(Jednání pokračovalo v 17.54 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych pokračoval. A prosím pana předsedu Výborného. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, děkuji i za vstřícnost kolegů z opozice. Vzhledem k tomu, že ta debata o programu této schůze přece jenom se nám poněkud košatí a čeká nás projednávání i toho bodu, této mezinárodní smlouvy, tak prosím, aby bylo dáno hlasovat, že dnes budeme jednat i hlasovat po 19., 21., případně i 24. hodině. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já jsem zagongoval a přivolal jsem paní poslankyně, pány poslance. Takže budeme hlasovat o tom, že budeme pokračovat v jednání po 19., 21. a 24. hodině. S náhradní kartou číslo 15 pan předseda Vondráček. A viděl jsem, že je zde zájem o odhlášení? (Ťukání do lavic.) Odhlásil jsem vás a opět se prosím, přihlasme (Hluk v sále.)

 

Budeme hlasovat o tom, že budeme pokračovat dnes po 19., 21. a 24. hodině na základě návrhu pana předsedy Výborného.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, přihlášeno 163, pro bylo 90, proti 22. Výsledek: přijato.

 

Můžeme tedy pokračovat a s přednostním právem je přihlášena paní předsedkyně Schillerová, poté pan předseda Fiala a poté pan předseda Babiš.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Protože jsme ještě ve fázi před schválením programu, tak já jako bývalá ministryně financí navrhuji zařadit nový bod s názvem Návrat transparentnosti rozpočtové politiky České republiky. A prosila bych ho zařadit dnes po pevně zařazených bodech. A teď dovolte, abych ho odůvodnila.

Vážené dámy, vážení pánové, zítra to bude týden, co vláda schválila předběžný návrh státního rozpočtu na příští rok. Dnes ráno jsem se znovu dívala do elektronické knihovny legislativního procesu neboli do takzvaného eKLEPu, abych zjistila jen těžko uvěřitelnou skutečnost, že ani po týdnu Ministerstvo financí tento materiál do systému nenahrálo a neposkytlo ho tak ani Parlamentu, ani ostatním ústředním orgánům státní správy a jednotlivým rozpočtovým kapitolám, které přitom bez něj nejsou schopny splnit své zákonné povinnosti související s přípravou rozpočtu na další rok. Marně si lámou hlavu nad tím, z jakého důvodu probíhá příprava zákona roku v režimu "přísně tajné", z jakého důvodu jsou porušeny všechny dosavadní zvyklosti a pravidla transparentnosti. A nejen transparentnosti, protože toto bezprecedentní tajnůstkářství znemožňuje i rozpočtový proces samotný. Připomíná mi to nedávný, poměrně nehorázný rozhovor ministra financí Zbyňka Stanjury pro Český rozhlas, který se týkal 54miliardové položky v kategorii úspory na dotacích, velkolepě oznámené na dnes už legendární tiskové konferenci k daňovému balíčku ve Strakově akademii. Cituji z rozhovoru: Můžete, pane ministře, říct nějaký konkrétní příklad dotace, kterou prostě zrušíte? - Můžu, ale neudělám to. - To je škoda. - Já myslím, že to není škoda, odpověděl pan ministr. Tolik ochutnávka stylu, jakým si šéf státní kasy z ODS představuje způsob komunikace s daňovými poplatníky o částce, která - pro představu - představuje celý roční rozpočet Ministerstva průmyslu nebo Ministerstva zemědělství. Kde vzal ministr financí 54 miliard korun? Neřekne. Mohl by říct, ale neřekne, neukáže. No a nyní, jak vidíme, tak nám ministr Stanjura patrně neukáže ani návrh rozpočtu na příští rok, tedy zákon roku.

Vážené paní nepřítomné ministryně (otáčí se k vládní lavici), vážený pane - jeden - ministře, opravdu je tohle za vás v pořádku? Jste si jisti, že znáte závazná čísla výdajů svých kapitol na příští rok, aby je mohli správci vašich kapitol v souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech podrobně rozepsat do systému státní pokladny? Jste si jisti, že informace o výši deficitu, která se má podle vyjádření pana premiéra pohybovat v intervalu 235 až 270 miliard korun, je dostatečně vypovídající pro plánování rozpočtu na klíčové agendy vašich rezortů? Jejich provozních výdajů? Jejich investic? Evropského kofinancování? Také je budete plánovat a rozepisovat do státní pokladny v intervalech od - do? Opravdu? Myslíte, že tímto způsobem může vzniknout funkční rozpočet na příští rok? Nebo to bude ještě větší zmetek než rozpočet na rok letošní, jehož celoroční deficit byl překročen už v první polovině června?

Zástupci Pirátské strany - vidím tam jednu paní poslankyni - obracím se i na vás. Vaším velkým tématem, pokud moje paměť sahá, vždy byl rozklikávací rozpočet. Tolik jste za něj bojovali, až nakonec nebudete mít rozpočet žádný, natož rozklikávací. Tvrdíte, že vše, co není tajné, má být veřejné. A co je tajné, to stanoví zákon. A já s vámi souhlasím. Máte ale opravdu pocit, že státní rozpočet je věcí tajnou? Pane premiére - nepřítomný, pane ministře pro legislativu - přítomný, prostřednictvím... vlastně to nemusím... Legislativní rado vlády, obracím se na vás. Do konce června musí podle zákona obdržet jednotlivé kapitoly závazné návrhy svých rozpočtů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP