(12.00 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Hnutí SPD s těmito návrhy nesouhlasí a uděláme všechno z opozice pro to, aby tento soubor veskrze škodlivých opatření nebyl v předložené podobě schválen, včetně toho, že k němu předložíme řadu pozměňovacích návrhů. Takže my budeme mluvit, budeme argumentovat, budeme říkat, proč je to špatně, ale také budeme říkat, jak bychom to dělali my. Využijeme té situace a té chvíle pro to, abychom občanům této země řekli, že se to dá dělat i jinak. A dá se to dělat i jinak! Stačí, když se podíváte do Maďarska, když se podíváte do Polska. Prostě dá se to dělat jinak a lépe, hlavně ne, jak to dělá tato vláda.

A poslední věc, kterou tady mám, je samozřejmě smlouva DCA, která se bude na této schůzi projednávat, bude se projednávat 19. července. A my samozřejmě s tím máme jako jediné hnutí velký problém. Poslanecká sněmovna bude toho 19. července projednávat Dohodu o obraně mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými, takzvanou DCA smlouvu, kterou už samozřejmě odsouhlasila Fialova vláda, to znamená vláda ODS, Pirátů, KDU-ČSL, Starostů, TOP 09 a dalších, a již to schválila v prvním čtení. Tato smlouva má jenom dvě čtení na rozdíl od ostatních zákonů, které musejí projít třemi čteními, a my, protože s tím nesouhlasíme jako jediné hnutí a strana v Poslanecké sněmovně, jsme proti pobytu cizích vojsk, jakýchkoliv cizích vojsk na území České republiky, tak toho devatenáctého pořádáme tady na Malostranském náměstí před Poslaneckou sněmovnou demonstraci proti této smlouvě DCA a pobytu jakýchkoliv - jakýchkoliv, znovu zdůrazňuji, jakýchkoliv - cizích vojsk na území České republiky, protože většině poslanců, drtivé většině poslanců kromě hnutí SPD, to prostě nevadí a naopak hlasují pro. Naše výhrady proti pobytu cizích vojsk a zřizování základen na našem území jsou zcela zásadní.

Teď mi dovolte vysvětlit ještě jednu věc, nejenom v České republice, ale ve spoustě jiných zemí říkají, že to vlastně neznamená vytvoření základen. Tak já vám říkám, že se to nebude jmenovat základna, ale bude to nějaká nemovitost, ve které budou pobývat cizí vojska, v tomto případě vojska Spojených států amerických. Takže já mám na to takové skvělé přirovnání. Vypadá to jako husa, kejhá to jako husa, nesmí se říkat, že je to husa, ale je to husa. Takže prostě tak to je. Stejné základny, o kterých se samozřejmě nesmí říkat, že to jsou základny, jsou na Ukrajině a v dalších zemích. Takže ano, vláda vás bude přesvědčovat, že se nejedná o základny, tak jsou to prostě nemovitosti.

Podívejte se na Slovensko. Slovensko má takzvanou interpretační doložku, že nebudou na Slovensku žádné základny vojáků Spojených států, a hlasuje se teď v parlamentu nebo ve Slovenské národní radě, že budou v Myjavě a ve Sliači. A přitom má interpretační doložku, že tam nebudou základny. Jasně, nebudou se jmenovat základny, ale budou tam vojáci Spojených států, kteří budou využívat ke svým potřebám dvě místa, a to Sliač a Myjavu. Stejně je to tak v této smlouvě o České republice. Je tam jedenáct míst, já je tady nemám napsána, ale je tam jedenáct míst, které budou využívat vojáci Spojených států pro svůj pobyt v České republice, ale nebudou to základny. Pozor, nebudou to základny! A když to někdo řekne, tak se s vámi tato vláda bude hádat, že to nejsou základny. Dobře, nejsou to základny, jsou to nemovitosti pro pobyt vojáků Spojených států v České republice.

Tato dohoda je pro Českou republiku nevýhodná, není reciproční, je rámcová, a hlavně neobsahuje interpretační doložku jako na Slovensku, ve které je uvedeno, že tato smlouva nevytváří podmínky pro zřízení základny USA, a to ani do budoucna. Ale už jsme si řekli, že o dvou místech teď bude hlasovat slovenský parlament - Sliač a Myjava. Ale není to základna, pozor, prosím vás, hlavně si zapamatujte, není to základna, ale budou tam vojáci Spojených států - ve Sliači a v Myjavě.

Jsme přesvědčeni, že tak zásadní věc musí být projednána až na základě výsledků celostátního referenda. A to je právě důvod, proč se všechny vlády, které jsou symbolem této vlajky, která tady byla - Evropské unie - bojí přijmout zákon o celostátním referendu. Co kdybychom chtěli hlasovat o něčem takovém, jako je pobyt cizích vojsk na území České republiky? Co kdybychom chtěli hlasovat o tom, že jak tady paní, vaším prostřednictvím, říkala paní Pekarová Adamová, že chce přijmout euro do roku 2030? No, co kdybychom si to dovolili jako občané České republiky chtít, aby občané České republiky rozhodli v celostátním referendu o těchto věcech? No, to by byl obrovský průšvih! Víte, jak by klekli v Bruselu a ve Washingtonu na Petra Fialu a na tu vládu, jak by na ni zaklekli - to je takový dobrý pojem - aby se nic takového nedělo? No, to by se děly věci!

Takže my prostě říkáme, o těchto věcech musí rozhodnout občané, a ne tady vláda, z které tady sedí dva ministři a poslouchají. (Ministr Válek se ohrazuje, že jsou tu tři.) Tři, pardon, omlouvám se, tři, díky, pane ministře. Takže o tom by měli rozhodnout občané České republiky.

Představa, že v jedenácti českých lokalitách se v režii Spojených států staví objekty, které budou v režimu podobném jako ambasády - ale pozor, nejsou to základny - tedy nemáme tam přístup, nevíme, kdo tam je, co se tam nachází za materiál a jaká se tam provádí činnost, to je pro nás naprosto nepřijatelné. A je to také mimo českou jurisdikci! Představte si, že na Slovensku proti těm místům, kde budou cizí vojska - tedy ne základnám, ale místům, kde budou cizí vojska - vystoupil slovenský generální prokurátor, že jeho povinností je hájit zájmy Slovenské republiky a že to jsou místa, která budou mimo jurisdikci Slovenské republiky. Vystoupil v české (správně: Slovenské) národní radě, chtěl vystoupit, chtěl to poslancům slovenského parlamentu říct a oni ho nenechali vystoupit - generálního prokurátora, aby náhodou lidé na Slovensku neslyšeli, že to budou místa - nejmenují se základny, znovu opakuji - která budou mimo jurisdikci slovenského práva a slovenských zákonů. To je pro nás nepřijatelné.

Dohodu také nelze po dobu deset let vypovědět a ani právně napadnout. Máme k ní i řadu dalších výhrad a představíme je v rámci vystoupení našich poslanců ve Sněmovně. Hnutí SPD říká, znovu opakuji, jasné "ne" jakýmkoliv, jakýmkoliv cizím vojskům na území České republiky.

A ještě chci na závěr říct, že jestli jsem se dotkl těch dvou kolegyň, které tady stály, tak se jim omlouvám, ale já jsem, paní předsedající, vaším prostřednictvím, opravdu neznal jejich jména, ale hned se na ně podívám. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také vám děkuji, pane předsedo. Nyní s přednostním právem vystoupí paní předsedkyně Alena Schillerová a po ní je přihlášen pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych diskusi o chystaném největším jednorázovém zvýšení daní v novodobé historii České republiky začala tématem navýsost aktuálním - tedy tím, jak Ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou o výběr daní skutečně pečuje. Prázdninové letní dny naplno totiž odhalily fatální následky trestuhodného zrušení elektronické evidence tržeb, v jehož důsledku se naší zemí přehnalo tsunami odmítání bezhotovostních plateb. Je to všude stejné - od promenády v Karlových Varech přes kempy na Sázavě, ve Vranově nebo na hudebním festivalu v Ostravě. Všude tam je stále obtížnější zaplatit platební kartou. Pouze hotovost, karty nebereme. Takovou odpověď v těchto dnech dostanete v půjčovně loděk, vybavení na minigolf, při nákupu potravin v místním obchůdku nebo při platbě meníčka v restauraci. Bez hotovosti prostě nedostanete ani kelímek s vodou. A z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že se rozhodně nejedná jen o trend v nějakých malých lokálních zařízeních, ale zaplatit kartou začíná být problém i v nejedné z vyhlášených restaurací v centrech našich velkých měst. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP