(14.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Tak vy jste několikrát řekl, že si půjčujeme na důchody na dluh. Proč jenom na důchody? Tamhle na zbraně si nepůjčujeme na dluh? A já nekritizuji armádu, nekritizuji. Nebo na něco jiného si nepůjčujeme na dluh? Přece máte příjmy, výdaje. Takže proč si půjčujeme na dluh? Takže vy říkáte a kopete ty příkopy, na vás, důchodci, si půjčujeme na dluh. Na to ostatní to na dluh není. To jste řekl x-krát. A váš výrok je legendární z ledna a také je součástí našeho podání na Ústavní soud, kdy jste řekl: Nebudeme měnit valorizace, nebudeme snižovat valorizaci, my bychom prostě, v otázkách Václava Moravce to bylo v lednu před prezidentskými volbami, přece to bychom se chovali protiústavně. To nepřipadá v úvahu, abyste to těsně po prezidentských volbách způsobem, jaký tady všichni známe, udělal. No, a já jsem to říkala ve svém vystoupení; důchodová reforma, oslovte své souputníky, se kterými jste teď v pětikoalici, kteří co pro to udělali v době, kdy prostě měli na privatizačním účtu stovky miliard korun, které měli právě na tuto důchodovou reformu směřovat. Ano, nepřipravili jsme ji, bojovali jsme s covidem. Nevymlouvám se, přiznávám to. No a k tomu dalšímu, ale vy tady vůbec nepředkládáte žádné parametry důchodové reformy, tady se nebavíme vůbec o odchodu věku do důchodu, tady se bavíme o tom, že těm stávajícím důchodcům prostě chcete zkrátit důchody. To je celé. Tak to pojmenujte správně. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Dufek.

 

Poslanec Aleš Dufek: Ono je nesmírně zajímavé, jak tam stoupají ty faktické poznámky. Byly tam dvě, pak šest, teď osm, možná devět. Takže zdá se, že hádka začíná gradovat. Vrátil bych se možná úplně na začátek. Máme tady jeden problém nebo jednu věc, to je novela zákona o důchodovém pojištění. Právem opozice říkat, a nevím, kolikrát to ještě chce říct, že jde vlastně o opatření, které zřejmě o něco obere hlavně osoby v předdůchodovém věku. Právem koalice je říct, říkáme to podruhé, že jde opatření v zájmu zachování mezigeneračního smíru. Můžeme ještě samozřejmě to říct několikrát, ale tak to nějak je.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí pan poslanec Juchelka, připraví se paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já rozumím panu Dufkovi ohledně sociálního smíru, určitě se o tom ještě budeme během dnešního dne bavit. Jenom budu opět citovat, poněvadž na různé emotivní výpady se dá samozřejmě skvěle argumentovat pouze fakty. Takže znovu cituji, a bylo to při tiskové konferenci, kdy byl představen konsolidační balíček, cituji:

"Danuše Nerudová je také ta, která tady v posledních letech vedla tu poslední odbornou komisi pro změnu důchodů. A my jsme neudělali to, že bychom všechno stavěli nově na zelené louce, my jsme vzali ty dobré věci, které byly odpracovány, na kterých byla odborná i celospolečenská shoda, a na základě těchto jsme stavěli dále návrh důchodové reformy, který budu za chvíli konkrétně představovat." To jsou slova pana ministra Jurečky, který navazuje na to, co se odehrálo za Babišovy vlády ve stálé komisi pro spravedlivé důchody. Takže není pravda, jak tady pan ministr říká, že se neodehrálo nic. Ale kdybychom to jako samozřejmě nějakým způsobem přijali a přistoupili na to, tak se můžeme jenom podívat trošičku do minulosti, abychom věděli, jak KDU-ČSL s tou důchodovou reformou zamávala. Takže od roku 1992 byla ve vládě Václava Klause, od roku 1996 byla ve druhé vládě Václava Klause, poté zasedala ve vládě Josefa Tošovského, poté byla ve vládě Vladimíra Špidly, poté Stanislava Grosse, taktéž Jiřího Paroubka, tam byla taktéž v této vládě, poté v druhé vládě Mirka Topolánka, poté zasedala ve vládě Jiřího Rusnoka, poté byla ve vládě Bohuslava Sobotky, to bylo ve vládě společně s hnutím ANO a v tuto chvíli je ve vládě Petra Fialy. Takže ani v minulosti KDU-ČSL nesáhlo na důchodovou reformu. Pouze jenom teď tady říká a péruje ty ostatní, že na ni nesáhli taktéž. Ale my jako hnutí ANO jsme tady od roku 2011. Vy jste tady od roku 1992. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkné odpoledne. Ujímám se řízení schůze a budeme pokračovat ve faktických poznámkách. Jako další je přihlášená paní poslankyně Berenika Peštová, potom pan poslanec Jiří Mašek, Patrik Nacher a další. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Musím tedy pochválit svého předřečníka, který vlastně řekl to stejné, co jsem chtěla říct já. Ještě bych tam dodala, že v té první vládě, kde byl Andrej Babiš ministr financí, tak KDU bylo taktéž. Takže ve své podstatě jsem to měla připraveno také. Bohužel, vypálil mi rybník. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další pan poslanec Jiří Mašek, připraví se pan poslanec Patrik Nacher, poté pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, také bych zareagoval na pana ministra Jurečku. Nechci tady zdůrazňovat to, že nejde o komplexní důchodovou reformu, ale skutečně jenom o dílčí parametrické změny. Myslím si, že to tady dneska ještě bude rezonovat, že to není důchodová reforma. Ale já mám rád vždycky mezinárodní srovnání, tak jsem si, pane ministře, našel, kolik zůstane ze mzdy Španělovi, Italovi, Řekovi, Dánovi, Rakušanovi, Holanďanovi, Portugalci, Maďarovi, Turkovi a řadě dalších, a je to více než 80 procent poslední dosažené mzdy. Česká republika se 65 procenty je pod hranicí, pod průměrem celého OECD, který je 68 procent. Naše ambice, ta mezigenerační, by měla být taková, že naši potomci se dostanou do té první ligy. Ale to by ta vláda musela fungovat, musela by fungovat ekonomika a museli bychom si na to umět vydělat. Soustřeďte se na to, aby vláda dělala dobře svou práci, abychom se do té první ligy dokázali posunout. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Patrik Nacher, poté pan ministr Marian Jurečka, dále pan poslanec Jiří Horák. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak děkuji za slovo. Netušil jsem, že budu tak brzo mluvit na faktické, ale nějak mi to nedalo. Za prvé tedy pojďme si říct, že tohleto není důchodová reforma. To je jako první věc. Doufám, že se na tom shodneme. Za druhé o důchodové reformě se tady hovoří už od roku, co já jsem byl tiskový tajemník nebo tiskový mluvčí, od roku 1996. Od roku 1996. Hnutí ANO vstoupilo do vlády 2013. Z těch vašich výstupů, pane ministře, ale i od jiných politiků, to vypadá, jako by ta důchodová reforma měla být zahájena až teprve po vzniku hnutí ANO. To přece takhle není, od roku 1996 se mluví o důchodové reformě. V první vládě bylo hnutí ANO i s KDU-ČSL. Takže pokud kritizujete hnutí ANO, tak musíte kritizovat logicky i sám sebe, takže to je jedna poznámka. Ano, byl tady covid, tak už řekla paní předsedkyně Schillerová. Mě to také trápí, že se v tomhletom ta věc nepohnula. Ale není pravda, jak vy to shrnujete, že hnutí ANO v tom neudělalo nic a vy to teď zachraňujete. Tahleta věc je tady dvacet let.

Pokud jde o ten mezigenerační smír, tak bohužel, když se podíváte do monitoringu tisku, do médií, jakým způsobem to často vysvětlujete, tak právě a jen u důchodů říkáte, že je potřeba s tím něco udělat, protože jinak se zadluží další generace, nebo že nebude na rodičovské nebo že nebude na něco jiného. Ale přece bavíme se tady o deficitu státního rozpočtu. No, tak v tom deficitu jsou všechny položky, nejenom důchody. Vy z toho vymezujete ten důchod, aby se ten důchodce cítil být provinilý. Tak a já jsem si tedy našel čísla, abychom tedy věděli, kam to směřuje, aby to bylo fér. Tak když se podíváte na podíl starobního důchodu na HDP, tak v roce 2010, to ještě ANO neexistovalo, byl 8,46. Pak to šlo různě nahoru, dolů (Předsedající: Váš čas.) a v roce 2021 je 8,49, teď je to 7,82. Takže se to vůbec nehýbe směrem vzhůru tímhle způsobem. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji. Nyní tedy pan ministr s faktickou poznámkou, potom pan poslanec Jiří Horák a paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Myslím, že tady by bylo dobré se dostat k podstatě té záležitosti, jakým způsobem jak důchodový systém, tak veřejné finance konsolidovat a dokázat ty systémy nastavit tak, aby byly dlouhodobě udržitelné. A o to se tímto návrhem, u kterého jsem jasně řekl v úvodu, že není tím hlavním balíkem důchodové reformy. Ten přijde do Parlamentu v prvním pololetí příštího roku k projednání. Ale jsou to první dvě opatření, která takto realizujeme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP