(10.00 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Vysvětlete mi, pane kolego, prostřednictvím předsedající, jaký je váš názor na blind trusty třeba v zahraničí, na právní úpravu, kterou mají třeba v Chorvatsku, že když jde někdo do politiky, tak může dát do správy - třeba advokátní kanceláře - svůj majetek, může se věnovat politice a pak se může vrátit. Ale váš návrh to naprosto znemožňuje. Vždyť my jsme se blind trusty inspirovali, když jsme přijímali svěřenské fondy v občanském zákoníku, tak inspirací byla kanadská právní úprava, jestli si to dobře pamatuji. (Předsedající: Čas.) Takže přece od toho ty trusty jsou. (Předsedající: Čas.) Od toho ty svěřenské fondy jsou. Ani to vám prostě nestačí. Vy chcete dostat Andreje Babiše z politiky... (Předsedající: Pane poslanče, uběhl vám čas, prosím.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan místopředseda Havlíček, poté paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já to říkám pořád - progresivisté, aktivisté, socialisté, neomarxisté by, pane předsedo Michálku, prostřednictvím paní předsedající, zbledli závisti, to, co jste před chvílí říkal. Vy už jste úplně zešíleli. Vy říkáte - malé vydavatelství, velké vydavatelství. Co je vám do toho? Jsme ve svobodné společnosti, ať si každý podniká, jak chce. Nebo mu chcete snad diktovat, že má vlastnit dva časopisy, jeden, že si to má dělat online, že si to má dělat jakkoliv? Přece každý má právo si dělat, co chce, jak chce v podnikání, pokud to dělá regulérně.

Proč nám to tady zase třídíte? Něco neuvěřitelného. Vy v té svaté válce vůči Babišovi ve smyslu dotací vylíváte s vaničkou i dítě, kompletně. Co nám to zde tvrdíte o dotacích? Běžte se prosím podívat na programy TAČRu! Já jsem byl v Českých Budějovicích minulý týden! Nemocnice společně s Akademií věd, společně s TAČRem, Technologickou agenturou, a s malým startupem dělají to, že diagnostikují na základě umělé inteligence neuvěřitelné věci v rámci nemocných lidí! A těmhle lidem vy to chcete sebrat, nebo respektive, ať si to dělají, ale nemůžou tihle lidi vstoupit do politiky? Vy jste fakt úplně zešíleli v té pětikoalici! Prosím vás, to tam budete trpět, tyhle blázny? (Potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí paní předsedkyně Schillerová, připraví se pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Vaše moudra, pane předsedo Michálku, prostřednictvím paní místopředsedkyně, to je tedy něco! Baťa považoval dotace za nemorální. O čem to mluvíte? Vy jste tam byl? Jaké dotace v době Bati? O čem mluvíte? To bych přirovnala k vašemu citátu z 18. ledna 2018: Nevěřte všemu, co vidíte na internetu. To říkal už Masaryk. - říká Pirát Michálek. (Smích a potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Hubert Lang s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Králíček. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Tak už druhý jednací den Poslanecké sněmovny blokuje ten přílepek pana Michálka. My jsme tady slyšeli ze strany pětikoalice, že máme být racionální, že nejsou tady projednávány zákony, kolik stojí jednací den Poslanecké sněmovny, že to je x milionů korun. A my už tady opravdu druhý den, místo abychom se věnovali podstatným věcem, které trápí naši dnešní společnost, jako jsou drahé ceny energií, jako je uprchlická krize a další a další desítky věcí, tak my tady řešíme obsesi pana Michálka.

Když jsem zaregistroval v jeho posledním vyjádření Tomáše Baťu, který tam hovoří o tom, že tedy Tomáš Baťa nebral dotace a bla bla bla - já nevím, jestli za první republiky se dávaly v takové míře dotace, nejsem v tom takto zběhlý, možná by bylo dobré, aby někdo toto zodpověděl, já už jsem jenom čekal, jestli pan Michálek nevytáhne, že Tomáš Baťa měl třeba taky internet a pohyboval se na internetu, jako se pohyboval Tomáš Garrigue Masaryk. A já opravdu nevím. Já se domnívám, že pan Michálek opravdu asi tou svou obsesí už není na hraně nějakého normálna, a myslím si, že by možná měl svůj mladý život dožít pod dohledem nějakého zdatného ošetřovatele. Děkuji. (Smích.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. To byla faktická poznámka pana poslance Langa, nyní s faktickou pan poslanec Králíček, poté pan poslanec Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já také musím již tradičně zareagovat na pana předsedu Michálka, prostřednictvím předsedající. Mně to přijde taková paralela s odvoláním Dana Köppla, kde Piráti tu vystupovali a řekli, že jim jde o ten zákon, o spravedlnost, o pořádek - a vlastně jim vůbec nevadí, že pan Poledníček je politik, že tam zůstal, že se nevzdal svého mandátu, že předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání je člen ODS. To jim nevadí. Tady je to podobné. Tady je třeba říci, že je prostě... zlepšit tu politiku a tak dále, ale jde o to jenom vyřadit Andreje Babiše. Protože vám, pane Michálku, prostřednictvím paní předsedající, tedy nevadí, že třeba pan ministr Jurečka převedl farmu na manželku a dál pobírá dotace, že pan ministr Válek převedl byznys na syna a dál podniká a možná i pobírá dotace v oblasti zdravotnictví? To vám nevadí? Tak kde je ta vaše spravedlnost? To je při vší úctě minimálně Nacherův dvojí metr.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Vondráček, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já mám opravdu faktickou v tomto případě. Já bych reagoval na svého předřečníka, pana Michálka, když citoval Tomáše Baťu. Já jsem ze Zlínského kraje, my tam máme Baťův kanál. A pro vaši informaci, ten Baťův kanál se většinově financoval z dotace Ministerstva práce, aby lidi měli práci ve třicátých letech. Takže ono je někdy dobré o tom vědět víc, než se začne používat nějaký citát a potom to nějakým způsobem napasovat a hlavně to nějak napasovat na Babiše za každou cenu. Tak někdy se to opravdu nepovede.

Jestli tady prohlásíte - a já s vámi budu souhlasit - že dotace deformuji volný trh a tržní prostředí a že je to v podstatě zlo a jed, tak já s vámi budu naprosto souhlasit. Ale to se ty dotace musí tedy zrušit úplně, a ne jak to dělá stávající vláda, že bude rušit jenom ty národní a že poškodí naše podnikatele, naše zemědělce a všechny, kteří se účastní jednotného trhu Evropské unie, protože jiné státy ty národní dotace pořád dávají, a Evropská unie dotacemi v podstatě určuje směřování Evropské unie. Ona s tím ovládá. To je způsob její vlády. To jsou prostě ty socialistické prvky, které nám vadí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová s faktickou poznámkou, poté paní místopředsedkyně Dostálová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já navážu na svého kolegu Roberta Králíčka. Protože Marek Poledníček je z Karlovarského kraje, opravdu potvrdím, že v pondělí máme zastupitelstvo, a v žádném případě jsem nezaregistrovala, že by složil mandát zastupitele, tak jak to tady avizoval předseda Výborný, který řekl, že ihned po zvolení, protože on zvolením se stává členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, a do dnešního dne ten mandát nesložil. Takže prakticky se tady něco říká, a pak je to úplně, úplně jinak.

Zároveň bych, pane Michálku, prostřednictvím paní předsedající, s vámi chtěla vést opravdu věcnou debatu, korektní debatu, a já bych se vás fakt chtěla zeptat, proč ten návrh, který přinášíte, proč ho nepřinášíte v zákoně o střetu zájmů, aby to dělal ten orgán, který je k tomu určený na (a?) ministr spravedlnosti? Jestli byste mi na to opravdu mohl korektně odpovědět? Protože já jsem přesvědčena i o tom, že budou vyšší finanční náklady, že to bude nesystémové, že ministr vnitra s tím nesouhlasí - nebo respektive Ministerstvo vnitra, ministr vnitra dneska řekne neutrální stanovisko. Nesouhlasí s tím ani ten úřad. A já pořád opakuji, úřad kontroluje politické strany a odbor střetu zájmů na Ministerstvu spravedlnosti kontroluje veřejné funkcionáře. A to, co vy předkládáte, se přece dotýká veřejného funkcionáře, nebo veřejných funkcionářů. Prosím, odpovíte mi na to? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou je na řadě nyní paní místopředsedkyně Dostálová, připraví se pan poslanec Brož. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Já také bych měla faktickou poznámku k panu předsedovi Michálkovi, vaším prostřednictvím. Já tomu také přestávám rozumět. My se tady dneska zabýváme přílepkem, to znamená, něčím, co u tohoto zákona vůbec nemá být. Chcete navyšovat počty úředníků na úřadu, ke kterému to vůbec nepřísluší, a zároveň se pyšníte v médiích, jak schvalujete antibyrokratické balíčky. Tak já už tomu tedy nerozumím, protože samozřejmě tady ta byrokracie levá asi neví, co dělá pravá.

Nicméně to moje vystoupení zejména je k dotacím. Protože to tady skloňujete tedy zleva, zprava, tak já bych chtěla říci, protože doufám, že jsou tady dneska přítomni i koaliční poslanci, kteří třeba nebyli tady ve středu, když jsem o tom hovořila, vycházím z materiálu, který si projednala vláda, kde z tohoto materiálu jednoznačně vyplývá, že takzvaná horizontální rizika pro čerpání evropských fondů v oblasti střetu zájmů - a cituji z materiálu - všechny požadavky Evropské komise v této oblasti byly ze strany ČR splněny, a předcházení střetu zájmů je tak v postupech jednotlivých řídících orgánů řádně nastaveno. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP