(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Je to samozřejmě blbost. (Potlesk vlevo.) Ale to je ten princip. My jsme za Ukrajince nedostali nic. Byli jsme solidární, a dobrovolně solidární. Evropská komise si samozřejmě dělá, co chce, ale na to tam máme premiéra, a měl předsednictví, aby to prosadil. Tak žádejte 40 miliard pro Českou republiku, které jste vydali na ukrajinské uprchlíky! A to jsou asi skuteční uprchlíci, protože prchali před válkou. Takže tam máte bojovat za naše zájmy a pan premiér je v tom ztracený.

Já skutečně žasnu nad tím, jak může mluvit o návratové politice. Jaká návratová politika? Tak jděte se zeptat na ten Frontex. Ty lidi, kteří nedostanou azyl - a já říkám, neměli by vůbec přijít - je potřeba posadit do letadla. Ale někdo musí dát ten slot (?). Nějaká země musí říct: já si je vezmu. A to nefunguje. To musí někdo vyjednávat. Já jsem tady mluvil, v Budapešti jsem mluvil, že my máme strašně moc politiků, ale žádné lídry. Kolik máme těch lídrů teď v Evropě, kteří jdou ven a mají nějaký respekt v zahraniční politice? Moc jich není.

Takže z hlediska bezpečnosti ten migrační pakt je absolutní katastrofa. Je to ohrožení naší bezpečnosti. A i když samozřejmě, protože jsme vzali ty Ukrajince a nedostali jsme nic. K nám oficiálně nikdo nepřijde. Ale oni přijdou neoficiálně. Přijdou. Oni chodí. Zatím chodí do Německa, ale Německo je plné. A co se stane potom, až bude úplně plné? Tak samozřejmě zůstanou u nás, to je úplně logické, ne? Nebo si to nikdo neuvědomuje? Nikdo nevidí, co se děje? Takže na jedné straně staví Evropa ploty, na druhé straně ti šílenci, kteří chtějí zničit Evropu - a je to ideologie, toto nemá nic společného s nějakou solidaritou. Nemá. Kdyby ta Evropa byla schopná, tak to zkrátka zorganizuje mimo Evropskou unii. Já už jsem o tom mluvil opakovaně.

Takže pan premiér stále vykládá o tom, jací jsou oni úžasní, skvělí a co tam všechno dosáhli. No vy jste nedosáhl vůbec nic, pane premiére. Předsednictví - totální katastrofa. EURO 7 - lhal jste o tom, že se nezastaví výroba aut se spalovacím motorem. Včera jsem o tom mluvil, o té gigafactory. O tom, že byste měl být nervózní z toho, že Volkswagen říká, že Škoda Auto bude dělat jenom motory, spalovací motory, a že jde do Ameriky ta gigafactory. Z toho byste měl být nervózní. Takže nic jste tam neprosadil. Lidi budou platit za emise na baráky, na auta, EURO 7.

A teď ta migrace. A to je největší horor! To, že Evropa Green Dealem ničí průmysl, že tady budou nezaměstnaní, že tady ani průmysl možná nebude, protože všichni půjdou do Ameriky, kde je levná energie, ano, to je výsledek toho, co se teď děje. A já říkám, že je to ideologie. A kdo reprezentuje tu ideologii u nás? No přece Piráti! Piráti. Piráti řídí tuhle vládu. ODS se nechá řídit Piráty. No, takže včera jsem dal ven tenhle plakát. (Ukazuje.) Já bych řekl, že jsem vědma normálně. Koukejte na to. (Smích vlevo.) Co se smějete? Tady je napsáno: nižší důchody. Nižší důchody. Vědma. (K ministru Síkelovi:) Tady přichází nový komisař. (Pobavení vlevo.) Nižší důchody, to jsem říkal v říjnu 2021 před volbami. Jasně. Zrušit auta, no to je ono, ne? Euro 7, emise na auta. Fabie bude tak drahá, že už si ji nikdo nekoupí. Zvýšit daně! No představte si, trestat úspěšné! Kdo má velký zisk, tak ho zdaníme. Tak se to naplnilo. Zdanit startupy. No tak podnikatelé... A uprchlíci, vítejte! Už jste zapomněli na Bartoše, jak jde v tom průvodu Antify 2016 - uprchlíci, vítejte? To je ono!

Já jsem založil hnutí proti korupci. Ale tahle filozofie, tahle ideologie reprezentovaná Piráty, kteří byli vychováni neziskovkami v zahraničí, aby zničily tu Evropu, aby zničily náš způsob života, tak to je to největší ohrožení. Takže tohle je - a tady je to napsané - tohle fakt nechci! Nechci. Uprchlíci, vítejte. Toto všechno. Teď jsme v červnu 2023, toto vyšlo říjen 2021. Tak si můžeme pouštět ta videa, emisní povolenky - pan ministr (Síkela) odchází. Mohli byste už konečně zprivatizovat ten ČEZ, abychom měli tu elektřinu za 1 500 korun za megawatt, jak to mají Slováci. (Potlesk vlevo.)

Takže to, co jsme říkali, se naplnilo. Samozřejmě lhali od počátku a to, že neplní program, to je jasné. Ona ještě i ta pozice je v rozporu s programem SPOLU, s programem PirSTANu. Úplně v rozporu.

Takže já znovu navrhuju, aby pan premiér změnil tu pozici, aby se přidal na stranu Polska. A jediné řešení je porazit ty pašeráky, kteří kasírují 6 miliard eur ročně za pašování všeho - ropy, nafty, cigaret a lidí. A lidí. Je to organizovaný zločin. A jediné řešení je, že je pošleme domů a že se tam o ně postaráme. Vždyť se postaráme. Pan premiér dneska mluvil na výboru, Afrika a tak dále. No tak jednejte. Zařiďte to. A pokud někdo chce ty migranty kvůli tomu, aby pracovali, tak ať si je pozve, ale ať chodí normálně, dopředu, mám smlouvu, budu pracovat někde. A potom ať přijdou, já s tím problém nemám. My tady máme Ukrajince. Já myslím, že Ukrajinci jsou pro nás z hlediska práce důležití. Ale to je taky samozřejmě problém, aby někdo zkontroloval, jestli všichni Ukrajinci, kteří jsou u nás, chtějí pracovat. Aby pracovali. To je taky problém. Tomu byste se měli taky věnovat. Aby tady nebyli jen tak, že si chodí pro dávky a mají zdravotnictví zdarma. Ano, ať pracují, ať jejich děti chodí do školy, a tak s tím není problém, a uvidíme, jak to všechno dopadne, když se to změní od 1. 7.

Takže ještě jednou: jediné řešení migrace je, že ty lodě nevyplujou. Takže pane premiére, navrhněte velkou loď na Lampedusu, ať ti lidi se vrátí domů, dejte jim nějaké peníze, ať se vrátí domů. Zaplatili pašerákům. Je to nepřijatelné. A je to obrovské nebezpečí pro Evropu. Obrovské. A my budeme sledovat, pane premiére, jak se k tomu budete chovat. Já vám držím palce, aby se něco nestalo u nás. Protože když to Německo bude plné, tak samozřejmě půjdou a přijdou i k nám. A já tady nechci gangy. Nechci! Ta kriminalita je velký problém. Za vás mimochodem ta kriminalita stoupá, za nás klesala. Takže všechno špatně. V Evropě jste nevyřídili pro Českou republiku vůbec nic. Vy vůbec nechápete, co je to svrchovaný stát. Vy nechápete, co jsou to české zájmy. Vy nechápete to, že v Evropě všichni bojujou za své zájmy. Všichni. Že nám nikdo nic zdarma nedá. Takže já čekám, že vybojujete aspoň těch 40 miliard pro rozpočet, změníte pozici a řeknete, že pan Rakušan zkrátka to domluvil blbě! Protože to domluvil blbě. Já vám za to děkuji, pane premiére. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já se ještě potřebuji ujistit, jaký je přesný název toho bodu, který navrhujete, zda je to Změna pozice ČR k migračnímu paktu, jako to bylo včera. (Ano.) Dobře, děkuji.

Toto vystoupení s přednostním právem vyvolalo další přihlášky s přednostním právem. Já jenom s dovolením načtu došlé omluvy, aby bylo jasno, kdo se omlouvá: omlouvá se pan poslanec Martin Hájek od 14 hodin z pracovních důvodů, Jan Kubík do 9.30 hodin z pracovních důvodů, Karla Maříková od 12.45 hodin do 15 hodin z pracovních důvodů, Jana Mračková Vildumetzová od 15 hodin z rodinných důvodů a Monika Oborná od 14 hodin z osobních důvodů. To by byly v mezičase došlé omluvy.

A nyní s přednostním právem pan ministr Martin Kupka. Prosím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP