(10.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Podle mě jste jednoznačně nedodrželi svoje sliby, jednoznačně jste zatím nepředvedli žádnou úsporu na výdajové straně, kde jste to gros slibovali. Zatím jsou to jenom ty důchody, které leží u Ústavního soudu, a samozřejmě další debata probíhá teď v rámci - teď bude druhé čtení, kde v tom pokračujete, takže to jsou zatím jediné úspory. Všechny ostatní jsou fiktivní. Uvidíme, jak se to projeví v rozpočtu. Uvidíme, jak se tam propíší ty dotace, jak jste o nich mluvili. Nechci to téma teď otevírat, protože mají další kolegové právo na interpelace a nás ta tvrdá debata stoprocentně čeká, ať už to bude nad rozpočtem, nebo nad daňovým balíčkem. Takže já si prostě myslím, že tady jste ten slib jednoznačně nedodrželi, že jste to nedodrželi vlastně vůči těm, za které jste tady vždycky bojovali v minulém období, a já jsem si myslela, že to myslíte upřímně. Evidentně ne.

Když tak, pane poslanče Adamče, prostřednictvím paní místopředsedkyně, pojďte na mikrofon, nebo si to řekneme potom, vždycky si dokážeme všechno hezky korektně říci, tak na sebe nepokřikujme.

Děkuju. Já si dovolím navrhnout usnesení, že Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí premiéra Petra Fialy na interpelaci, sněmovní tisk 426, ve věci zvyšování daní živnostníků. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Pan poslanec Munzar se hlásí ještě do rozpravy. Než vám udělím slovo, chtěla bych říct jednu poznámku ohledně vystoupení přednostních práv. Já budu za chvilku předávat řízení schůze. Podle § 67 může ten, kdo má přednostní právo, vystoupit kdykoliv, a to i během hlasování, tak jenom abychom si ujasnili to, co tady předtím nastalo. I před hlasováním, i během hlasování, v podstatě předsedající může udělit slovo tomu, kdo má přednostní právo, kdykoliv o to požádá. To je moje poznámka k předešlé situaci, abychom se vyhnuli případným diskusím i nadále. Děkuji za pochopení.

Mám zde ještě sdělení. Pan poslanec Tomáš Helebrant hlasuje s náhradní kartou 38 a pan ministr Stanjura s náhradní kartou číslo 27. Děkuji.

Předávám řízení schůze. (Hlásí se poslankyně Schillerová.) Vy máte faktickou? Tak ještě vám dávám slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za toto zpřesnění ve vztahu k přednostním právům. Opravdu za to děkuju. Nemyslím to teď ironicky. Mně se několikrát stalo, že jsem před hlasováním chtěla vystoupit, a bylo mi jiným řídícím schůze zabráněno s odkazem na to, že se musí hlasovat. Tak možná si to řekneme ještě i na grémiu a bude to jasné všem. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, já si myslím, že toto nemusíme řešit zde, jenom jsem na to chtěla upozornit. Tak to říká jednací řád. Nyní pan poslanec Munzar má slovo. Ještě faktická - pan poslanec Adamec.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, já jsem se chtěl omluvit paní poslankyni Schillerové. Nepokřikoval jsem na ni, ono to ze mě jen tak vypadlo, protože když jsem si vzpomněl, kdo to myslel upřímně a jak dopadl, tak si myslím, že jsme dneska někde trošku jinde. Děkuju za pozornost a omlouvám se ještě jednou.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Myslím, že to bylo džentlmenské konstatování. Nyní konečně pan poslanec Munzar.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Dobrý den, kolegyně a kolegové, já bych chtěl zareagovat na paní předsedkyni Schillerovou, vaším prostřednictvím. Ona to vlastně odhadla dobře, k čemu se hlásím. Neustále opakuji jednu věc, kterou je tady nutné uvést tady na pravou míru. Je to věta "my jsme pro to udělali nejvíc". Tak jenom pro připomenutí, v roce 2019, když se projednával tehdy tisk 509, daňový balíček, tak jsem tady předložil návrh na zvýšení limitu pro registraci DPH na 2 miliony, a poté ještě pětkrát. To znamená šestkrát v minulém období se o tom hlasovalo, a to nebylo od Nového roku, byly tam varianty. Byly tam varianty, které umožňovaly prodloužit to období, aby se dala výjimka umožnit. Přesto tady vždycky bylo negativní stanovisko tehdejší ministryně financí. Vy jste dokonce ani nehlasovali v tom roce 2019 pro doprovodné usnesení, které mělo vyzvat vládu, aby o té výjimce začala jednat. Takže to nemuselo být přímo vetknuto do zákona, ale vy jste nehlasovali ani pro to doprovodné usnesení. Pak nám tady říkáte, že jste pro to udělali nejvíc.

Ano, já uznávám, že jsme vás přesvědčili v těch debatách, že jste k tomu potom zaujali kladný postoj a poslali jste žádost o výjimku. My jsme vám dokonce tady dávali návod, jak to udělat ještě předtím, ale vy jste na to nereflektovali.

Já jsem rád, že jste to na konci volebního období udělali, ale prosím, neříkejte větu "my jsme tady pro to udělali nejvíce". Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já vám přeju hezký den, pokračujeme v rozpravě. Já se rozhlížím, jestli se ještě někdo další hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím. Protože bylo navrženo usnesení, gonguji na kolegy v předsálí.

 

Usnesení, které navrhla paní předsedkyně Schillerová, zní, že "Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí předsedy vlády Petra Fialy".

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 384, přihlášeno 122 poslankyň a poslanců, pro 50, proti 58. Návrh nebyl přijat.

 

Než otevřu další interpelaci, dovolím si načíst omluvy: omlouvá se pan místopředseda Bartošek od 14 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Benešík Ondřej od 10.20 do 10.45 bez udání důvodu, pan poslanec Bernard Josef od 9.45 z pracovních důvodů, pan poslanec Dufek Aleš od 9 do 10 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Jakob Jan od 10.40 do 11.15 z pracovních důvodů, pan poslanec Klíma Pavel bere zpět svou omluvu, paní poslankyně Mračková Vildumetzová od 14.30 z rodinných důvodů, pan poslanec Richter Jan celý jednací den z pracovních důvodů.

Nyní otevírám další interpelaci. Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci paní poslankyně Aleny Schillerové ve věci nedostatku antibiotik v České republice. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 427. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 1. června 2023 do přítomnosti předsedy vlády.

Pokračujeme tedy v přerušené rozpravě. Já se ptám, zda se někdo hlásí do této rozpravy? Prosím, paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuju za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane premiére, kolegyně, kolegové, dneska se to sešlo, že mám interpelace, ale ony jsou všechny zhruba z konce března, tato konkrétně je ze 30. března 2023. Dovolím si ji přečíst. Tady bohužel musím říct... (Odmlčela se kvůli hluku v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, rozumím, paní předsedkyně. Kolegyně, kolegové, prosím o ztišení v sále. Děkuji.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tady bohužel musím říct, že k velkému posunu nedošlo. Proto jsem se obrátila na vás, protože si myslím, že byste tu problematiku měl řešit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP