(16.50 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

A teď ta fakta, o kterých jsem hovořil. V Rakousku mnohem větší nárůst kriminality, stejně tak v Německu, stejně tak v Polsku, stejně tak i na Slovensku. Menší nárůst kriminality ve středoevropském prostoru byl jenom v Maďarsku. Tady jsou ty statistické grafy. Takže všechny ty země, které jsou v našem okolí, logicky v loňském roce zaznamenaly ve změněné atmosféře nárůst. Ale my jako Česká republika jsme se nedostali na rok 2019. To jenom k té kriminalitě.

A teď k těm číslům policistů. No tak logicky, policie stárne a generace sedmdesátých let, nejsilnější, takzvané Husákovy děti, nedospěly do Kristových let, jak je v jedné písničce, ale do výsluhových let. Jsou ve výsluhové kategorii. Nastoupily k policii v devadesátých letech a teď obrovská kategorie lidí dospěla, největší statistický podíl, do výsluhových let, protože nastoupily v devadesátkách k policii a teď do toho dospěly. Takže ta odchodovost z pohledu jednoduché demografie prostě bude vyšší.

Ale pokud se mě ptáte, kolik propustíme policistů v příštím roce - nula. Nula policistů, nula hasičů. Žádná tabulková místa policistů ani hasičů se neruší a platy policistů klesat nebudou, naopak v lednu vyrostly o 10 % do tarifů, u začínajících policistů dokonce o 17. Ano, vím, na co narážíte, na diskusi ve veřejném prostoru, zda snižovat tarifní platy o 5 %, a já říkám ne, říkám to jednoznačně a říkám, že by to u policie a u hasičů způsobilo obrovitánskou odchodovost, která by nepřinesla žádný ekonomický profit, protože kdyby třeba odešlo - prosím, nechytejte mě teď za slovo - 7 000 policistů a 1 500 hasičů, tak jenom na odchodném a výsluhách zaplatíme víc, než bychom ušetřili, kdybychom komukoliv brali na tarifech.

Takže ještě jednou, víc možná pro policisty než pro vás, paní poslankyně, a pro hasiče, nikdo jim na tarify sahat nebude, platový objem neklesne. A to je důležitá zpráva, stejně jako se nebudou škrtat tabulková místa. Ano, že jsem za to i kritizován, to je možné, ale my nemůžeme říci, Dánsko má méně policistů než Česká republika, jak je to možné? No, protože mají úplně jiné agendy. Musíme se podívat, co všechno česká policie, třeba cizinecká policie, musí zvládat a co se jinde dělá úředním způsobem.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a paní poslankyně vystoupí se svým doplňujícím dotazem. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane ministře, tak kdo bude tedy propuštěn a kolik se tím ušetří?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a opět pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: K zefektivnění bude muset dojít, ale ještě samozřejmě teď vypracováváme rozpočet na příští rok, to se plánuje, a samozřejmě že u občanských zaměstnanců Policie České republiky, což nejsou příslušníci, je možné, že bude muset dojít k částečnému snížení stavu, ano, to je možné, ale ne u policistů a ne u hasičů. Nezavádějme prosím ty informace jinam, jak už se několikrát objevilo. Samozřejmě že v této chvíli, když je schvalován rozpočtový výhled na rok 2024, vám jako ministr nemůžu garantovat objem financí pro příští rok. To je ta politika, to je to tvrdé vyjednávání, co nás čeká, to je to, co zažíváme za každé vlády, ať je modrá, rudá, zelená nebo jakákoliv jiná, to je souboj jednotlivých rezortních ministrů s ministrem financí o objem finančních prostředků, které půjdou. Ale to se přece neví teď, jak ten výsledek dopadne, to budeme vědět někdy na podzim. A já říkám, že zásadní pro mě je, aby, a to ještě jednou zdůrazňuju, policistům ani o korunu neklesly tarify, aby se žádné policejní a hasičské místo nerušilo. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: I já děkuji. Přistoupíme nyní k interpelaci pana poslance Zdeňka Kettnera a poté se opět může připravit paní poslankyně Karla Maříková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych se pana ministra rád zeptal: V rámci schválení novely školského zákona došlo ke schválení i pozměňovacího návrhu pana poslance Výborného a spol., kde se, co se týká platů, rozdělili na dvě kategorie, na učitele a pedagogické pracovníky. Součástí tohoto pozměňovacího návrhu je zmíněno i to, že vzniknou vlastně dvě rozdílné tarifní tabulky. Tak bych se rád zeptal, zda už se na tom pracuje, nebo zda je to hotové, jak moc to zasáhne do rozdílu platů mezi učiteli a pedagogickými pracovníky a případně kdy to bude k dispozici, aby se učitelé a pedagogická veřejnost na to mohli podívat? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji a nyní se svou odpovědí pan ministr školství.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji za tu otázku. Já o té věci teď poměrně intenzivně debatuji jak se školskými odbory, tak s příslušnými součástmi Ministerstva školství. V tuhle chvíli mohu říci toto: Ministerstvo školství na pracovní úrovni vede debatu s Ministerstvem práce a sociálních věcí o případných variantách úpravy těch tabulek. Jedna z těch variant počítá například s tím, že by se redukoval počet stupňů podle odsloužených let. Součástí té debaty je samozřejmě i otázka neučitelů pedagogů a nepedagogů nebo neučitelů ve školách. Já jsem slíbil odborům, že o té věci spolu budeme teď pravidelně mluvit, abychom se navzájem nepřekvapovali.

Předpokládám, že v krátké době pracovní týmy Ministerstva školství a MPSV přijdou s nějakými variantami, které pak budou předmětem politického posouzení a nějakého dialogu mezi mnou a panem ministrem Jurečkou a potažmo vládou, takže doufám, že se k tomu postavíme čelem rychle. Vím, že je po tom velká poptávka a po tom, jakým způsobem se promítne ten závazek ke 130 % do návrhu rozpočtu na příští rok. Koneckonců i tady během interpelací zaznělo, jaká je situace teď v tom návrhu Ministerstva financí, který samozřejmě nezohledňuje závazky, které byly zakotveny v legislativě. Takže během - předpokládám - měsíce července pokročíme v přípravě těch tabulek a také ve vyjednávání o alokaci finančních prostředků, která má garantovat mzdy.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji. Je zájem o doplňující? Není zájem o další otázku.

Čili přistoupíme k interpelaci opět paní poslankyně Karly Maříkové a následně se připraví pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane nepřítomný ministře, vy jste prohlásil, že se budou po celé republice rušit lékařské pohotovosti, a to i přesto, že pohotovosti jsou přetížené už nyní. V současné době kraje zřizují 113 pohotovostí. Podle vás by prý stačilo, kdyby pohotovosti byly jen v nemocnicích s urgentním příjmem. Spojení lékařských pohotovostí s urgentními příjmy by však znamenalo, že míst, na které se mohou pacienti obrátit, by ubylo. Ministerstvo plánuje, že do roku 2026 bude v Česku fungovat 89 urgentních příjmů. Pokud by byly pohotovosti jen u nich, ubylo by jich 24. Dojezd na pohotovost z některých měst, třeba Mariánských Lázní, je do nemocnice v Chebu 35 kilometrů. Dá se tedy očekávat, že lidé budou více využívat rychlou záchrannou službu, která bude ale třeba potřeba u vážnějšího případu.

Pane ministře, uvědomujete si, že tento krok povede ke snížení dostupnosti zdravotní péče a většímu zatížení rychlé záchranné služby, která je již nyní dost vytížená a chybí personál? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času a opět v souladu s jednacím řádem bude odpovězeno do 30 dnů, pan ministr je řádně omluven.

My přistoupíme tedy k interpelaci pana poslance Patrika Nachera a připraví se opět pan poslanec Hubert Lang. Pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já bych chtěl interpelovat pana ministra spravedlnosti ve věci chráněných účtů a toho, jak se to bude vyvíjet dál. Já jsem interpeloval takhle minule, on tady nebyl, nebo dokonce předminule, tak mám písemnou odpověď, teď bych na to navázal, ale on tady není znovu, tak já teď nevím, nechtěl bych cyklit písemné odpovědi na písemné odpovědi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP