(9.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Přerušuji tuto písemnou interpelaci do přítomnosti ministra vnitra Víta Rakušana. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Přivolám kolegy z předsálí. Končím rozpravu.

 

Budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové na přerušení této interpelace do přítomnosti ministra vnitra Víta Rakušana. Přivolám kolegy z předsálí.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 152, přihlášeno 114 poslanců a poslankyň, pro 98, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Přerušili jsme tuto interpelaci do přítomnosti ministra vnitra Víta Rakušana. Končím projednávání této interpelace.

Nyní přistoupíme k interpelaci další. Ministryně obrany Jana Černochová odpověděla na interpelaci poslance Pavla Růžičky ve věci nákupu pásových bojových vozidel pěchoty. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 448.

Zahajuji rozpravu a táži se, zda se do rozpravy někdo hlásí? Pan poslanec Růžička. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, paní předsedající. Jelikož se jedná o moji interpelaci k nákupu pásových bojových vozidel, což je v současné době jedna z největších zakázek z období České republiky, začínalo se někde na 52 miliardách, dneska z tisku víme, že už jsme někde na 60 miliardách, není uzavřena servisní smlouva, která bude dalších minimálně 10 miliard, tak jsme někde na 70 miliardách, a je tam inflační doložka, která se nikdy do těchto zakázek za naší vlády nedávala, tak odhaduji - odborníci odhadují, že jsme někde na 90 až 100 miliardách z 52. Chtěl bych poprosit, jelikož tedy není paní ministryně, a je to opravdu závažné téma, tak navrhuju, abychom tuto interpelaci přerušili, až bude paní ministryně přítomna. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu končím.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Růžičky na přerušení této interpelace do přítomnosti ministryně obrany Jany Černochové. Přivolám kolegy z předsálí.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 153, přihlášeno 116 poslanců a poslankyň, pro 101, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme přerušili tuto interpelaci do přítomnosti paní ministryně obrany Jany Černochové.

 

Konstatuji, že jsme pro dnešní den ukončili projednávání odpovědí na písemné interpelace poslanců a končím bod 136.

S přednostním právem se hlásí paní předsedkyně. Jen bych tady, ještě než se přihlásíte... Máte k návrhu pořadu? (Ne.) Jen komentovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tak máme za sebou interpelace, 34 minut nám na stačilo. No, bodejť, ne? Když Fiala Petr omluven - celý jednací den zahraniční cesta, Bartoš Ivan - celý jednací den zahraniční cesta, Baxa Martin - do 10 pracovní důvody, Baxa Martin - od 13 pracovní důvody, Blažek Pavel - celý jednací den pracovní důvody, Dvořák Martin - celý jednací den osobní důvody, Hladík Petr - celý jednací den pracovní důvody, Lipavský Jan - celý jednací den zahraniční cesta, Rakušan Vít - od 9 do 13 odůvodňuje zákon v Senátu, Stanjura Zbyněk - celý jednací den osobní důvody. To je zvlášť pikantní, když je dneska pokladní plnění.

Takže jsme si odbyli interpelace, všechny jsme je přerušili a budeme zas poslouchat a číst v médiích, jak vám zdržujeme jednání Sněmovny, jak načítáme a snažíme se zařadit body. No, bodejť, ne? Kdy jindy můžeme upozornit na problémy této země, na recesi, na to, jak vedete hospodaření státu - ve 14 hodin se dovíme krásný výsledek ke konci května - na to, jak jste byli schopni jenom připravit zvýšení daní o 73 miliard, na to, že chcete projednávat zákon o důchodovém pojištění a pokračovat v ožebračování důchodců? Protože nic jiného neumíte! A když máte přijít na interpelace - protože nám říkáte: Máme interpelace, od čeho jsou interpelace, proč neinterpelujete? My interpelujeme, tak na ně ani nepřijdete. Takže prosím, nestěžujte si. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni... (K poslanci Juchelkovi:) Ano, zaznamenala jsem vaši přihlášku, mám tady ale ještě před vámi další přihlášené, tak chvilku strpení, prosím. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, nyní bychom se měli věnovat projednávání pevně zařazených bodů z bloku Zákony - první čtení. Jedná se o bod 71, sněmovní tisk 241, novela občanského zákoníku; bod 83, sněmovní tisk 276, návrh na vydání ústavního zákona, kterým se mění Listina základních práv a svobod. V případě, že budou projednány pevně zařazené body, pokračovali bychom v projednávání dalších bodů z bloku Zákony - první čtení, a to bodem 26 a dále. Připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 137, což jsou ústní interpelace.

A nyní bychom se ještě věnovali případnému vystoupení poslanců na změnu schváleného pořadu 65. schůze. Jako první zde mám přihlášenou paní poslankyni Šafránkovou, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté tedy pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dobré dopoledne. Dovolím si v rámci plánovaného opozičního okénka navrhnout za náš klub SPD předřazení tří bodů. Jako první bod dnes navrhuji předřadit bod číslo 30, sněmovní tisk 8, zákon o obecném referendu. Jako druhý bod pak navrhujeme sněmovní tisk číslo 9, což je bod 31, jedná se o zvýšení příspěvku na péči zdravotně postiženým občanům v prvním a druhém stupni závislosti. A jako třetí bod pak navrhuji, aby se zařadil bod číslo 80, sněmovní tisk 266, což je zvýšení rodičovského příspěvku a zavedení automatické valorizace přímo do zákona. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová stahuje svoji přihlášku a nyní pan poslanec Juchelka.

Ještě než vám dám slovo, se zeptám paní poslankyně Šafránkové, to předřazení má být na dnešek? (Ano.) A třetí bod? (Ano.) Děkuji.

Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP