(14.40 hodin)
(pokračuje Monika Oborná)

Pane premiére, tendr na Dukovany běží a vaše vláda mlčí. A mlčí k účasti českých firem na výstavbě nových jaderných zdrojů. Pár čísel, která považuji za důležitá: náklady na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech se v současné době odhadují na 160 miliard korun. Podle studie víme, že české firmy se mohou zapojit až z 65 %. Český hrubý domácí produkt by mohl se zvýšit až o 234 miliard korun a příjmy do veřejných rozpočtů až o 96 miliard. Na daních z příjmu by stát vybral dalších 1,66 miliardy korun ročně a na sociálním a zdravotním pojištění až 6,18 miliardy korun za rok. Já si myslím, že tato čísla opravdu nejsou zanedbatelná, a proto považuji za velmi žádoucí a klíčové, aby se český průmysl do výstavby jaderných bloků zapojil v maximálně možné míře. Na straně státu, respektive MPO, však žádnou aktivitu v tomto směru nevidím. ČEZ ani vláda směrem k potenciálním dodavatelům nedala žádný požadavek na procentní zapojení českých firem. Já jsem se zúčastnila semináře hospodářského výboru, kde byly zastoupeny české firmy v rámci českého průmyslu, které se shodly na tom, že potenciální dodavatelé s nimi téměř nekomunikují, pokud ano, tak pouze velmi formálně nebo je spíše taková marketingová komunikace. (Předsedající: Čas.) Považuji to za velkou škodu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a současně konstatuji, že odpověď přijde v souladu s jednacím řádem písemně. (Výkřiky z pléna poukazující na to, že ve vládních lavicích není ani jeden ministr.)

Nyní vystoupí pan poslanec Radek Vondráček a připraví se pan poslanec Josef Kott. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Radek Vondráček: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Využiji část své interpelace na to, abych poukázal na to, že tu není ani jeden ministr. Ani jeden! Je to zvláštní místo jednacího řádu, protože kdyby to tak dělali furt a všichni, tak v uvozovkách vypnou interpelace, interpelace, které jsou upraveny v Ústavě České republiky. Je to základní nástroj, jak můžou opoziční poslanci oslovit a vyžadovat odpověď od členů vlády, to znamená, nelze tady aplikovat to usnesení, že se musí přerušit jednání Sněmovny, ale myslím si, že to je opravdu raritní a že to snad opravdu může být součást interpelace, kterou teď přednáším na pana premiéra. Pane předsedo vlády, už konečně zajistěte, aby tady chodili ministři na interpelace, a prosím, v rámci této interpelace mi odpovězte, co pro to uděláte, co jste pro to udělal a jak zařídíte, aby sem chodili ministři na věc, která je upravena v Ústavě České republiky a v jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

A v tom úplně zbylém krátkém čase mám už tedy jenom prostor pronést kousek své interpelace, která měla být na téma zneužívání politického vlivu při rozdělování dotačních prostředků a prostředků z veřejných zdrojů pro neziskové organizace. Zajímá mě zejména dotace 563 milionů pro neziskovou organizaci, zkráceně se to myslím označuje SYRI, která vyprodukovala například v letošním roce z rozpočtu, který se předpokládá 160 milionů, snad jeden článek a jeden nějaký seminář, v loňském roce měli 75 milionů rozpočet a vyprodukovali snad jenom 20 článků. (Předsedající: Čas.) Bohužel jsem neměl možnost přednést celou interpelaci. Udělal jsem to, co jsem mohl.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Na to, co bylo předneseno, bude odpovězeno písemně v souladu s jednacím řádem. Já i vyřídím ten apel dál.

Nyní pan poslanec Josef Kott, připraví se paní poslankyně Lucie Šafránková. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane premiére, vaše vláda má v programovém prohlášení podporu digitalizace v České republice jako takové a pan náměstek ministra zemědělství mluví o tom, že je to jedna z významných priorit pro nadcházející období i nového pana ministra. Jde o digitalizaci, chytré zemědělství, precizní zemědělství, Zemědělství 4.0 a v návaznosti poté na směrnici o udržitelnosti. Vzhledem k tomu, že nejenom v zemědělství chybí, ale lze předpokládat, že i v dalším období bude ubývat pracovní síla, je digitalizace dle mého názoru skutečně velice důležitá.

Domnívám se, že tato záležitost přesahuje kompetence Ministerstva zemědělství, a protože je to provázáno na Ministerstvo financí a Ministerstvo průmyslu a obchodu, proto se s touto otázkou obracím na vás, pane premiére. První otázka zní: Vy jste, pane premiére, připraven koordinovat čerpání zdrojů z Evropské unie pro výše uvedená ministerstva? A druhá otázka: Jste připraven podpořit navýšení rozpočtu Ministerstva zemědělství z národních zdrojů, a to vzhledem k tomu, že rozpočet Ministerstva zemědělství je v letošním roce významně, ale významně podfinancován, a dle dostupných informací ani příští rok nepočítá pan ministr financí Stanjura s významnou změnou? Děkuji za vaše odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám za dodržení času, a než přijde další vystupující, načtu omluvy. V mezičase se omlouvají pan poslanec Oldřich Černý od 14.30 do 18 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Vít Kaňkovský od 14.30 hodin z pracovních důvodů, Jana Krutáková od 15 do 18 hodin z pracovních důvodů a Miroslav Zborovský od 14.30 do 18 hodin z pracovních důvodů.

A nyní prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo. Vážený nepřítomný pane premiére, vaše vláda se v poslední době opravdu nepěkně vybarvila. V programovém prohlášení i jinde neustále hovoříte o tom, že budete dělat prorodinnou politiku, ale opak je pravdou. Ve vašem konsolidačním balíčku chcete rodinám s nejmenšími děti odebrat daňovou slevu na náklady na pobyt dítěte ve školce, tedy takzvané školkovné, a omezit slevu na manželku či manžela pečující o děti v domácnosti. Rodiny s dětmi do tří let věku to připraví ročně nyní minimálně o 17 300 korun, rodiny s dítětem nebo dětmi ve věku čtyř až sedmi let dokonce o 42 000 korun ročně a to je zásadní zásah do příjmů těchto rodin. Proč jdete touto cestou, když navíc dle posledních dat rapidně klesá porodnost, což je jednoznačně negativní trend?

Pane premiére, rok a půl jste nebyli schopni předložit návrh na zvýšení rodičovského příspěvku a včera jste jej představili, ale pouze ve velmi nízké částce, naprosto neodpovídající růstu míry inflace od jeho posledního zvýšení na počátku roku 2020, a navíc jen pro nově narozené děti od roku 2024. To je podle vás spravedlnost a prorodinná politika v podání vaší vlády? Jaký je váš osobní postoj k tomuto tématu? Proč pracujícím rodinám s malými dětmi takhle berete?

A co lidé se zdravotním postižením? Proč jim pořád odmítáte pomoci, například mým návrhem na zvýšení příspěvku na péči, který se nezvyšoval už sedm let a je mimořádně nízký?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí paní poslankyně Karla Maříková, připraví se Tomáš Kohoutek. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane nepřítomný premiére, vy jste se ve svém programovém prohlášení zavázali, že budete chránit životní prostředí, přírodní zdroje, krajinu, přírodu, biodiverzitu a klima a budou to klíčové priority vlády, která je bude prosazovat v úzké spolupráci mezi ministerstvy životního prostředí, zemědělství, průmyslu a obchodu, dopravy a místního rozvoje a po konzultaci se sociálními partnery. Státní podnik Lesy České republiky pokácel stromy z dob Marie Terezie bez povolení a proti vůli vědců i místních. K vykácení několika hektarů lesa došlo v evropsky významné lokalitě východní Krušnohoří. Mluvčí Lesů České republiky v médiích potvrdila, že v oblasti Litvínova a Telnice skutečně došlo k nelegální těžbě dřeva. Šlo přitom o mimořádně zachovalé, přes dvě stě let staré buky, které tvořily původní druhovou skladbu lesa. Těžba zasáhla nejen unikátní starý les, ale také místní biotop zvláště chráněných živočichů. Lesy České republiky si sice v prosinci 2020 zažádaly o možnosti kácení, ale nečekaly ani na povolení od úřadů. Mě by zajímalo, kdo ponese ve státním podniku Lesy České republiky za toto jednání odpovědnost a jak je možné, že státní podnik nedodržuje zákony? A pane premiére, připraví vaše vláda opatření, která zamezí ničení lesů? Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP