(14.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

My máme - a myslím, že dneska budou publikována čísla na nezaměstnanost - my máme de facto nulovou nezaměstnanost, protože ti, kteří jsou nezaměstnaní, tak vlastně ani nechtějí pracovat. Já jsem byl v neděli po té Primě na velvyslanectví a tam bylo asi šest velvyslanců a ti si vyměňovali kontakty. Jeden nemůže sehnat zahradníka, druhý nemůže sehnat řidiče a uklízečku. Nejsou lidi a nebudou lidi. Nebudou. Nebudou, jo? Takže ti nezaměstnaní, ti nechtějí pracovat. Pokud pan ministr Jurečka slíbil, že bude proti tomu bojovat, když tedy úřady práce někdy začnou fungovat a vezmou životopis toho nezaměstnaného a přijdou do té firmy a ta firma řekne "já ho beru", a potom nenastoupí, tak nemůže dostat tu dávku, ano?

Takže tady samozřejmě je situace, kde... se vrátím se k té inflaci ještě jednou. Tady pan premiér tvrdí, že my jsme způsobili inflaci, protože jsme dali lidem peníze. Ano, my jsme navyšovali platy všem a snížili jsme daně. Celkově jsme snižovali daně o 504 miliard. Ano? Tak zkuste mi někdo vysvětlit... A ti experti to stále opakují, že... a ještě ten zástupce ČNB říká... takže lidi nejsou, zástupce ČNB říká, když jim dáte platy, bude inflace. Jak ty firmy potom mají najít ty lidi, když je nezaplatí? Já tomu nerozumím! Fakt to nechápu. Bylo by dobré, kdyby nám to někdo vysvětlil.

Takže ta inflace - tehdy pan premiér říkal Babišova drahota. Tak ještě jednou a snad to pochopí každý. My jsme dávali peníze, snižovali jsme daně, inflaci jsme měli 5,4. Pan premiér a jeho vláda nedávala lidem peníze, bere jim peníze a tu inflaci dohnala až do 19 % a stále jsme třetí nejhorší v Evropě. Třetí nejhorší v EU. No a proč to tak je? Proč se stále lže? Ty teorie o té inflaci? To je zajímavé, kdyby někdo udělal všechny výroky pana Rusnoka, jak on zatočí s tou inflací navyšováním úrokové míry české koruny, no tak se netrefil ani jednou. Ani jednou se netrefil. Protože to byla inflace, která přišla ze zahraničí!

A energetická krize? Ano, válka na Ukrajině zásadním způsobem ovlivnila energetickou krizi. Ale to první šílené rozhodnutí v Evropě udělala Angela Merkelová, když rozhodla, že Německo zavře všechny jaderné elektrárny, jenom proto, aby vyhrála volby v Hesensku proti Zeleným. Proti těm šíleným Zeleným, kteří chtějí zničit tu Evropu! Ano? Tam to začalo. A potom se dožijeme situace, kdy Finsko po 16 letech stavby jaderné elektrárny, která má zpoždění 9 let, ji otevře - a stejný den Německo zavře poslední jádro. Neuvěřitelné! Tam to začalo, ano. Německo takhle rozhodlo. A bohužel, stále to máme na talíři.

Já jsem minule točil takové video, takové, řekněme s nadsázkou, že by mohl pan premiér Fiala zavolat kancléřovi Scholzovi, že by nám prodal ty tři jaderné elektrárny, každou za jedno euro, a my bychom je provozovali a ušetřili bychom - nevím, kolik budou stát Dukovany a kolik bude stát rozšíření Temelínu. Samozřejmě si z toho dělám srandu, protože pan premiér, tedy kancléř, by řekl, no ale to nemůžu. Ale i v tom Německu ti lidi začínají přemýšlet a možná ta CDU, když se možná jednou vrátí k vládě a odstraní ty zelené šílence, tak možná to spustí znovu. A tam to začalo. Tam to začalo.

Proč o tom mluvím? Protože vláda pana premiéra Fialy nezvládla inflaci. Mohla proti ní bojovat. Já jsem jim to tady navrhl 18. února 2022, když ministr hospodářství Sulík na Slovensku se domluvil s výrobci elektřiny na zastropování ceny elektřiny na 1 500 korun za megawatt. No a hned potom to začala vláda zpochybňovat a nám se vysmívat. Proč to neudělali u nás? Proč nezastropovali cenu elektřiny u výrobce? Ať si všichni spočítají 1 500 korun za megawatt, co by to znamenalo. Obrovské úspory pro obyvatele. Hlavně ale elektřinu potřebujeme na všechno. Tady taky svítíme. Jenom velká debata o potravinách. No, tak si představte, že na výrobu potravin je potřeba elektřina a na ten kelímek na jogurt je taky potřeba elektřina. Ten jogurt se dá do kartonu a na ten karton je potřeba taky elektřina. Potom ten karton musíme odvézt do toho řetězce v čase, kdy nafta stála, nevím kolik, 52 korun.

Takže kdyby byla vláda zastropovala cenu elektřiny na 1 500 korunách za megawatt... Samozřejmě by tomu předcházelo to, co jsem tady říkal už x-krát, to znamená vykoupení 100 % akcií ČEZu, tak jako to udělal Elon Musk s Twitterem a jako to udělal Macron s Électricité de France, to je francouzský ČEZ, jako to udělali Španělé. Proč oni mají vlastně poloviční inflaci? Kdyby tohle vláda byla udělala, tak samozřejmě ty desítky miliard, nebo nevím, jestli stovky miliard, desítky miliard, by nebyli všichni zaplatili ve prospěch tří výrobců elektřiny v České republice, kteří se topí v zisku, a všichni ostatní to zaplatili. Nebyla by inflace, i naši důchodci by nemuseli platit tolik peněz za elektřinu a bylo by to vyřešeno. Vyřešeno.

Navíc ten ČEZ - protože pan premiér často mluví o té energetické závislosti a tak dále, tak se asi nebudeme vracet do doby kuponové privatizace, kdy tady ODS všechno rozprodala a zůstal nám ten ČEZ. A ten ČEZ kdyby stát vykoupil - a já si myslím, že ČEZ má dostatek peněz na to, aby ten výkup zrealizoval sám - tak kdyby stát získal 100 % ČEZu, tak samozřejmě na tom může budovat energetickou strategii a hlavně může ovlivňovat veškeré domácnosti, může ovlivňovat veškeré firmy, živnostníky, protože ta elektřina samozřejmě je problém.

Proto jsem byl v šoku, když pan guvernér teď nedávno poskytl rozhovor, kde říká: strop na energie byl pozdě a vysoko, zvedlo to inflaci. No tak to je šok, Když byl guvernér, tak o tom nemluvil. Ten článek vyšel jenom v Právu, na Novinky to z nějakých zvláštních důvodů nedali. Takže tohle je na stole. Pokud vláda vykoupí za peníze ČEZu a domluví se s těmi akcionáři, tak je to otázka vyjednávání. 30 % minoritních akcionářů za posledních pět let, pokud si dobře pamatuju, dostalo na dividendách asi 30 miliard. Vlastní jmění je 200 miliard. Je jasné, že stát rozhoduje. Když stát řekne, že nebere dividendu, tak nebere nikdo.

My nevíme, co vlastně vláda chce dělat s ČEZem. Pokud by to skutečně mělo dopadnout tak, že se to rozdělí a tu lukrativní část si nechají ti minoritáři, tak to by bylo absolutně skandální. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP