(9.10 hodin)

 

Poslanec Kamal Farhan: Jistě si všichni vzpomínáte, jak vláda Petra Fialy obhajovala valorizační mechanismus plateb za státní pojištěnce. Poté, co sebrala českému zdravotnictví 14 miliard, poté, kdy snížila platbu v roce 2022 a nezapočítala do valorizačního mechanismu ani inflaci, to je katastrofa. Dozvěděli jsme se ještě v únoru letošního roku, kdy tady ministr Stanjura vystupoval a říkal, že valorizační mechanismus musí být uchován, že musí být tři roky, že pak bude vyhodnocen, že je to krátká doba, a ejhle, najednou se potichu vloží do eKLEPu, že bude odložena. A co na to ministr Válek, ministr zdravotnictví, který vypouští neustále balonky? Napsal na Twitter: "Je to nedopatření způsobené horlivým úřednickým perem." Proboha, to už není o zdravotnictví, to je o chaosu ministerstev, chaosu na Ministerstvu zdravotnictví a financí. Ministr neví, jak se věci vkládají do eKLEPu? Na to existuje košilka. Košilka je takový papír, kde vlastně všichni jednotlivě podepisují. Nejdřív to podepíše nejnižší úředník, pak vyšší úředník, pak to podepíše ředitel odboru, pak náměstek a pak to jde ministrovi. Já samozřejmě tu košilku nemám, ale ta košilka se uchovává podle mého názoru, jestli si dobře vzpomínám, deset let, aby když přijde NKÚ, to mohl zkontrolovat, kdo to tam vlastně vložil, a byla elektronická stopa. A ten člověk je schopen napsat, že to udělalo horlivé úřednické pero? Horlivé úřednické pero tady bude škrtat desítky miliard? Kde to jsme tady v tom státě? (Potlesk vlevo.) A čemu vlastně máme vůbec věřit? Máme věřit ministrovi Válkovi, který říká: Nic se měnit nebude, nic se neděje, je to jenom horlivost? Nebo ministrovi financí, který to tam vloží do systému? To už jsme slyšeli i v minulém roce, kdy se jednalo o platby za státní pojištěnce. Já už prostě většině věcí, které říká ministr zdravotnictví, nevěřím.

Vzpomeňte si jenom, jak vypadá současná situace s léky. Ano, některé léky byly dovezeny, ale poslední informaci máme, že bylo dovezeno 140 000 balení, ale to bylo před pěti týdny. Co se stalo za následujících pět týdnů? Co se stalo minulý týden, předminulý týden? Co se vůbec děje? A vzpomeňte si - a to byla velká diskuse a teď vás na to upozorňuji - nechci říct slovo krouží, ale zabývá se tím Bezpečnostní informační služba. Jedná se o takzvaný ISIN, což je informační systém infekčních nemocí, kdy v loňském roce ministr Válek předal očkování s citlivými údaji pod ISIN. ISIN do dneška nemá zákonné ukotvení. A co tady ministr Válek na mikrofon slíbil? Že do konce roku 2022 - teď už jsme 2023, jenom kdybyste někdo nevěděl - že to zařídí, že to zajistí, že to normálně bude dobře. Ale mezitím vlastně se schází s Bezpečnostní informační službou, se kterou o tom vyjednává, a nikomu se to nelíbí. Nelíbí se to ani Úřadu pro ochranu osobních údajů. A jak máme brát vážně sliby člověka, který takhle zachází s citlivými daty milionů obyvatel, a nakonec ten svůj daný slib nesplní? Považuji to, co tam bylo vůbec vloženo nebo uvažováno, za skandální, ale za skandální v kontextu prohlášení ministra Stanjury a v kontextu prohlášení ministra Válka, protože oni to dementují, a pak to tam potichu dají do neveřejné složky.

Takže z tohoto důvodu bych byl rád, kdyby někdo za vládu řekl, že to je nesmysl, nesváděl to na úředníka nebo na nějaké horlivé pero, ale aby jasně řekl, kdo za to může, kdo to tam vložil a kdo o tom uvažuje, když pánové ministři proklamovali, že to vlastně nechtějí. (Předsedající: Čas!) A proto vás poprosím, paní předsedající, aby se dnes zařadil jako první bod Valorizační mechanismus plateb za státní pojištěnce do všeobecného zdravotního pojištění. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čili bod, pane poslanče, zní Valorizační mechanismus plateb za státní pojištěnce, a navrhoval jste ho, pane poslanče, jako první bod na dnešní jednání. Děkuji.

Přečtu ještě omluvy. Omlouvá se Vrána Petr po celý jednací den z pracovních důvodů.

Táži se, zda má ještě někdo zájem o vystoupení na změnu schváleného pořadu 65. schůze? Není tomu tak. Nyní bychom tedy přistoupili k hlasování o návrzích na změnu programu schůze, jak byly načteny. Přivolám kolegy z předsálí.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana místopředsedy na zařazení nového bodu, který zní Návrh na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání. Ještě přivolám kolegy z předsálí, a přistoupili bychom tedy k hlasování.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 160, přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 142, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A nyní bychom hlasovali o zařazení tohoto bodu jako prvního bodu dnešního jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 161, přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 141, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní hlasujeme o návrhu paní předsedkyně Schillerové, která navrhuje zařadit nový bod Návrh na změnu zasedacího pořádku Poslanecké sněmovny v 9. volebním období.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 162, přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 139, proti 1. Návrh byl přijat.

 

A nyní bychom hlasovali o pevném zařazení tohoto bodu jako bodu číslo 2 dnešního jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 163, přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 138, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Kamala Farhana, který navrhuje zařadit nový bod s názvem Valorizační mechanismus plateb za státní pojištěnce.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 164, přihlášeno 144 poslanců a poslankyň, pro 69, proti 58. Návrh byl zamítnut, nebudeme tedy hlasovat o pevném zařazení tohoto bodu.

 

Vypořádali jsme se se všemi návrhy na změnu schváleného pořadu schůze a já nyní otevírám bod 138, což je

 

138.
Návrhy Poslanecké sněmovny na propůjčení
nebo udělení státních vyznamenání
/sněmovní dokument 2724/

Tento materiál obsahuje usnesení organizačního výboru číslo 165 ze dne 31. května 2023. Zároveň byl k tomuto bodu doručen sněmovní dokument číslo 2725, který obsahuje návrhy osobností na státní vyznamenání včetně charakteristik a odůvodnění v plném znění.

Prosím pana místopředsedu Jana Bartoška, aby z pověření organizačního výboru předložené návrhy uvedl. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP