(18.30 hodin)
(pokračuje Michal Kučera)

Souhlasím s paní poslankyní Balaštíkovou, to je velmi dobrý nápad ohledně té statistiky, velmi rád se o tom pobavím a skutečně velmi věcně, protože tohleto dává smysl. Já nejsem skutečně příznivcem toho, že se lidé ze svých platů, ze svých daní skládají na soukromý byznys, to není skutečně správná cesta. Samozřejmě v sektoru zemědělství, který je evropsky velmi předotovaný, to pravděpodobně jinak nejde, že přímé dotace tam nějakým způsobem jsou nutné v nějaké míře, ale budu velmi rád, když na základě toho dokumentu vznikne nějaký společný návrh, jak ty přímé dotace, národní dotace omezit, snížit a nastavit je skutečně efektivněji. Takže já budu velmi rád, když tento materiál k tomu využijeme a tu debatu k tomu povedeme. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Nyní vystoupí pan ministr Síkela, připraví se pan ministr Zbyněk Stanjura, poté pan předseda Andrej Babiš a další, všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl jenom velmi krátce reagovat na výrok paní předsedkyně Schillerové o drobných střadatelích a o tom, jaký je rozdíl mezi tím, pokud tedy si peníze ukládají drobní střadatelé, anebo jestli ty peníze jsou uloženy někde v londýnské City. Prosím pěkně, opět si nepleťme pojmy. Drobný střadatel určitě není kategorie lidí, kteří nakoupili vaše inflační dluhopisy, protože podle čísel, která já mám k dispozici, ten takzvaný průměrný tiket, to znamená taková ta průměrná úložka, je 500 000. To nemá nic společného s drobnými střadateli, to se jedná opravdu už o vyšší střední třídu a majetné lidi. A chci k tomu dodat jenom jedno. Možná ten úmysl byl dobrý, ale vůbec se nepovedl. Zapomněla jste dokonce na to velmi vysoké úročení aplikovat srážkovou daň, takže dramatický dopad těch 85 miliard, kolik bylo vyemitováno, který se nám naštěstí podařilo zastavit, byl ještě umocněn tím, že vlastně z těch výnosů, kteří ti vaši takzvaní drobní střadatelé, a tomu důchodci, co má za těch 100 000 - je vidět, že tedy máme i důchodce, kteří na tom nejsou úplně tak špatně, jak nám někdy opozici říká - tak tomu blahopřeji, ale chci říct, že ten dopad je umocněn i tím, že ty velmi vysoké výnosy nebyly daněny tím, že na ten inflační dluhopis nebyla aplikována srážková daň. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobrý podvečer. My jsme se vystřídali v řízení schůze, takže vám přeju hezký den, a s další faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Stanjura. Pane ministře, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já chci vlastně vystoupit k témuž. Nedělejme falešné dilema mezi českým střadatelem a londýnskou City. Průměrnou úložku zmínil pan ministr Síkela. Já to vůbec nevyčítám těm lidem, kteří si to nakoupili, ať je úplně jasné. Chyba nebyla na straně těch, kteří nakoupili, chyba byla na straně státu, že tam nebyl nějaký limit. A já jsem ve svém předchozím vystoupení řekl, že bych rozuměl tomu, jak motivovat české občany a mít tam... No není tam limit, co se týče výše úročení, ať si rozumíme. My máme, protože takzvaně výhodné pro stát, pro ty sousedy, kteří to platí, je to čtyřikrát dražší než v té City! Tak se zeptejte sousedů, jestli chtějí přispět na úrok svým kolegům v ulici za čtyřikrát větší, pravděpodobně bohatým nebo středně bohatým, ale já to nevyčítám těm, kteří to nakoupili. Dostali nabídku, využili ji. Vidím chybu na straně těch, kteří tu nabídku dali a nedali tam limit. A já jsem říkal, kdybychom tam dali nějaký limit, nějakou motivaci, že když je to český občan, že má lepší než průměrný úrok, za který emitujeme do londýnské City nebo do českých bank, které tedy drží množství státních dluhopisů, tak bych byl pro, a veďme debatu, jestli to má být 20 bazických bodů, nebo 40 bazických bodů, nebo 50, ale nemůže to být čtyřikrát dražší!

Já jsem jenom říkal, že kdybychom takhle financovali celý státní dluh, letos za úroky dáme 450 miliard korun! Letos by ti sousedé, všichni naši občané, museli dát na úroky 450 miliard korun, a to se snad shodneme, že to není dobrá cesta. Tak se bavme o tom, ať takové chyby neopakujeme. Myšlenka dobrá, fakt. Tím, že tam není strop na úrok, na výši toho úroku, velmi špatný výsledek. Pak se divíme. V lednu byl špatný výsledek, horší než v lednu 2022. My jsme v lednu dali 12 miliard za těch 80 miliard dluhů, 12 miliard. Jaký může být měsíční výsledek pokladního plnění, když jeden rok to nemáte a druhý rok máte 12 miliard?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, pane ministře! Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan předseda Babiš, připraví se paní poslankyně Peštová. Tak prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane ministře financí, mě by zajímalo, jak je možné, že jste souhlasil, že tři lidi nebo čtyři lidi si vylobbovali 54 000 000 na Michelin? To nechápu. Vy říkáte lidem, že úspory, je to samozřejmě normálně sprosťárna. To jsem ještě nezažil.

Panu Kučerovi doporučuji, aby se dovzdělal, protože důchody se platí ze sociálního pojištění, a samozřejmě zdravotní pojišťovny ze zdravotního pojištění, takže on porovnává jablka s hruškami. Vůbec nechápu, jak takovýhle člověk, který vůbec nerozumí zemědělství, je šéfem zemědělského výboru. A o tom lhaní, tady to máte černé na bílém, pane Kučero, vy jste si normálně vymyslel a lhal jste o tom, že perníky z PENAMu - vy jste posedlej? Vy jste stejně nemocnej z Agrofertu a z Babiše jako Michálek, takže můžete jít spolu na pivo a zkuste se léčit.

Panu Bartošovi jenom připomenu, že roku 2016 demonstroval s vlajkou Antify a vítal uprchlíky. Vždyť vy jste extrémní levice, vy chcete Evropu změnit, vy chcete, aby tady byla jiná kultura, tak mě, prosím vás, tady nepoučujte! Naučte se čerpat evropské fondy. Bydlení vám odpoví Klára Dostálová, ano? A máte tam převis, 4 miliardy chtějí obce. My jsme dali 26 miliard do navýšení kapacit mateřských škol a základních škol a tak dále. Kovářová vždycky chodila asi střihnout pásku. V listopadu 2013 tady brečela, že Kalousek jí nedal ani korunu. Běžte se podívat, to je všechno fakt, to jsme my udělali. Takže bydlení, Dostálová. Zkuste čerpat už konečně ty fondy, za nás se čerpaly. A máte na to málo času, konec 2023, například React-EU. Máte tam 22 miliard - zdravotnictví. Takže asi tak.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju za dodržení času. Jenom poprosím, abyste příště oslovoval kolegy poslance prostřednictvím předsedajícího. Děkuju. A nyní vystoupí paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jenom chci tady na pana poslance Kučeru ve své podstatě reagovat. Ta topka je posedlá panem Babišem, to je úplně vidět. On to pan Babiš tady prostřednictvím vás už zmiňoval: "Včera do našeho domova pro seniory přivezla Armáda České republiky dvě velké krabice. Všichni očekávali, že to jsou testovací sady na covid pro zaměstnance. V krabicích jsou ovšem velikonoční perníčky z PENAMu" - přisazuje pan Kalousek, nemusím prostřednictvím pana předsedajícího - "očekávám v nejbližších dnech policejní zásah na Úřadu vlády. Zneužití armády k rozvozu perníčků od PENAMu je systémově stejně nepřijatelné jako zneužití zpravodajské služby ke sledování sokyně v lásce. (Hovoří hlasitě a expresivně.) A naše Nejvyšší státní zastupitelství měří přece všem stejně," kontroval pan Kalousek na Twitteru. Vy jste úplně posedlí, vy nejste normální v té topce, prostřednictvím pana předsedajícího. (Souhlasný potlesk a smích z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí vystoupí pan poslanec Pražák, připraví se pan ministr Baxa. Stále jsme ve faktických poznámkách. Pan poslanec Pražák stahuje, tak pan ministr Baxa.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuju za slovo. Já se budu držet výzvy tady pana kolegy předsedy Bendy o klidném tónu a nelhaní, a tak jenom, pane poslanče Babiši, prostřednictvím pana místopředsedy, uvedu na pravou míru jeden z těch výroků, který jste říkal - nikoliv ten, že moje ministerská pracovna je opravdu v ložnici, to je pravda, Nostického paláce: není pravda, že tady nejsem, jsem tady.

Pane poslanče, já jenom bych chtěl říct, že vy pořád opakujete u Císařských lázní: Císařské lázně jsou moje, Císařské lázně jsem udělal. Tak jenom, aby poslanci, občané věděli: Je to projekt, který byl dokončen v současné době, a ano, finanční prostředky byly uvolněny v době vaší vlády a my jsme to završili, teď se ten projekt bude účtovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP