(13.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ostatně sám ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL v rozhovoru pro server peníze.cz loni v dubnu prohlásil - cituji: "Nešel bych tudy, cestou zvyšování hranice věku odchodu do důchodu. Chápu, že se zvyšuje doba dožití, ale na druhou stranu si musíme říci, jaká je kvalita života ve vyšším věku. Chci jít cestou motivace, říkat lidem, že pokud na to fyzicky i mentálně mají, ať pracují dobrovolně dál i v důchodovém věku. Ale říkat to paušálně všem ve všech profesích podle mě nejde. Když je člověk po celém dospělém životě v práci opotřebovaný, roste pak i riziko pro lidi, kteří jsou na jeho práci závislí. Paušálně zvyšovat věk odchodu do důchodu tedy nechci." Konec citátu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z dubna loňského roku.

No a jaká je realita v podání ministra Jurečky? Jak se liší jeho slova od činů? Rok se s rokem sešel a pan ministr Jurečka buď radikálně změnil názor, což je během tak krátké doby a v dospělém věku nepravděpodobné, anebo už tehdy záměrně lhal. Obojí je u vysokého ústavního činitele dost tristní. A bohužel je to jev, který se v poslední době týká více členů vlády i jejího premiéra.

Dámy a pánové, když v SPD hovoříme o reformě důchodového systému, nemáme na mysli totální změnu jeho architektury od průběžného systému k fondovému, tedy k povinnému spoření na důchod v soukromých penzijních fondech. To naopak zcela jasně odmítáme. Máme na mysli reformu v oblasti daňové a sociální politiky, která dlouhodobě výrazně podpoří porodnost v pracujících rodinách a následně povede k citelnému zvýšení životní úrovně těchto pracujících rodin a poskytne jim veškerý servis k tomu, aby se nebáli mít tři i více dětí. Bavíme se tedy i o politice bydlení, o zajištění dostatečných kapacit ve školách a ve školkách, o vytvoření podmínek pro hladký návrat rodičů pečujících o nejmenší děti po rodičovské dovolené do zaměstnání, o částečných pracovních úvazcích.

A co se týče té politiky bydlení, bavíme se o návrzích SPD... nebo SPD, jak víte, navrhuje, má zásadní návrhy na zlepšení dostupnosti bydlení. Naopak jak víme, tak Fialova vláda zásadně zhoršuje dostupnost bydlení, a to i rodinám s dětmi. Což je tristní z toho pohledu, že ministrem práce a sociálních věcí je Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL, která v programu, jenom verbálně samozřejmě, mluvila něco o podpoře rodin, přitom přesně v tom návrhu, který tady KDU-ČSL a pan ministr prezentoval, tak vlastně zařízli v přímém přenosu podporu právě pracujícím rodinám s dětmi a zdražili jim životy. Omezení slev na pracujícího manžela, manželku, zrušení školkovného. No úplně neuvěřitelné! Normálně vy jste zařízli, celá vaše vláda v čele s KDU-ČSL, zařízli jste prostě pracující rodiny s dětmi. Normálně jste jim podrazili nohy v přímém přenosu. To je opravdu neuvěřitelné a samozřejmě SPD s tím vůbec nemůže souhlasit.

Takže to, co já tady... to, o čem tady hovořím, o té reformě, kterou navrhuje SPD, tak to by byla ona potřebná reforma, která v dlouhodobém horizontu povede k zajištění dostatečného počtu plátců důchodového pojištění, kteří bez problémů ufinancují důchody budoucích seniorů a invalidů, bez zvyšování povinných pojistných odvodů či daní.

To, že průběžný penzijní systém může bez problémů a deficitů velmi dobře fungovat, vidíme mimo jiné na příkladu sousedního Rakouska. Píše o tom třeba docent Valenčík a další odborníci. Průběžný důchodový systém a jeho účet je v Rakousku dlouhodobě vyrovnaný a zatěžuje ty, kteří do něj přispívají, výrazně méně než u nás. Výplaty z něj jsou ve vztahu k pojistným odvodům naopak procentuálně vyšší než u nás. A do důchodu se odchází v 65 letech a o zvýšení této hranice se neuvažuje. Rakušané, kteří odejdou do důchodu dobrovolně později, než činí jejich zákonem daný důchodový věk 65 let, se mohou těšit na výrazně vyšší penzi než ti, kteří odejdou do důchodu standardně. Při práci jeden rok po dosažení 65 let se jim totiž důchod zvýší o 4,2 %. To je dobrá motivace a dobrá cesta. Výše důchodu v Rakousku závisí na předchozích pracovních příjmech a získaném počtu let pojištění. V současné době se hodnotí příjmy za posledních 20 let, vyšší příjmy přitom znamenají vyšší státní důchod. Minimální garantovaný měsíční důchod v Rakousku činí 749 eur, tedy v přepočtu 18 000 korun měsíčně, pro jednotlivce, anebo 1 120 eur, tedy 27 000 korun, pro manželský pár.

Mimochodem tady bych rád upozornil, že návrh zákona na uzákonění minimálního důstojného důchodu na hranici minimální mzdy tady SPD předložilo. My jsme ho předložili, je tady ve Sněmovně předložen, protože právě mnoho těch vyspělých zemí má ze zákona, garantuje svým občanům ze zákona minimální důstojný důchod. Protože za ty důchody, co tady předvádí Fialova vláda, to jsou důchody 10 000, 12 000, 13 000, a za ty se prostě nedá žít. Nedá se za ně žít. Proto SPD právě po vzoru západních zemí, těch vyspělých zemí, navrhuje uzákonění minimálního důstojného důchodu na hranici minimální mzdy. Ale můžeme o té hranici diskutovat. Ale vidíte, že i nás - z příkladu sousedního Rakouska, tam ten minimální garantovaný měsíční důchod pro ty pracující občany nebo pro ty občany, co splnili podmínky pro nárok na získání důchodu, tak tam samozřejmě je. Navíc důchod je v Rakousku vyplácen čtrnáctkrát ročně. Při výpočtu důchodu je navíc mnohem menší redukce než v České republice a strop pro výpočet starobního důchodu je rovněž poměrně vysoký. Čili rakouský důchodový systém je ještě mnohem zásluhovější než český a více zohledňuje předchozí pracovní příjmy seniorů.

Co se týče poměru čistého důchodu k čisté mzdě dosahované před odchodem do důchodu, tak je v Rakousku na úrovni 90 %. Nestálo by tedy za to provést srovnávací analýzu našeho a rakouského důchodového systému, aby se odhalilo, kde je u nás problém? Namísto vládních experimentů, které nevratně poškodí současné i budoucí důchodce? Ale evidentně ani této analýzy a zapracování dobrých modelů z vyspělého zahraničí, ani toho není Fialova vláda schopná.

Fialova vláda zcela rezignovala na práci pro svoji zemi, rezignovala na pomoc starým a zranitelným lidem, českým občanům, pracujícím a slušným lidem. Místo toho se Fialova vládní pětikoalice soustředí pouze na to, jak naopak z České republiky vytáhnout maximum peněz na americké zbraně a pro Ukrajinu a Ukrajince. Současně Fialova vláda tuhle zemi vrhá do ekonomického kolapsu. A to nejen tím, že prostě nejsou kompetentní vládnout, ale i přistoupením na šílené zelené a bruselské nápady. Řízení veřejných financí vládou Petra Fialy z ODS je v naprostém rozkladu. Průběžný schodek státního rozpočtu za rok 2023 dosáhl koncem května rekordní historické výše 271 miliard korun, přičemž celkový schodek státního rozpočtu za celý letošní rok má dle platného zákona činit 295 miliard korun. A i tak už tento schodek je úplně astronomický a nevídaný. Je tedy evidentní, že řízení veřejných financí vládou Petra Fialy z ODS je v naprostém rozkladu a že už i samotný odhad rozpočtových příjmů a výdajů byl proveden v naprostém rozporu s realitou. To je politická odpovědnost premiéra Petra Fialy z ODS a naprosto neschopného ministra financí Zbyňka Stanjury z ODS, který by měl okamžitě odstoupit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP