(14.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

No proč to tady vyjmenovávám? Já jsem zvolen poslancem za Moravskoslezský kraj a tam je samozřejmě letiště Mošnov, u Ostravy. Kdo tam byl, tak ví. Já jsem tam samozřejmě byl. No a proč o tom hovořím? Protože občané Moravskoslezského kraje mi ve velkých počtech říkají, a potvrdí mi to i náš další poslanec za Moravskoslezský kraj za SPD, máme tam ještě další dva poslance, pana doktora Sílu a pana magistra Sládečka, potvrdí mi moji kolegové z SPD, jak občané nám sdělují obavy z toho, co se stane, když budou američtí vojáci na základně v Mošnově. A samozřejmě občané se obávají, že se můžou stát terčem útoku. To je prostě jasné a já jejich obavy samozřejmě sdílím. Takže občané žádají referendum a občané prostě s tím nesouhlasí. To je samozřejmě problém.

A jenom bych poznamenal, že ve všech těchto lokalitách, o kterých jsem mluvil, tak mohou USA na základě této smlouvy, kterou podepsala ministryně Černochová z ODS a odsouhlasila Fialova vládní pětikoalice, tak ve všech těchto lokalitách mohou USA stavět vlastní budovy a budou moci také na území České republiky se volně pohybovat a operovat ozbrojené síly USA, a to včetně rodinných příslušníků. Tato smlouva zavádí volný režim příjezdů, odjezdů, přivážení jakýchkoliv movitých věcí a skladování zbraní a střeliva do těchto prostor, a to bez možnosti kontrol ze strany České republiky. Dohoda je navíc uzavírána na deset let, kdy se nedá vypovědět. Smlouva je pro Českou republiku jednoznačně nevýhodná. A znovu říkám, že hnutí SPD říká jasné ne cizím základnám a vojákům na našem území a budeme hlasovat ve Sněmovně proti schválení této smlouvy. A proč o tom tady hovořím? Samozřejmě znovu zopakuji, že je to z toho důvodu, že tady Fialova vláda teď předkládá dneska k souhlasu Parlamentu tuhletu smlouvu a my si prostě myslíme, že by na to mělo být vyvolané referendum a že by občané se měli k tomu závazně vyjádřit.

Takže se vrátím k tomu našemu návrhu zákona o referendu. Jasně tady píšeme v tom bodě 3, že návrh na konání referenda musí obsahovat konkrétní otázku nebo otázky k téže věci, o níž se má v referendu rozhodnout. Je to tam přímo jako podmínka samozřejmě. Tak je to logické, protože když si občané sesbírají podpisy, tak samozřejmě to tam přímo explicitně píšeme, aby samozřejmě ten návrh obsahoval tu konkrétní otázku nebo otázky. A navíc, jak už jsem o tom hovořil, tak aby na tu otázku či otázky bylo možno odpovědět slovem ano nebo ne.

Samozřejmě teď by se pozorný posluchač mohl ptát, komu se tedy ten návrh na konání referenda vlastně má podat? No a to tady samozřejmě specifikujeme v tom bodě 4, toho našeho návrhu zákona, kde jasně píšu, že návrh na konání referenda se podává prezidentu republiky. Pakliže si občané nebo Parlament budou chtít vyvolat referendum, pochopitelně sesbírají podpisy a je tam ta otázka či otázky, na které lze odpovědět ano nebo ne, tak se to podá prezidentu republiky. Samozřejmě teď vnímavější posluchač, koho to zajímá - mě to zajímá samozřejmě, poslance vládní pětikoalice to nezajímá, ti už opustili lavice v podstatě, většina z nich, protože je samozřejmě nezajímá referendum a za každou cenu chce Fialova vládní pětikoalice protlačit americké základny a přítomnost amerických vojáků, prostě cizích vojáků v České republice. Nám je upřímně řečeno - znova zdůrazňuju, my nechceme vojáky ani z východu, ani ze západu tady. My tady prostě nechceme cizí základny. To je jasné stanovisko SPD. Nechceme tady ani ruské vojáky, ani americké vojáky, ani prostě kohokoliv. Tady Fialova vládní pětikoalice - jsou tam někteří lidé, kteří jsou úplně mimo, tak ještě by tady strašili Čínou dokonce. To je prostě vrchol, jo, úplně.

Zajímavé je - tady vidím zrovna paní předsedkyni Sněmovny Pekarovou, že řídí schůzi, tak bych jenom proglosoval, když jsem u té Číny, nebude to nic, nic něco takového, je to spíš takový už úsměvný vtípek. Protože já když jsem viděl to, jak paní předsedkyně Pekarová, vaším prostřednictvím, stojí na tiskové konferenci a vezme mobil jakéhosi novináře a řekne: Vy nemáte na iPhone? - Přitom nenávidíte Čínu, milujete Tchaj-wan, ale možná byste mohla vědět, že iPhony jsou vyráběné v Číně. Stačí se podívat na ten iPhone. Takže to jenom dokresluje tu směšnost úplnou, ten amatérismus, tyhlety zoufalé výkřiky a tu trapnost vlastně nejvyšších představitelů Fialovy vládní pětikoalice. To je úplně neuvěřitelné. Já když jsem tohleto viděl, tak pro jistotu jsem se ještě jednou podíval na telefon, na iPhone, na krabičku, jestli tedy opravdu je paní předsedkyně Pekarová tak nekompetentní nebo jestli je to tak hloupé celé. Schválně říkám všeobecně, abych nikoho neurazil. Prostě je to neuvěřitelný úplně, já když jsem to slyšel, to je tak směšný, to je tak úplně trapný, že takhle jeden z tří nejvyšších ústavních činitelů takovýmhle způsobem vůbec se jako zesměšní v přímém přenosu, to snad není možný vůbec ani. To znamená... ona totiž většina výrobků, i většina oblečení, značná část, co mají lidé na sobě, tak je made in China. Takže já nevím, jestli máte všechno z Tchaj-wanu na sobě všichni, ale když tedy tak nenávidíte tu Čínu, tak to je zajímavé, že postupujete takto selektivně k tomu. Ale to je jako jiná věc. Takže celý svět tam obchoduje, celý svět dělá byznys, a vy tady prostě ničíte naší ekonomiku a úplně v přímém přenosu i tu Škodovku ničíte, i tu Škodovku, Škoda Auto, těmito vašimi nekompetentními výkřiky.

Ale když jsem u toho, ale už půjdu hned k tomu návrhu, tak samozřejmě já bych byl rád, aby se Česká republika chovala jako jiné demokratické země, jiné, ty nejvyspělejší demokratické země, v zahraniční politice. Já jsem se úplně musel zasmát, tou trapností se i moji známí úplně propadali, kteří dělají mezinárodní byznys, jako ho dělám celý život já, když pan ministr Lipavský z Pirátů přijel do Indie, která má miliardu obyvatel, a obsahem jeho jednání, úplně ostuda za Českou republiku, bylo, že tam začal řešit postoj k Číně a k Ukrajině s Indy jako Česká republika. Ten vůbec neví, která bije. Já myslím, že opravdu ti si ho poslechli a museli si říkat, jací diletanti to tady vedou? To je úplně neuvěřitelný. To je neuvěřitelný. Já opravdu být člověk, který očekává od vlády, že podpoří byznys prostě v Indii, a tímhle způsobem vystoupí ministr tam na úvod, tak to nejen že hanbou (bych) se propadal, ale to je úplně v podstatě... vy přímo maříte úplně obchodní příležitosti, jako ty velké obchodní příležitosti. Zatímco ostatní tam prostě dělají byznys a obchodují v těchto velkých zemích, tak vy svým aktivismem úplně ničíte celou Českou republiku, zadlužujete to prostě úplně neuvěřitelným stylem, protože samozřejmě v ekonomice pak nejsou peníze, a ničíte pracovní místa a výsledkem je, že lidé jezdí nakupovat levnější potraviny do Polska, ale i do Německa. Je to šílený. Je to prostě úplně hrůza.

No nic, vrátím se zpátky. Ale já mám času dost. Protože je potřeba tady vysvětlit to, že by bylo dobré, aby se vyvolal ten zákon o tom referendu. Takže co tedy s tím posouzením toho návrhu na konání referenda. My tady jasně říkáme, aby ta otázka, samozřejmě je ji potřeba vždycky posoudit z pohledu ústavnosti, aby vůbec prošel ten návrh zákona o tom referendu, takže my tady jasně píšeme, že Ústavní soud posoudí, zda je návrh na konání referenda v souladu s ústavním pořádkem a se zákonem podle článku 11. To samozřejmě tady píšeme, protože samozřejmě by jistě nebylo vhodné, a to bychom ani nechtěli, aby ta otázka byla třeba v rozporu se základní Listinou práv a svobod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP