(14.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

V roce 2020 byl propad HDP 5,5 %, to je 82 miliard, to jsou čísla Ministerstva financí, a vydali jsme 370 miliard, to je spolu 455 miliard, my jsme vydali. To se dá dohledat. A já se jenom ptám, kolik tato vláda vydala na pomoc ukrajinským uprchlíkům, kterou my jsme podpořili. My jsme o tom jednali, neměli jsme s tím... My se jenom ptáme, kolik to je. Já jsem četl, že 30 miliard nebo 40. Jasně, i ten rozpočet, mohli bychom se bavit o tom, kolik dala paní Černochová na zbraně, aby se to dalo posoudit. Ale teď zůstanu u těch peněz pro migranty. Takže pan ministr řekl, že - samozřejmě útočí na Babiše, zastavte fámy, lži, že jsme nedostali za Ukrajinu ani korunu. Já nevím, slyším to poprvé, čtu ten váš rozhovor, že jste dostal 1,3 miliardy korun. Fajn, to je jako úžasné. Já si myslím, že v rámci předsednictví jste měli dostat 40 miliard. Čtyřicet! Polsko dostalo 200 eur na uprchlíka, to je 320 milionů eur, to je kolik? 8,7 miliardy. Ne - 7,7 miliardy. Takže mě by to zajímalo. Já jsem o tom neslyšel.

Já jsem trvale kritizoval selhání premiéra Fialy v rámci předsednictví. Vaše celé předsednictví skončilo aplausem toho šílence, magora Timmermanse, který vám děkoval. Odsouhlasili jste zastavení výroby aut se spalovacími motory Euro 7, dopady na lidi, kteří mají nemovitosti, emise, auta, všechno špatně. No tak aspoň ty peníze jste mohli vyřešit.

Kdybych teď začal fantazírovat, a ani se mi to včera nechtělo věřit, když jsem to počítal, řekl bych: Vážená Evropská unie, my, Česká republika, máme 516 000 ukrajinských uprchlíků. My už je tady nechceme - opakuji pro novináře, kteří to zase budou překrucovat - a my vám je pošleme! Nazdar. Víte, kolik je to peněz, kdyby oni odmítli a dali nám ty peníze krát 500 000? 238 miliard! 238 miliard to je. Samozřejmě, že to je absurdní, ale považuji za skandální, že potom, co jižní státy, Řecko, Itálie, Španělsko dostaly peníze dlouhodobě za ilegální migranty, a pan ministr říká, že on dostal 1,3 miliardy korun, no to jsou drobné, a že se na to zeptá. Takže já se ptám, kolik teda jsme dostali a proč vlastně jsme nedostali aspoň těch 40 miliard, že jste to nevylobbovali? Já nechápu, proč jste postupovali bez koordinace. Pan ministr říkal, že Poláci se na to vykašlali, že on tam zůstal sám a vyřídil výjimku. Já nevím, jak to funguje. Vždyť Poláci jsou vaši největší kámoši, dali pana premiéra do vlaku do Kyjeva. Teď Morawiecki řekl ha ha ha, žádný Turów, a řekl natvrdo, že bude těžit až nevím dokdy, takže zase ho podelhal. To je jedno. Já jen říkám, neříkejte, že je to výhodné. V čem je to výhodné? Když někdo řekne, že každý rok bude přijímat minimálně 30 000 migrantů, tak to je jasná pozvánka. Já nerozumím tomu slovu "povinná". Takže byly povinné kvóty, ty jsme zarazili, a samozřejmě Timmermans a další zelení šílenci v Evropském parlamentu, a když Ursula von den Leyen se stala předsedkyní Evropské komise, tak musela políbit prsten těm zeleným fanatikům, jinak by se jí nestala. To je ten jejich trialog.

Takže já tomu nerozumím, když je to minimálně 30 000, má se to opakovat, takže to bude stálé, a jaký na to budeme mít my vliv? Je to celé nesmysl. A samozřejmě nejenom největší odpůrci, Polsko - váš vzor... no škoda, není váš vzor, protože naši lidi tam chodí všechno nakupovat, ale váš spojenec. Tak proč jste nepostupovali společně? Polský premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že Varšava nezaplatí za chyby migrační politiky jiných, a odmítla ubytovat jakékoli příchozí převážně muslimy, ačkoli poskytla útočiště 1,6 milionu Ukrajinců, kteří prchají před ruskou válkou. Co to je za solidaritu Evropské unie? Ano, my jsme byli druzí, číslo dvě - 516 000. Ne, třetí, Němci měli milion. Nedali nám nic. Ale pokud vám něco dali, tak proč to neřeknete? Ale pokud je to 1,3 miliardy, tak je to skutečně o ničem. Takže Polák byl proti, Maďar jasně, Itálie a Řecko vyjádřily obavy, zda bude nový systém fungovat vzhledem k odmítnutí některých států ubytovat lidi. Obě tyto země, které jsou často prvními zeměmi příjezdu, se obávají, že budou přetíženy, zatímco země, které jsou dále od vnějších hranic bloku, se obvykle zdráhají přijímat příchozí. A složité solidarity trvají dlouho, než se rozjedou. Ano, my jako V4 jsme si schválili, že každá země dá - a já myslím, že Česká republika dala 8 milionů eur a každá země V4 dala 8 milionů eur, abychom koupili lodě pro libyjskou pobřežní stráž. To je mafie, ti pašeráci! Mafie to je! Já jsem to viděl ve Varšavě, Frontex, záběry. Zase ty nesmysly, že my potřebujeme... Ne, my potřebujeme Frontex, aby to hlídal svrchu. Vnější hranice máme hlídat my, členské státy. To je samozřejmě další téma.

Takže my jsme se vlastně vrátili v nějaké podobě do roku 2015, protože přece solidarita nemůže být povinná. Solidarita je co? To je dar, to je dobrovolné. Takže povinné kvóty a povinná solidarita? Vždyť je to protimluv, je to úplně na hlavu! Je to nenormální. Nenormální. Takže je to špatně a samozřejmě to nebude fungovat. Jak to budou počítat, těch 30 000? Jak to budou počítat? Kde? To bude nějaké počítadlo na hranici? Co je to za nesmysl? Jak to bude fungovat? A o tom mluví i Itálie a Řecko. Takže Evropa po tom, kdy jsme odmítli ty kvóty a pochopila, že tahle ilegální migrace je špatně, se vrací do roku 2015, ano. Není to tak, jak Angela Merkel křičela wir schaffen das a přijďte všichni, ale je to zkrátka jiným způsobem. Je to rafinované.

Pan ministr říká, že Babiš, co to dělá? Fámy, říct, že má strach. Já mám strach. Moje manželka byla v Nice odpoledne, kdy ten fanatik zabil na promenádě des Anglais 83 lidí. A ty atentáty. Kdo ví, kdo sem přichází? Kdo to ví? Na to jste už všechno zapomněli? Švédsko nestačí? Magdalena, bývalá premiérka - vždycky jsem si z ní dělal srandu: tak co, Magdaleno, funguje to, kolik máš těch migrantů? Dneska se tam policie bojí. Kolik lidí odešlo ze Švédska. Sami to deklarují, že to bylo špatně. A je zajímavé, že tohle se stalo za švédského předsednictví. To je úplně - nevím, jakou to má souvislost. Takže to je absolutně nepřijatelné.

My chceme vědět ten mandát, chceme vědět, kdy o tom jednala vláda, chceme vidět ten zápis. Chceme vědět, jestli pan ministr měl mandát od výboru pro Evropskou unii. Je to v rozporu s programovým prohlášením vlády. Chceme vědět, kolik jste dostal peněz. Ale i kdybyste dostal tu výjimku, tak vy jste vlastně udělal velice špatný kšeft, velice špatný, protože tohle zkrátka se nedá započítávat. A principiálně je to špatně. Opakovaně jsem na Evropské radě vyzýval Evropu, a taky jsme si dělili ty kompetence. Já jsem řekl, že pomůžu Španělům s Marokem, kteří posílali potom přes Ceutu migranty. Pamatujete, kolik jich tam bylo? Alžírsko, Libye a tak dále. Ano, a Erdogan měl tu spoušť - pustil, nepustil. Měl 3 miliony těch uprchlíků. Opakovaně jsem říkal, vyřešme Sýrii, ať se ti lidi vrátí domů! Sýrie byla krásná země. Je zničená. Ano, je tam diktátor. Ale měli to řešit. Měli to řešit. Ano? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP