(16.20 hodin)
(pokračuje Rudolf Salvetr)

V kontextu událostí, které se rok a půl odehrávají na Ukrajině, a v kontextu toho, co se odehrálo o minulém víkendu, už vůbec nerozumím, a řeknu proč, tomu, že se někteří poslanci z SPD zúčastnili včerejší demonstrace na Malostranském náměstí. Pro mne demonstrace minimálně s komunistickou rétorikou, tak jak jsme ji slyšeli i v době amerického radaru. Navíc v den, kdy jsme si připomínali výročí Milady Horákové. A už vůbec tomu nerozumím z toho důvodu, a já jsem tu informaci včera přijal s nadějí a s radostí, když pan předseda Okamura řekl, že tu žádné proruské zájmy nehájí.

A snad si dovolím ještě jednu věc, paní předsedající, přes vás. Pane poslanče Foldyno, nevidím vás teď, ale před chvílí jste tu byl. My jsme přibližně stejně staří, dost staří na to, abychom si pamatovali alespoň v mlze rok 1968. A srovnání na té fotce Vasila Biľaka s paní ministryní Černochovou považuji, mírně řečeno, za naprosto nepřijatelné. Myslím si, že každý soudný a trochu inteligentní člověk dobře ví, jaký je rozdíl mezi zvacím dopisem členů politbyra, komunistického politbyra, a smlouvou, kterou uzavírají dva svébytné a svéprávné státy.

Nebudu se tu zastávat paní ministryně ani říkat, že za ty dva dny musí mít nad sebou svatozář. Ona ji tam nemá. A zastávat se příliš nepotřebuje, ona má totiž jednu - nebo několik dobrých vlastností. Má potřebnou míru razance, tvrdosti a neústupnosti. A navíc jeden velký bonus. Tím bonusem pro ni je náčelník Generálního štábu generál Řehka. (Smích z lavic ANO.) Vím, že vás to potěšilo. Ale oni oba mají v jedné věci, minimálně v jedné věci, jasno. Nelakují současný svět narůžovo. Usilují o naplnění našich spojeneckých závazků tak, abychom byli tou pevnou a silnou součástí demokratického společenství. A mají minimálně za to moji plnou podporu. Děkuji vám za pozornost. (Velký potlesk z koaličních lavic.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Kubíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Mám rád jasno a mám rád fakta. Byly tady zmíněny základny v Bulharsku a základny v Rumunsku. Tak jak to tedy bylo s těmi základnami? Bulharsko požádalo vlastní vládou a schválením parlamentu 28. 4. 2026 (2006?) o zřízení dvou leteckých základen pro ochranu před migrací a Blízkým východem, kde Condoleezza Riceová a předseda vlády tenkrát slavnostně otevřeli letiště a bylo to na žádost bulharské strany. Druhá bylo Rumunsko. Po anexi Krymu v roce 2016 požádalo o raketovou ochranu, takže zřídilo další základnu v roce 2016, kde byly rozmístěny dva systémy Patriot, které především chránily před útokem z Blízkého východu a s malou obavou přemístění a útoku Turecka na Rusko. V té době obojí bylo schváleno parlamentem, schváleno vládou a bylo to pozvání ze strany Rumunska a Bulharska. Tak jenom z faktických důvodů jsem měl pocit to říct. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zatím posledním přihlášeným do obecné rozpravy je pan poslanec Metnar, poté s přednostním právem pan předseda Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, děkuji za slovo. Dovolte mi tedy se vyjádřit ke Smlouvě o spolupráci v oblasti obrany mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými. Česká republika je v rámci Severoatlantické aliance považována za spolehlivého partnera, a to nejen z hlediska českých příspěvků do zahraničních operací a misí, ale i z hlediska kvality ozbrojených sil a celého obranného sektoru. Severoatlantická aliance je ale především zárukou naší bezpečnosti a smlouvy s našimi aliančními partnery ji naopak do budoucna posilují.

Smlouvu o obranné spolupráci jsme samozřejmě důkladně rozebrali a nechali si zpracovat odborná stanoviska. Situaci jsme nepodcenili, ba naopak diskuse probíhala na více úrovních, tedy nejenom na samotném klubu hnutí ANO, ale i na úrovni odborníků a právníků. Nemůžeme říci, že je smlouva dokonalá, ale je důležitá. V rámci Severoatlantické aliance má takovouto smlouvu uzavřeno již 24 členských států, což tu zaznívá opakovaně.

Jako největší slabinu celého procesu tvorby a schvalování smlouvy o obranné spolupráci vnímám komunikaci rezortu obrany. Již před schválením této smlouvy vládou jsem považoval za samozřejmé, že vláda, v tomto případě rezort obrany, vysvětlí občanům, co konkrétně smlouva znamená, jaká práva a povinnosti pro nás z ní plynou, a podrobně vyloží jednotlivá ustanovení a zejména jejich aplikaci. Nestalo se tak a vláda dala volné pole působnosti pro dezinformační scénu. Je ale povinností vlády vyvracet spekulace, které se okolo smlouvy šíří. Rozhodně nezpochybňuji důležitost této smlouvy, ba naopak, ale opravdu nemohu souhlasit s tím, že považujete za kvalitní komunikaci zveřejnění smlouvy na webových stránkách s obecnými poznámkami.

Na závěr mi dovolte říci, hnutí ANO by v žádném případě nikdy nepodpořilo jakýkoliv dokument, který by znamenal přítomnost jakýchkoliv cizích vojsk na našem území nebo výstavbu cizích vojenských základen.

Na úplný závěr bych chtěl říci, že to, co ohrožuje suverenitu České republiky, není obranná smlouva, ale je to migrační pakt Evropské unie, jehož schválením došlo ke zrazení našich občanů. Děkuji za podporu. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Okamura. Než mu udělím slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se Brož Lubomír od 14 do 14.15 ze zdravotních důvodů, Slavík Jiří bere zpět svou omluvu od 12.15.

Můžete hovořit. Máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy, vážení pánové, ještě jednou bych zopakoval stanovisko SPD k této dohodě se Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany, kterou vláda Petra Fialy z ODS schválila a následně ji podepsala ministryně obrany Černochová z ODS. Hnutí SPD bude hlasovat jako jediná strana ve Sněmovně proti. Protože my říkáme jasné ne cizím vojákům a cizím základnám v České republice. Takže budeme jedinou opoziční stranou, která je v této věci proti vládní koalici.

Ještě připomenu, že jsem tady podal včera návrh na zamítnutí v prvním čtení, o kterém by se tedy teď hlasovalo. A v každém případě znovu zdůrazňuji, že jsme přesvědčeni o tom, že by Fialova vláda měla na toto téma vyhlásit referendum. Občané by měli rozhodnout o tom, zdali si přejí mít cizí základny tady na území České republiky, nebo ne. (Silný hluk v sále.)

Připomenul bych, že hnutí SPD už zákon o referendu, který umožňuje hlasovat o této otázce, nejenom o vystoupení z EU, ale o dalších otázkách -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, velmi se omlouvám, pane předsedo, že vás přerušuji. Poprosím o klid v sále, na obou stranách sálu. Ano, děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Připomenu, že SPD již tady podalo do Sněmovny zákon o referendu, který umožňuje hlasovat o těchto otázkách, takže je to samozřejmě na Poslanecké sněmovně. Včera jste mi zamítli ten bod, aby se předřadil zákon o referendu, abychom umožnili občanům o tomto rozhodnout. Takže opět i v této věci je SPD v podstatě jedinou stranou v Parlamentu, která prosazuje demokracii a referendum. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP