(16.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže když jste se v rámci toho předsednictví nechali obelhat Timmermansem, ano, a naštěstí po vás přišlo Švédsko a tam potom pan Kupka začal chodit do televize a říkal, jak budeme bojovat - ale byli jste tam půl roku. Vy jste se absolutně na to nepřipravovali, na to předsednictví! Vždyť vy jste měli obrovskou výhodu. Tam byl Macron před vámi, Francie, ne? Ten měl několik mimořádných Evropských rad. Vy jste mohl požádat o svolání Evropské rady. Tam jste to mohl přednést, neudělal jste to. Macron si tady udělal svůj summit v Praze. Všechno špatně. Takže Euro 7, já pevně věřím a doufám, že teď, když už jste to tedy podělali, zkrátka se vám podaří najít spojence a že to nenastane, protože by to byla úplná katastrofa.

Já jsem tady minule zveřejnil jeden takový komentář. Nadpis je: Uhlí a plyn jako veřejný nepřítel. Zatímco Ministerstvo životního prostředí se od roku 2025 chystá zakázat prodej kamen na uhlí, která zásobují levným teplem stovky tisíc českých domácností - vůbec nechápu proč, a ještě chcete zakázat uhlí ještě dřív, než to mají například Němci. Vůbec nerozumím tomu! Tak bruselští byrokraté chtějí od roku 2029 rovnou zakázat plynové kotle. Takže ani kotle na uhlí, ani plyn, nevím, jestli zakážou i to dřevo. To vše v době, kdy stále ještě doutná energetická krize a vývoj války na Ukrajině může být jakýkoliv.

Takže také máte pocit, že se vláda pana premiéra Fialy a Brusel úplně pomátly? Ministerstvo životního prostředí chce zakázat hnědé a černé uhlí, antracit, koks i výlisky z uhlí. Přitom dřevo a uhlí nabízejí nejlevnější variantu vytápění, která za rok domácnost přijde na necelých 50 000 korun, zatímco u plynu to je dnes asi 80 000. Ceny ale skokově vzrostou a už v roce 2027 kvůli Fialově vládě, která v Bruselu prosadila proti zájmu České republiky emisní povolenky pro domácnosti a osobní dopravu, což v praxi bude znamenat zvýšení cen paliv, uhlí, plynu, benzinu a nafty, přitom premiér před volbami sliboval, že zatočí s povolenkami. V Bruselu si ale pana premiéra rychle ochočili. Ještě stupidnější, jinak to říct ani nejde, je Evropskou komisí navrhovaný zákaz plynových kotlů od roku 2029. V rámci svatého tažení proti všemu, co produkuje emise, chtějí eurobyrokraté donutit lidi kupovat si takzvané hybridní kotle, tedy plynový kotel napojený buď na solární panely, nebo na tepelné čerpadlo. Za takový kotel bude muset domácnost zaplatit 100 000 korun, i víc. V rámci EU by šlo o desítky milionů plynových kotlů, které by se postupně musely vyměnit. V řadě budov by je navíc z technických důvodů nebylo ani možné namontovat. A samozřejmě nikdo ani nedomýšlí, kolik hluku zejména ve městech by produkovalo tolik tepelných čerpadel.

Když jsme byli ve vládě, nešli jsme formou zákazu a restrikcí, ale formou pobídek. Ano, my jsme to tak dělali. Kotlíkové dotace. Rozjeli jsme úspěšný program kotlíkových dotací, kdy se podařilo vyměnit přes 120 000 nejstarších a nejvíce znečišťujících kotlů na uhlí první a druhé emisní třídy, často právě za moderní plynové kotle. Ve stovkách obcí se tím v topné sezóně zásadně zlepšila kvalita ovzduší. Proto by se mělo pokračovat v dotačních programech i na další typy kotlů na pevná paliva třetí emisní třídy, kterých je v České republice stále asi 200 000.

Kromě toho navrhujeme dotacemi podporovat i výměny, ano, ty dotace, které pan premiér nemá rád, ale dotace vymyslel Brusel, Brusel je vymyslel, tak mohli jste je tedy zakázat, když vadí. A ještě mě napadá v rámci toho daňového balíčku, vy tam mluvíte o tom, že zrušíte nějaké dotace, ale nikdo se nikdy nedozvěděl, jaké to vlastně jsou. To byste také mohli zveřejnit. Takže my navrhujeme dotacemi podporovat i výměny starších plynových kotlů za nové kondenzační, případně za tepelná čerpadla. Ale absolutní zákaz prodeje moderních uhelných, nebo dokonce plynových kondenzačních kotlů je nedomyšlená hloupost, která sníží konkurenci na trhu, zvýší ceny a lidem dál srazí životní úroveň. Bohužel. Chudoba.

Tyto dva nesmyslné zákazy jen podtrhují, proč bychom měli příští rok v eurovolbách vymést zelené fanatiky v evropských institucích a v roce 2025 samozřejmě také jít do vlády a dát naši zemi zase do pořádku. Tak to byl ten komentář.

A teď ty důchody. O nás pan premiér opakovaně říká, že jsme populisti a extremisti a já nevím, co všechno, a hnutí ANO vždy stálo na straně sociální spravedlnosti a sociálního smíru. Já se nestačím divit, jak v televizi pan předseda odborů vlastně servilně děkuje panu ministru financí, že ho přijme. Na mě řvali s Maláčovou a on: Jo, děkuju, vy mě přijmete? To je úžasné. To je úžasné! Podívejte se na tu tripartitu, co to tam je. Jeden odešel, ten má pár autobusů a kamionů, teď tam přišel někdo druhý. To je ten Svaz průmyslu, který dohlížel na to, když z Nové hutě Lakshmi Mittal vytáhl 52 miliard dividend, a nikomu to nevadilo. Novou huť. A teď předsedá těm bytům, které Bakala ukradl horníkům. Tak to jsou novodobí představitelé Svazu průmyslu. A za Hospodářskou komoru je tam politik za ODS, ale Česká televize už mu nepíše ODS, tak víme, jak to všechno... Takže je tady všechno. Je to pokryto, mají všechno, takže tripartita - nás tam drtili a my jsme to i uznali. A hlavně díky Dáše Žitníkové, která byla urputná, a vždycky jsme se domluvili, dostali zdravotníci tolik peněz. Ano. A fungovali jsme. Tady máme servilní tripartitu. Dobře vidí, co dělá tahle vláda, ale bude to pokračovat, ty tiskovky a úžasné a tak dále. Tak ještě dobře tedy, že my můžeme na to poukazovat a protestovat. A protestovat.

Takže k těm důchodům. Ano, my jsme, pokud chcete, populisti, protože my vnímáme požadavky lidí, kteří nesouhlasí s vládou. Nastudujte si to v té Wikipedii. Populista není negativní slovo. Peuple, to je po francouzsku lid. Takže ano, my jsme tady pro lidi. Můžou se všichni smát, a tak to bylo. Hnutí ANO vždycky tady bylo pro lid. A byli jsme hlavně k dispozici všem. Dneska údajně dostat nějakou schůzku u nějakého ministra... Já jsem všem odpovídal na esemesky. Mně všichni psali, my jsme to vyřizovali na telefonu, a tahle arogantní vláda to vůbec neřeší, ale oni jsou rádi. Já tomu rozumím, protože oni to válcují. Nebudete hodní, nedostanete příspěvek, ty svazy. Mimochodem mě teď napadlo, jak jsem byl v Lysé nad Labem na Natura Viva, tam také ještě nezavítal žádný ministr. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP