámka. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP