(15.00 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

Potom se tady nebudeme bavit o tom, jestli máme málo nebo mnoho. Je otázka, kde ty peníze ze státního rozpočtu vlastně mizí, to je dotaz na pana ministra. Měli bychom si hájit těch 10 % HDP, bylo by to fajn.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a jako další Robert Králíček, pan poslanec Robert Králíček a poté pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane místopředsedo, já bych chtěl zareagovat na průběh rozpravy a udělat trochu edukativní okénko pro pana ministra, protože mé příjmení se neodvíjí od hlodavce, od pana Zajíčka, jak mě nazval, nicméně králíček je nejmenší zpěvný ptáček. Je králíček obecný a králíček ohnivý, liší se zbarvením křidélek. A ten průběh rozpravy bych definoval zatím, že ta křidélka jsou světlá, takže králíček obecný. To jenom abyste nezapomněl.

A víceméně já jsem chtěl jenom reagovat na to, co jste říkal, že nás nezesměšňujete - zesměšňujete. Ty výroky pana předsedy ani paní předsedkyně směšné nebyly, vycházely z nějaké koalice, z nějaké doby, a v té době, jak o tom mluvil Patrik Nacher, se jednalo takřka dvacet let. A vy nás tady posouváte do toho, že vlastně za dva roky v covidu, kdy jsme vládli v menšinové vládě, jsme měli připravit důchodovou reformu, protože dva roky se potom zachraňoval covid. A můžete tady zesměšňovat pana předsedu, jeho výroky, ale výsledek je ten, že vám nevěří tři čtvrtiny obyvatel. (Potlesk části poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí pan poslanec Patrik Nacher, připraví se pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Robert Králíček mi ušetřil půl minuty, kdy já jsem chtěl také udělat okénko mezi zvířátky, že je rozdíl mezi zajíčkem a králíčkem. Tudíž mám víc času na to se tady pobavit o té konzistentnosti. To tady pan ministr nadhodil jako téma. Tak já připomenu, že KDU-ČSL v roce 2014, 2015 podporovalo EET, teď hlasovalo proti EET. Tak mi vysvětlete tu konzistentnost. Pan ministr lákal, aby lidé šli do předčasného důchodu, že se jim to vyplatí, a teď vlastně ty samé lidi, kteří by šli do předčasného důchodu, tím návrhem trestá. Zase, kde je ta konzistentnost?

Celá tato vláda říká, že se peníze rozfrcaly v době covidu. Já to mám připravené pro ten další bod, ale pro tuto chvíli, když už se tady tedy cituje, tak já cituji pozměňovací návrhy Mariana Jurečky, který naopak ty kompenzace zvyšoval, prodlužoval a dělal to pro více osob. Marian Jurečka: "Pozměňovací návrh navrhuje také, aby kromě OSVČ se týkal podnikatelů provozujících výdělečnou činnost ve formě s. r. o. Dále Marian Jurečka navrhuje do předlohy doplnit odklad termínu splatnosti DPH za daňové období kalendářního roku 2020 o jeden rok. To by znamenalo zásek, jenom pro vaši informaci, 150 miliard v tom roce daném. Marian Jurečka v jiném kompenzačním bonusu a zákonu navrhuje promítnutí - prominutí, pardon - placení povinných záloh na pojistné na zdravotní pojištění, důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti u OSVČ za měsíce říjen 2020 až březen 2021. V další novele Marian Jurečka navrhuje zvýšení denní částky kompenzačního bonusu z 500 korun na 667. Nakonec pan ministr navrhuje nárok na kompenzační bonus za podmínek tohoto zákona, aby byl dokonce zpětně od 1. ledna. 2021. To jsou reálné návrhy (Předsedající: Čas.), které jste navrhoval jako opoziční politik.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, nyní pan ministr Marian Jurečka, připraví se pan poslanec Jiří Horák. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já se tady nebudu pouštět do biologických okének, je to také i v rozporu s jednacím řádem sněmovny. Faktická má směřovat k tomu, o čem hovořili předřečníci předtím. Nicméně já si dovolím říci ještě k té otázce směšnosti: směšní jste vy v okamžiku, kdy v době, kdy máte pozici ministra financí, říkáte něco, co v okamžiku, kdy jste v opozici, popíráte a vlastně tvrdíte úplně něco jiného. V tom jste směšní, nikdo z vás směšné dělat nemůže, to děláte vy sami ze sebe. A pokud máte nějaký návrh, o kterém tady váš předseda mluvil, že ho má připravený, tak ho představte. Anebo jste směšní tím, že on něco říkal a neměl to. To je ten pohled na to, kde je ta hranice té směšnosti. A tento návrh důchodové reformy, který tady je, který v tom plném legislativním znění přijde na projednávání vládou na konci roku a na projednávání parlamentem na první pololetí příštího roku, tak ten návrh ANO navazuje na to, co odpracovala i předchozí komise, věci, na kterých jsme se dokázali shodnout, jsme zakomponovali do toho návrhu. Tady opravdu nestavíme na zelené louce, to jsem opakovaně řekl, a to oceňuji a přijde mi to, že to je smysluplné. Já jsem se také potkal s mnoha předchozími předsedy předchozích komisí, jako třeba pan Bezděk a další. S nimi jsem také jednal o jejich závěrech a na tomto půdorysu těchto výstupů jsme se snažili postavit návrh, který tady je dnes. Naprostá většina ekonomů a expertů říká, že to je krok nutný, krok správným směrem. Děláme ho za minutu dvanáct. A jestli samozřejmě přijde kdokoliv z opozice s jinými seriózními parametrickými návrhy, jak na straně příjmů nebo na straně výdajů upravit důchodový systém - já jsem vždycky říkal, platí to, jsem připraven o těch věcech jednat a zakomponovat je tam. Ale nemůže to být tak, že sem přichází s návrhy, které znamenají větší a větší výdaje, a není žádný návrh, který by podpořil větší stabilitu toho systému a jeho udržitelnost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další pan poslanec Jiří Horák, potom paní poslankyně Alena Schillerová a opět pan ministr. Prosím.

 

Poslanec Jiří Horák: Děkuji, já jen krátké reakce. Jen technicky - já jsem neříkal, že na Západě dělají něco lépe, nebo já jsem říkal, že ve vyspělých státech obecně stárne populace, je to normální, je to ve všech vyspělých státech. Je to i v Japonsku, můžou potvrdit někteří kolegové, je to prostě ve všech vyspělých státech. Je to přirozený trend.

A potom jen krátce panu Juchelkovi. No, v jedné věci nesouhlasím. (Předsedající: Mým prostřednictvím, poprosím.) Pardon, vším prostřednictvím. No, ty valorizace přece mimořádné, ony tam zůstávají v tom důchodovém účtu. Ty přece tam zůstanou i mimo řádný rok, ty se nebudou snižovat, ty valorizace, ty, co už se napočítaly, takže v tomto s vámi nesouhlasím. A nestane-li se - nic-li se nestane, tak se určitě stoprocentně stane, že ten účet bude příští rok v deficitu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuj. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová, připraví se pan ministr Marian Jurečka. Faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No já teď nevím, na koho mám reagovat dřív. Já jsem chtěla reagovat na pana ministra, ale teď mě tak šokoval pan poslanec Horák, že jsem úplně v šoku, konsternovaná. Nic, ne, já nebudu v žádném případě tady dehonestovat. Tak my nemáme žádný důchodový účet, prostřednictvím pana místopředsedy, my... ty valorizace tam zůstanou - ta valorizace je ochrana koupěschopnosti, musí se vypočítat. Je to spočítáno podle inflace pro růstu reálných mezd, půlky. Vy to chcete snižovat. No, ona ta situace je mnohem hlubší, nechme to být.

Ještě na pana ministra: ale my si stojíme za všemi těmi výroky, pane ministře. Vy jste neřekl nic, co by v podstatě, za čím bychom si nestáli. Dobře, neudělali jsme důchodovou reformu, tak jako 35 let před námi žádná jiná vláda, já se k tomu tady přiznávám. Ty důvody jsem ozřejmila. Já vím, že vy jste chtěl trošku vrtěti psem, částečně se vám to podařilo, ale vraťme se zpátky. Zatím vaše návrhy důchodové reformy jsou v říši pohádek. Zatím jsme slyšeli bombastickou tiskovou konferenci. Toto není důchodová reforma, to se shodujeme, a vy říkáte příští pololetí a tak dále. Ona je otázka, otázka prostě, co příští pololetí předložíte, jestli vůbec něco předložíte, a jestli předložíte něco, co pak ta další vláda bude muset zase rušit.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další pan ministr Marian Jurečka s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já jsem vám stručně jenom říci, ta reforma má v sobě klíčové prvky, které vlastně průběžný pilíř staví na té samotné podstatě, a to je podpora rodin, podpora rodičovství, podpora zásluhy za výchovu dětí.

Udělali jsme ten první krok, kdy jsme udělali výchovné od 1. ledna tohoto roku, 500 korun pro maminky, které vychovávaly děti, za každé vychované dítě měsíčně. To řeší ty důsledky na spravedlnosti systému. V důchodové reformě odstraňujeme tu příčinu. My oceňujeme dobu mateřství a rodičovství rodinným vyměřovacím základem, který ocení a nebude trestat maminky a rodiče.

Druhý důležitý krok, společný vyměřovací základ. Manželé budou moci sdílet své průměrné příjmy, které jim potom, především ženám, zajistí zase důstojnější důchody. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP