(10.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Navíc si ještě uvědomme, že jsme velmi úzce svázáni s ekonomikou Německa - export, import, investice a tak dále, to všichni víme. Jde nám tam třetina zboží a třetinu nakupujeme. No a Německo je v nelehké situaci, na hraně recese. To znamená, že ani tam nemůžeme očekávat v horizontu několika měsíců nějaké zlepšení.

Takže pojďme si říct, proč podle našeho názoru vládní řešení, která předkládáte v těch balíčcích, nezaberou, protože jestliže nepochopíte podstatu toho problému a neporozumíte strategickému řešení, neuděláte správně ani to operativní, to okamžité řešení. Je mně líto, je to proto, protože ve vládě nejsou lidé, kteří by to řešení nalezli. Bohužel musím říct, že většinou v té vládě tomu ani příliš nerozumí. Máte tam jediného ekonoma a to už je dnes bankéř na útěku, pan ministr průmyslu, který místo aby řešil hospodářskou politiku, místo aby předložil hospodářskou vizi, hospodářskou strategii, sděluje národu, že přijímá další manažerskou výzvu po jednom a půl roce fungování a už se těší do Bruselu. Co se týká lídrů pětikoalice, ekonom žádný, navíc každý pes, jiná ves, jiným směrem. Navíc je vás pět, to je samozřejmě problém, o kterém všichni víte. Spoléháte se na poradce, jenže těm nejde o vyřešení toho vlastního problému, ale zejména o své zviditelnění. Navíc oni nemají žádnou odpovědnost. Úplně nejpatrnější to bylo na té šílené tiskové konferenci, která fakt vejde do dějin. Kam se na to hrabou naše, popravdě řečeno ne vždy vydařené covidové tiskové konference. Jenomže my jsme na rozdíl od vás měli hodiny, někdy dokonce desítky minut na rozhodnutí, kde jsme vůbec netušili, co bude příští den, příští týden. Vy jste na to měli několik měsíců, na přípravu toho, co jste tam předvedli. Popravdě řečeno mně ministrů financí a práce a sociálních věcí bylo spíše líto, protože místo aby vystoupil premiér a po něm aby vystoupil ministr práce a sociálních věcí a pak ministr financí, ten to zrekapituloval a jasně věcně řekl, kde je problém, co se bude řešit a kde se bude škrtat, tak tam vystoupila celá řada lidí, kteří tomu prakticky vůbec nerozuměli. A ta exhibice jakýchsi poradců, mně to připadalo jak někde na bakalářské nebo magisterské zkoušce na vysoké škole ekonomické nebo na nějaké ekonomické fakultě, kde se vzájemně předháněli v powerpointových prezentacích. Katastrofa! Možná řeknete, že to je detail, ale podle mého názoru byla ta tiskovka zlomem, zlomem v tom, že tam nad vámi fakt zlomili hůl i vaši příznivci, byť ne třeba všichni veřejně, protože většina pochopila, že vy tu krizi nevyřešíte. Vy ten restart, o kterém není třeba pochybovat, vy ho neuděláte. Protože mimo jiné na té tiskové konferenci, když už se tam tedy alespoň o něčem diskutovalo, to bylo stále, co udělá stát, co udělá vláda. Ale žádný stát ani vláda neudělá hospodářský restart, ten udělá vždycky jenom privátní sektor, to znamená firmy, podnikatelé, živnostníci a jejich výkonní zaměstnanci. Úlohou státu je připravit jim podmínky pro to, aby to udělali. Vy jste to udělali úplně opačně.

Čili my se neshodneme zcela fundamentálně. Ne v detailech - určitě na některých věcech z toho balíčku se asi shodneme - ale fundamentálně se neshodneme ani na příčinách, ani na způsobu řešení toho problému, protože vy se snažíte to řešit na úrovni státu, vlády. Žádná vláda to nevyřeší, a tím spíše ne vaše, a snažil jsem se vám vysvětlit, proč to ta vaše vláda nevyřeší. Cesta totiž není ve zvyšování daní, jak se domníváte, anebo ve hře na úspory à la "papír všechno snese", ale poté, maminko, to už tady možná nebudeme. Jestli máme ten restart udělat, tak je to o tom, že zapojíme průmysl, zapojíme podniky, zapojíme živnostníky, zapojíme zaměstnance, ti udělají obrat. Ale pozor, k tomu je musíme motivovat.

Proč se nepoučíme? My jsme řešili možná větší problém v době covidové, nebo jsem si jistý, že určitě větší problém. Jestli si vzpomínáte, to byla ta kritická doba někdy v únoru nebo v březnu roku 2021, kdy covidová čísla byla šílená v celé Evropě. Nikdo nevěděl, co s tím má dělat, nám to jelo hrozně nahoru. My jsme se v tom mátožili, vy jste nám taky dvakrát neporadili, ale to vám nevyčítám. On to nevěděl tehdy skoro nikdo.

Tenkrát jsme udělali riskantní věc. Nezavřeli jsme průmysl, nezavřeli jsme podniky, i když jsme byli pod gigantickým tlakem tehdejší - netvrdím opozice, ale zejména tehdejších odborů i našeho koaličního partnera, a udělali jsme to, že jsme to dali do rukou podniků, živnostníků a v podstatě zaměstnanců. Udělali jsme tady největší testovací centrum de facto v celé Evropě. Vzpomínáte si na to? Během několika dnů se začalo plošně testovat de facto v každé firmě. Zamotivovali jsme ty podnikatele, snažili jsme se to vysvětlovat, snažili jsme se zajišťovat tehdy ty rychlotesty, nakupovali jsme nebo pomáhali jsme, aby se sem dovážely, a tak dále. Prostě vytvořili jsme pro to nějaké podmínky. Ano, uznávám, že to byl risk, ale vyplatilo se to. Víte, proč se to vyplatilo? Protože ti podnikatelé si to vždycky zařídí lépe než stát, protože jsou lepší manažeři, oni to znají lépe. Stát to plošně nezvládne, neudělá, ale když dám důvěru těm firmám a jejím zaměstnancům, vytvořím k tomu podmínky, tak se to zvládnout dá. Tvrdím, že tenkrát to byl zásadní obrat v covidové době a stojím si za tím. Díky podnikatelům, díky zaměstnancům, díky jejich zodpovědnosti a i díky tomu, že stát k tomu vytvořil určité podmínky, ale nehrál tam tu hlavní, klíčovou roli, nebyl to ten, kdo by to celé udělal, se to otočilo a začalo se to zvládat.

Proč se nepoučíme? Proč na to nejdeme i v rámci řešení hospodářských problémů přes privátní sektor? Vždyť se dívám i mezi poslance pětikoalice. Jste tady třeba z odéesky, byli jste vždycky podnikatelsky orientovaní. Proč na to nesázíte? Proč sázíte na stát? Proč sázíte na zvyšování daní? To se vám zdá normální? Vždyť to nepomůže, to zvyšování daní. Stejně si to nakonec zoptimalizují. A všichni to víte, ještě se usmíváte teď tady na mě, pokyvujete alespoň vnitřně, ale nevím, proč to pak neřeknete na mikrofon! (Zvyšuje hlas.) To jsem se rozčílil.

No, ale já se tedy ptám. Zamotivovali jsme nějakým způsobem alespoň trošku podnikatelský sektor v současné době? Podniky jsou v nejistotě. Logicky, proč jsou v nejistotě? Protože jste je vytrénovali za minulý rok přes energie. Zatímco všude v Evropě se začalo alespoň něco dělat s cenami energií, nějak se to začalo regulovat, tady jste si hráli stále prostřednictvím pana ministra Síkely na evropské geniální řešení. No, jak to dopadlo, víme. Máme nejvyšší ceny energií.

Jste nevypočitatelní s ohledem na daně. My chceme, abychom motivovali firmy, ale ony chtějí jedinou věc a to je předvídatelné prostředí. To přece všichni musíte vědět. Jak ho mají předvídatelné, když neví, jestli se jim ty daně zvýší, nezvýší? Tady až možná nejde ani o ta 2 % daně z příjmu právnických osob, to asi přežijí. Kdyby věděli, že v ostatních věcech je na stát spolehnutí, tak to možná i zvládnou. Výsledkem toho ale bude to, že stejně ta 2 % nakonec zoptimalizují právě proto, že netuší, co bude. Jsou otrávení neustálými změnami a logicky dělají jednu jedinou věc - brzdí investice a brzdí výdaje do inovací, do výzkumu. To se nám šeredně vymstí, šeredně vymstí! To znamená, je to je přesně pravý opak toho, co chceme. Jak potom chceme, aby nám hrubý domácí produkt rostl, když nebudou investovat firmy? To si přece spočítáme, že nemůže fungovat.

Živnostníci - chápete, co jste udělali tím, že jste porušili slib pro živnostníky? Vždyť vy jste říkali, že živnostníkům připravíte lepší podmínky, než jsme měli my. Jenomže my jsme je nenechali padnout, 500 000 osob samostatně výdělečně činných dostalo podporu v rámci covidu a díky té podpoře přežili. Možná že jsme mohli dát ještě více, více jsme neměli. Pak jste křičeli, že jsme měli dávat méně, ale to už je politika. Podstatné ale je to, že my jsme živnostníky padnout nenechali.

Vy jste tvrdili, že jim nesáhnete na daně, a pan ministr Stanjura ještě v dubnu tohoto roku tvrdil, že neví o žádné snaze zvyšovat odvody pro živnostníky. No, pár týdnů nato přišel pan ministr práce a sociálních věcí a nekompromisně si prosadil nevídané zvýšení odvodů pro živnostníky. Viděl jste, pane ministře práce a sociálních věcí, průzkum PAQ Research? Ten to říká jasně. Toto zvýšení se nejvíce dotkne nejmenších živnostníků. Ano, takže nejmenší živnostníky jste hodili totálně přes palubu. Pak po nich chceme, aby restartovali ekonomiku? Vysmějí se vám. Stejně půjdou do šedé zóny, stejně si to zoptimalizují, tak, jako jste to udělali se slavným EET ve smyslu toho, že jste ho zrušili. Výsledek je akorát ten, že jsme pro smích celé Evropě, možná celému světu, protože se u nás přestávají brát karty. A zaměstnance budeme motivovat tím, že jim zvýšíme nemocenskou, tím, že jim odebereme většinu benefitů? Ani vysvětlit jim to neumíte. Tak se nedivme, že tady ten restart neuděláme. Snad jsem vysvětlil jasně ty důvody.

Druhým krokem, aby se ten restart udělal, je to, že se nebude deklarovat, ale vytvoří se štíhlý stát. Vy o tom umíte hezky mluvit, ale co pro to děláte? Abyste vytvořili štíhlý stát, musíte mít odvahu - alespoň tady beru vaši rétoriku - řezat. Ani tu odvahu nemáte, protože když někde seříznete výdaje, tak umožníte těm rezortům, aby udělaly co? Aby si na to vzaly úvěr. Takže vy říznete do peněz na Ministerstvu dopravy, ano, výsledkem toho je to, že si Ministerstvo dopravy, aby dostavělo to, co dostavět má - což naprosto chápu - musí vzít 24 miliard korun z Evropské investiční banky, za což zaplatí nejenom úrok, ale samozřejmě to bude splácet. Takhle chcete pokračovat ve školství a tak dále. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP