(16.50 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k tomu, že vidím, že je tady mnoho a mnoho bodů k diskusi, a myslím si, že i pan prezident se vyjádřil k tomu, že bude zvažovat podepsání tohoto zákona, aby nezasahoval hodně do života našich nejohroženějších, tak, paní místopředsedkyně, prosím o procedurální hlasování k navržení přerušení tohoto bodu do první schůze v září, tedy po prázdninách, která bude od 11. 9., abychom se ještě opravdu mohli všichni sejít a zkusit najít nějaký kompromis. Prosím o hlasování hned po mém vystoupení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Navrhujete přerušení do 11. 9. (Ano.) Zagongovala jsem a vnímám - s procedurálním návrhem, s protinávrhem pan poslanec Kaňkovský. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré odpoledne. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych si dovolil dát protinávrh k procedurálnímu návrhu, který zde přednesla paní kolegyně Jana Pastuchová. V tuto chvíli dávám protinávrh, abychom přerušili tento bod na 5 minut.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan poslanec Kaňkovský, protinávrh přerušení na 5 minut. Zaevidováno. Vnímám ještě jeden protinávrh pana poslance Dubského. Prosím. Prosím, pane poslanče, váš protinávrh.

 

Poslanec Tomáš Dubský: Děkuji. Milé kolegyně, kolegové, hezké odpoledne. Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, dovolím si předložit návrh na přerušení schůze na 10 minut. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Skutečně už bych ráda, abychom přikročili k hlasování. Ještě chce s protinávrhem pan poslanec. Prosím velmi rychle, ať se k tomu dostaneme. Ještě jednou přivolám kolegyně a kolegy.

 

Poslanec Karel Haas: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení páni ministři, paní ministryně, podal bych procedurální protinávrh na přerušení tohoto bodu do 16.55. Děkuju mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Máme tyto protinávrhy, je to jasné, dám je hlasovat bezprostředně. Jenom zrekapituluji, že jako první budeme hlasovat protinávrh pana poslance Kaňkovského, pak ty další přednesené protinávrhy a nakonec, dospějeme-li k tomu, je přednesen návrh paní poslankyně Pastuchové k přerušení do schůze v září začínající 11. 9. Je to všem jasné, o čem budeme hlasovat?

Zahajuji hlasování o protinávrhu pana poslance Kaňkovského. (Žádost o odhlášení.) Vnímám, hlasování (číslo 4) prohlašuji za zmatečné. Ještě vás všechny odhlásím. Prosím, přihlaste se všichni svými identifikačními kartami. Hlasování bylo prohlášeno za zmatečné. Poprosím o klid v sále.

 

Nyní budeme hlasovat o protinávrhu pana poslance Kaňkovského - přerušení na 5 minut.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro návrh na přerušení na 5 minut? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 5, přihlášeno 147 hlasujících, pro 11, proti 76. Návrh byl zamítnut.

 

Další protinávrh přednesl pan poslanec Tomáš Dubský. Je to návrh na přerušení na 10 minut.

Opět zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 6, bylo přihlášeno 152 hlasujících, pro 4, proti 88. Také tento návrh byl zamítnut.

 

Přikročíme k poslednímu protinávrhu pana poslance Karla Haase, a sice přerušení do 16.55. Je to stále hlasovatelné.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, bylo přihlášeno 155 hlasujících, pro 14, proti 86. Návrh byl taktéž zamítnut.

 

A nyní přistupujeme k návrhu předloženému paní poslankyní Janou Pastuchovou na přerušení do schůze započínající 11. září.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? (Velký hluk v sále.) Kolegyně, kolegové, poprosím o klid v sále.

Hlasování číslo 8, přihlášeno 157 poslanců a poslankyň, pro 65, proti 90. Návrh byl zamítnut.

 

Tímto jsme se vypořádali se všemi aktuálně hlasovatelnými návrhy a můžeme se vrátit do rozpravy, kde je dalším přihlášeným pan poslanec Karel Rais a následovat bude paní poslankyně Andrea Babišová. Ale posečkejme chvilku, pane poslanče, než nastane klid v sále, než všichni opustí sál, kdo chtějí vést hovory v předsálí. Poprosím opravdu všechny, kdo chtějí k čemukoliv diskutovat, aby opustili sál a zde byl důstojný prostor pro projednávání.

Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Karel Rais: Vážená paní místopředsedkyně, vážení páni ministři, pane ministře - paní ministryně vynechám, tady nejsou - kolegyně a kolegové, samozřejmě souhlasím s tím, co říkala moje kolegyně, že ten návrh by potřeboval zlepšení, ale já se soustředím pouze na své dva pozměňovací návrhy, které jsem dal do systému. Je to pozměňovací návrh pod číslem 2806 a 2805. Ten první je věnován problematice zvýšení důchodů v případě růstu cen.

V podstatě, když bych to měl velmi zjednodušit, v těch dvou pozměňovacích návrzích mi jde o ponechání stávajícího stavu a o nepřijetí navrhovaných změn, které jednoznačně finančně poškozují všechny důchodce, které se stávající vláda nebojí okrást. (Hluk v sále.) V České republice pobírá starobní důchod celkem 2 409 000 lidí, což je asi 22 % populace. Měl jsem nachystaný na začátek, a na to jsem teď zapomněl, že sám jsem v důchodovém věku taky, takže v podstatě bych se tam asi našel.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane poslanče, já se omluvím, ale přeruším vás, protože v sále je značný šum. Opravdu poprosím, kolegyně, kolegové, kdo chcete hovořit, nalezněte jinou místnost než tento sál. Děkuju, prosím.

 

Poslanec Karel Rais: Já jsem zvyklý ze školy, mně už to tak moc nepřijde ani, ale uvítám klid, samozřejmě. Čili kdybych to měl říct jednou větou, jde mi o to, že navrhované změny v novele jednoznačně finančně poškozují všechny důchodce, které se stávající vláda nebojí okrást, a chtěl bych to řešit tady těmito dvěma pozměňovacími návrhy.

Všichni vnímáme samozřejmě, že v okamžiku odchodu do důchodu klesne novému důchodci životní úroveň dramaticky. Nakonec čísla jsem uváděl při tom prvním čtení. Dosavadní právní úprava důchodce chránila alespoň před reálným poklesem důchodů v budoucnu, a to díky reflexi růstu cen v důsledku inflace. Vládní návrh toto mění. Relevantním ukazatelem růstu cen, který bude zohledňován ve valorizaci penzí, nebude již inflace plošná, tedy inflace, která se dotýká růstu cen všech komodit ve společnosti, ale bohužel pouze inflace, která se dotýká životních nákladů domácností důchodců. Odstranění výběru ze dvou indexů povede dlouhodobě ke snížení důchodů důchodcům a k určitému postupnému ožebračování důchodců. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP