(16.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A právě tady nastal průšvih a selhání vaší vlády pětikoalice a ten balíček byl navržen nevýhodně pro Českou republiku. A právě tady měla být vaše vláda a samozřejmě jako premiér jste měl být tvrdý. A vy jste udělali pravý opak. Všechno jste podpořili a zpět výměnou jste získali žalostně málo. Snad jen ty povolenky zdarma pro teplárny, ale já chápu, že je tam Topolánek, tak nevím, co tam bylo, jaká motivace. A to je všechno. Není pravda, že jste se museli držet mantinelů, které dojednala naše vláda. Žádné mantinely nebyly. Byla to jen deklarace politická, žádný závazek tam nebyl. Vy jste měli pokračovat v nastaveném směru a zajistit, aby se české zájmy dostaly i do prováděcí legislativy, což se nestalo, a klidně blokovat Evropskou unii po nezbytnou dobu. Například jak byly sankce. To my bychom dělali. Většina zemí Evropské unie čas od času bouchne do stolu - a není to jen Maďarsko, jak se někdy říká. Rozdíl je v tom, že ty velké státy to nemusí dělat tak nahlas. Německo si také prosadilo podporu svým občanům a firmám ve výši 200 miliard eur, i když se to většině Evropské unie nelíbilo. Syntetická paliva, a to je samozřejmě nesmysl, to je výmysl, protože neexistují ani možná v laboratořích, tak to tam prošlo vlastně díky bloku Německa.

A vy jste měl trvat alespoň na jedné z následcích věcí: Zastropovat emisní povolenky v čase. A já jsem v září 2021 říkal 30 eur. Prosadit možnost financovat jádro z Modernizačního fondu. A nic z toho není. Takže co udělala vaše vláda pro to, aby ten balíček odmítla nebo výrazně změnila? V podstatě nic, šli jste na ruku Evropské komisi. Dokonce Ursula von der Leyen chválila české předsednictví, že mu jde klimatická politika. Ano, v čase, když ona byla zvolena za předsedkyni Evropské komise, tak samozřejmě ten parlament byl totálně zelený. Teď už to trošku bledne, ta zelená. Někteří na to upozorňují, že ten Green Deal je třeba zásadně přehodnotit po agresi Ruska na Ukrajině a v rámci toho, co se stalo v rámci této hrozné války.

Sliboval jste povolenky - výsledek katastrofa. Schválili jste, že jich bude méně, tak logicky je vyšší cena. Nezastropovali jste cenu, rezerva - nástroj pro korekci ceny povolenky použitelný až po půl roce extrémně drahých povolenek. Průmysl přijde o povolenky zdarma výměnou za zavedení klimatického cla, které se bude opírat o pravdivost certifikátu z třetích zemí a pro kritické zboží. No já jsem na to zvědav, jak tohle může fungovat. To je absolutně chiméra. A pokud samozřejmě to zavedou proti celé Asii, proti Číně, Indii, Turecku, já nevím komu, no tak já jsem na to zvědav, co to udělá, jestli se nedostaneme do nějaké šílené obchodní války.

Schválili jste zavedení druhého trhu s povolenkami pro rodiny. Takže naši lidi budou platit povolenky pro rodiny, které jezdí autem a sami si topí. Já vůbec nechápu, proč jste vlastně teď zakázali prodej těch kotlů na uhlí, když výrobu jste nezakázali. Prostě zakázali... V okolních státech to není. Nechápu to.

Zákaz spalovacích motorů. Vy jste sliboval, že ho odmítnete, ano, a potom jste pro něj hlasovali v ministerské radě. A já nevím, jestli ta Hubáčková neměla mandát, ale to je vaše zodpovědnost. Já vím, že nemluvila anglicky, ale to je jedno. Zajíček... Kdo tady vlastně měl ty výsledky v rámci toho předsednictví? No Zajíček, to byl skutečně nejlepší úředník a já se nedivím, že si ho pan prezident tam vzal, protože to je skutečně člověk, který by mohl dělat určitě dobrého ministra zahraničních věcí zítra, nebo toho vašeho poradce pro EU.

