(9.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Jistě pochopíte, že renesance šedé ekonomiky a daňové kriminality, kterou přímo způsobil ministr financí Zbyněk Stanjura důsledně uplatňující pokřivenou filozofii ODS, že řádný výběr daní rovná se šikana podnikatelů, je pro mě neskutečně deprimující fenomén. Jako člověk, který se ve Finanční správě pohyboval skoro celý svůj profesní život, velmi dobře rozumím beznaději berních úředníků, které postupně zase začínají přetlačovat šíbři, šizuňkové a organizovaní zločinci a mafiáni. A na to, milá Pirátská strano, úplně kašlete. Ne, vy na to nekašlete, vy se na tom přímo podílíte.

Naposledy bych z tohoto místa chtěla apelovat na tu rozumnější část koalice: Nenechte se vodit Piráty a nenechte je zde vytvářet ty nebezpečné precedenty, které se kdykoli mohou obrátit proti komukoli. Odmítněte totalitní praktiky pana kolegy Michálka. Oni vám z té koalice stejně neutečou. Nemohou, potřebují ta svá místa. Věřím ale, že pokud vy ruku zvednete, tak alespoň Senát nepodlehne tomuto politickému aktivismu a že se zachová jako ta pojistka, kterou by měl být. Pokud to ale doputuje až k prezidentu Pavlovi, věřím, že podruhé už zjevnou protiústavnost neposvětí. Pokud však selžou všechny tyto pojistky, hnutí ANO se obrátí na Ústavní soud. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan předseda Michálek, a než mu udělím slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se Šalomoun Michal do 11 hodin a od 12 z pracovních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem chtěl připomenout jenom jednu - prostřednictvím paní předsedající - starou známou pravdu. Pokud na někoho ukazujete, tak ukazujete jedním prstem na něho a třemi prsty na sebe nazpátek. (Pobavení vlevo.) Takže vy tady uvádíte, že jsem posedlý. Ano, já jsem vytrvalý, to ano, ale kdo je posedlý? Já si pamatuji, jak vy jste mi ukazovala diářek, do kterého se vám podepsal Andrej Babiš, jak jste z toho byla úplně unesená. Mně přijde tedy, že opravdu spíš třemi prsty ukazujete na sebe. Když se tady bavíme o tom, že vaše strana, váš pan předseda nazval naše lidi, že jsme psychopati, musel se za to omluvit, protože mu to nařídil soud, u Lukáše Wagenknechta. Tak zase, neukazujete náhodou třemi prsty na sebe, prostřednictvím paní předsedající, když říkáte, že jsme nebezpeční? Pamatujete si, jak jste se, prostřednictvím paní předsedající, snažili ovládnout státní zastupitelství v minulém volebním období, abyste měli většinu členů v komisích, které je budou vybírat? (Rozruch a smích vlevo.) Třemi prsty na sebe. Nebo když říkáte, že my nemáme jiný program, než je Babiš, zatímco tady to vypadá, že vy nemáte opravdu jinou prioritu než paralyzovat celou Poslaneckou sněmovnu kvůli ekonomickým zájmům jednoho člověka, neukazujete třemi prsty sami na sebe? Já si myslím, že opravdu vy jste dosáhli úrovně toho, že jste mistři sebeprojekce. Každým svým dalším osobním útokem na tomto jednání ukazujete jenom třikrát tolik sami na sebe. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásila paní poslankyně Berenika Peštová a poté pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já na vás nebudu ukazovat tím prstem, abych třemi prsty ukazovala na sebe. Když teda říkáte, že nejste posedlý - prostřednictvím paní předsedající - tak mi vysvětlete tu obsesi, kterou máte. Proč musíte každý pozměňovací návrh, který je přílepkem, dávat ke každému zákonu, který se jeví, že by mohl ustát potom nějakou ústavní žalobu? Vysvětlete mi to. Vždyť vy máte nejvíc, vy jako Piráti máte nejvíc politických náměstků na všech ministerstvech. (Potlesk vlevo.) Vždyť vy si tam neustále zřizujete místa! Vždyť vy nejste schopní jít do praxe, takže se vám dělají teplá místečka. Protože vy nejste... Protože vy jste najednou přišli sem do Poslanecké sněmovny a dostali jste ty benefity a teď najednou, tak jak jste říkali hrdě, my bez toho dokážeme žít - to jsem ještě byla jako náměstek ministra, ale pozor, já byla odborný náměstek ministra, já nebyla politický jako vy. Jo, já mám ty školy vystudované. Možná, pane Michálku, prostřednictvím paní předsedající, vám připadá, že to je směšné, ale mně to směšné nepřipadá. Já jsem odpracovala v té praxi víc než vy. To bude tím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Vondráček. Stáhl jste to? Ano. Nyní je přihlášen pan poslanec Feranec a připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, já budu reagovat na to, co tady říkal pan kolega Michálek. On polemizoval s tím, jestli jsou nebezpeční. Já říkám, jste nebezpeční. A jste nebezpeční v tom, jakým způsobem navrhujete ty zákony. Ten váš přílepek, to je přece právní kutilství. Vy tam řešíte, zasahujete do práv na podnikání a tak dále a tak dále, ale říkám, je to právní kutilství. A víte, co je úplně absurdní na tom vašem návrhu? Pokud by teoreticky dneska byla Mafra převedena na hnutí ANO, tak je to naprosto v pořádku, je to naprosto legální. Přijde vám to normální? To je skutečně výsledek vašeho právního kutilství. Tak se nad tím jenom zamyslete. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Ožanová s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já to trochu jenom zjemním. Já bych se vrátila na základní školu, kdy jsme se učili číst. Jaký zákon nyní projednáváme? Podívejme se na tabuli: Novela zákona o sdružování v politických stranách. Dnes neprojednáváme zákon o střetu zájmů. Takže já se domnívám, že by se někteří poslanci, kteří dávají pozměňovací návrhy, které patří úplně někam jinam, měli napřed naučit číst a podívat se, ke kterému zákonu ten svůj přílepek strkají. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Nacher s faktickou poznámkou, poté se připraví paní poslankyně Renata Oulehlová. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, no já nebudu na kolegu ukazovat takhle (Ukazuje prstem.), já můžu ukazovat takhle otevřenou dlaní a žádné prsty na mě nemíří a jsem najednou vaší optikou z obliga.

Ale tady zaznělo, že někdo něco zdržuje a obstruuje. Tak si to pojďme zopakovat. První čtení tohoto zákona, se kterým přišel ministr vnitra - 25 minut, druhé čtení - 25 minut. Pak těsně před koncem přijde kolega Michálek, dá tam věc, která sem vůbec nepatří. Je to klasický přílepek, proti kterému Piráti normálně bojují, a najednou se to natáhne. Takže to zdržujete vy. Vy to zdržujete. Tenhle zákon už mohl být dávno pryč a mohli jsme tady projednávat úplně něco jiného. Vy tam dáte přílepek na poslední chvíli a pak se hrozně divíte. První poznámka.

Druhá ohledně toho, kdo co vždycky sliboval a pak nedodržel. Vy jste slibovali, že bojujete proti těm pašalíkům. Ale vy jste těmi náměstky úplně symbolem těch pašalíků. A řeknu to tady znovu, co jsem říkal. Ti vaši náměstci totiž nejsou odborní náměstci, to nejsou náměstci, kteří by se na to připravovali. Proč? No protože oni normálně přece kandidovali sem do Poslanecké sněmovny. Kdyby je ze strany STAN nikdo nepřekroužkoval, tak tady sedí mezi námi. A tím, že byli překroužkováni, tak zůstali ve vzduchu a vy jste je ulípli na místa náměstků. Takže vy jste porušili v tomhletom všechno, proti čemu jste vždycky bojovali, úplně krystalickým způsobem. Takže od vás je fakt nefér v tomhletom a do tohohle toho a obviňovat z toho někoho jiného. Takže pane kolego, kdybyste to stáhl, dejte si to tam, kam to patří, dejte si to tam, kam to patří, do toho zákona, ne sem. (Smích a potlesk z lavic ANO.) A tím bych možná mohl skončit. Děkuju.***




Přihlásit/registrovat se do ISP