V březnu 2023 Ursula von der Leyen prohlásila, že jaderná energie není strategická po dosažení EU klimatických cílů. No to je neuvěřitelné. Jak to může vůbec říct? Já nechápu, proč jste neprotestoval. V návrhu EU, který identifikuje strategické technologie, je jádro sice uvedeno, ale získá jen dílčí výhody oproti OZE. Mimochodem to OZE po tom vašem solárním tunelu, teda to byl Topolánkův solární tunel, který stál daňové poplatníky 600 miliard, tak teď lidi, firmy investují do solárů akorát, nechtějí je připojit. A taky, pokud je všechny připojí, tak jsem zvědav, když bude svítit slunce, co to bude dělat s tou celou soustavou. Takže nechápu, nechápu, jak si to dovoluje říct vůbec. Vůbec jako to jsou úředníci! Evropská rada má říkat, úředník by měl exekuovat. I když já chápu, že ta politika je taková, že před italskými volbami Ursula vyhrožovala Italům: zvolíte Melonii, nedostanete peníze. No a Orbán, to známe, u mě to byl střet zájmů vymyšlený samozřejmě. Oni by chtěli všechno za nás rozhodovat. A vy jste tam měl bojovat za naše zájmy jako svrchovaný premiér České republiky. Takže je to nepřijatelné. Rozvoj jádra je součástí energetické strategie. My jsme připravili teď Dukovany, vy v tom pokračuje, to je super.

Teď mě napadá další taková lež, která tady byla v tom mediálním prostoru těch médií, co vám pomáhají, a to je, že údajně Havlíček měl nějakou slabost pro Rusko. Žádnou neměl. Žádnou neměl. Akorát ti novináři nenapíšou, že ve finále tendru na Temelín byl Rosatom, ano, vážení občané, spoluobčané, Rosatom a Westinghouse. A vy jste seděl v té vládě i s panem Stanjurou. Jo, takže vy jste pustili do finále ruského dodavatele. A tady když připravoval kolega Havlíček ten tendr, tak jsme, ano, dělali bezpečnostní audit. A ty lži, které stále někdo opakuje... Opak je pravdou. A můžeme se tady bavit o tom, jakou my jsme měli pozici vůči Rusku, když za naší vlády jsme se stali druhým největším nepřítelem po Spojených státech.

Takže to předsednictví. Nechápu to. Nechápu, proč se Ursuly bojíte, proč jste tam neprosazoval naše zájmy. No a samozřejmě ten Timmermans, to je blázen, ten chce zničit tu Evropu, je to šílenec. A pokud on vás taky pochválil, no tak to už je úplně katastrofa.

Takže 27. června 2022 Hubáčková na Radě ministrů životního prostředí zvedla ruku pro konkrétní návrhy Fit for 55. Zákaz spalovacích motorů 2035, rozšíření emisních povolenek na domácnosti. Tohle všechno je negativní dopad. Nevím, proč neprotestujeme. A vůbec ta V4, kterou jste vlastně de facto rozbil, tak kolik V4 vyrábí automobilů? U nás je to 1,5 milionu, Maďaři, Slováci, ti mají ještě víc. Já nevím, teď si budu vymýšlet, možná 5 milionu automobilů? A všichni po těch letech, co investovali miliardy do snížení spotřeby, do snížení emisí a dosáhli fantastických výsledků, tak teď někdo přijde a řekne - konec! Já nevím, já jsem nikdy neslyšel, vy jste se k tomu nikdy nevyjádřil. A pokud to Hubáčková podělala, no tak máte možnost to napravit a dát si to do programu do evropských voleb. My to určitě tam budeme mít. Proč by někdo nám diktoval, že tady máme mít jenom auta, elektroauta? Proč? To, že v Mladé Boleslavi - a byli jsme tam teď - celé vedení je německé a z našich už tam nikde nezůstal. A vlastně nikoho to asi netrápí, co se stane, když - já doufám, že se to nestane - tak je to nenormální.

Potom čtu, že Čína navýšila zásadně export elektroaut. No a to jejich elektroauto stojí údajně 700 000. Já jsem si toho Enyaqa koupil za 1,6. Takže půlka! Půlka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP