(15.40 hodin)

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Musíme se podívat na celou tu logiku toho, jak je sestavena daň z přidané hodnoty a jakým způsobem přistupujeme k těm dvěma sazbám nebo jakým se obecně přistupuje k dani z přidané hodnoty. Daň z přidané hodnoty má základní sazbu a pak má snížené sazby. Už to slovo základní sazba znamená, že z principu všechno má být v základní sazbě, pokud se nenajdou dobré důvody pro to, aby existovala nebo abychom to mohli dát do snížené sazby. Některé země, uznávám, že jich není moc, v Evropě je jedna, mají jednu sazbu daně z přidané hodnoty, je to myslím Dánsko, a tam prostě všechno je v té jedné sazbě. My jsme měli dvě sazby, pak jsme měli tři sazby a my se teď snažíme ten systém zjednodušit, aby měl dvě sazby. Noviny byly v 15% sazbě, pak byly v 10% sazbě a tak by mohl pokračovat. Časopisy, můžeme se o tom bavit. Takže ta základní myšlenka je, všechno je v základní sazbě, kde se najdou sociální a další důvody, tak se to dá do té nižší sazbě. Proto jsme do nižší sazby dali potraviny, proto jsme tam dali třeba stavební práce, které vedou k vytvoření nového bydlení, proto jsou tam zdravotní pomůcky a léky - zdravotní pomůcky byly v 15%, léky v 10%, dohromady to povede ke snížení té částky, kterou za léky a zdravotnické pomůcky budou občané platit.

U knih jsme přistoupili k rozhodnutí, které není kvůli tomu, že jsou nějaké vědecké knihy, a nijak to nerozlišujeme. Prostě knihy i z hlediska toho, jak k tomu přistupuje česká společnost, jakou roli u nás hrají, i z hlediska toho, že v jiných zemích často právě u knih existuje mimořádná výjimka a ta nulová sazba, tak jsme se rozhodli pro tento krok.

V případě časopisů, ty by mohly být taky v 21% sazbě, v té základní, ale u časopisů existuje spousta titulů, které jsou třeba pro menšiny nebo jsou to časopisy kulturní, jsou to časopisy vědecké, jsou to časopisy literární a tak dál, a my jsme se z tohoto důvodu rozhodli, že časopisy budou v té snížené sazbě. Ano, nabízí se logická otázka, a proč se to vztahuje pro lifestylové a pornočasopisy, já nevím, co jsem už v té debatě všechno zaslechl? No, kdyby se to dalo jednoduše odlišovat, tak to můžeme udělat, ale to máme zřizovat nějaký další úřad, který bude posuzovat, jestli ten časopis má pět odborných článků, nebo jenom dva, jestli tam převládá obsah, který je lifestylový, anebo tam převládá obsah odborný? Prostě nechceme zřizovat takovouto instituci. Takže tady u těch časopisů je to určitá daň - v uvozovkách daň - za zjednodušení toho systému a základní logiku - základní daň snížená.

U novin jsme se jednoznačně nedohodli na tom, že jsou tam důvody pro tu sníženou sazbu. Nestrašme se, prosím pěkně, nějakým ohrožením svobody tisku nebo něčím podobným. Občané získávají informace nejrůznějším způsobem od naprosto volného přístupu ke svobodným médiím přes různá další média. Já nijak nesnižuji význam médií a tištěných médií, jenom si nemyslím, že svoboda slova úplně souvisí s tím, jaká je tam daň z přidané hodnoty. Nakonec když se podíváte na hodnocení svobody tisku v České republice, v době působení naší vlády vzrostlo proti předcházejícímu období a patříme v této věci na jedno z předních míst ve světě. Ale opravdu, nemíchejme dohromady svobody a boj s dezinformacemi s tím, jaká existuje daň z přidané hodnoty. Logika toho systému je jasná - základní sazba a snížená. Já to nechci nějak domýšlet dál a je to i zbytečné, ale my občanům zlevníme díky té nižší sazbě DPH řadu věcí, které každodenně používají, jako jsou třeba potraviny. Některé věci zase mírně vzrostou, jako je třeba denní tisk, ale to snížení daně, DPH na potraviny, to bude domácnostem bohatě kompenzovat. Takže se nestrašme a vnímejme tu logiku zjednodušeného daňového systému, dvě sazby DPH - základní, snížená. Po tu sníženou musí být velmi silné důvody.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, už není zájem o doplňující otázku. Takže přistoupíme k další interpelaci pana předsedy Radima Fialy a připraví se pan poslanec Radek Vondráček posléze. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, chci obrátit vaši pozornost na hospodaření na Ministerstvu obrany. Možná se budete ptát, proč se ptám vás - já bych se zeptal paní ministryně Černochové, ale ta tady buď není, nebo neodpovídá stejně. Ani dnes tady nebude, protože jede podepisovat smlouvu DCA o pobytu cizích vojsk v České republice, s kterou SPD absolutně nesouhlasí.

Vy jste si - a proč se obracím na vás - vy jste si tady schválili, že budete navyšovat obranu nebo finanční prostředky na obranu asi zhruba o 35 miliard na 2 % HDP, to je pro představu zhruba ze 110 miliard na 145 miliard korun. My s tím nesouhlasíme a říkáme, že byste ty peníze raději měli dát důchodcům, kterým je berete. Možná je to právě proto, že je potřebujete dát někde jinde. Ale podívejme se, jak nedokážete hospodařit ani s těmi 100 miliardami, které na obraně máte vy. Po vypuknutí konfliktu jste říkali, jak budete modernizovat, jak je naše armáda podfinancovaná, jak by měla být moderní, s čímž já zásadně souhlasím. Tak se pojďme podívat, jak našim vojákům splácíte ten dluh, podfinancování, o kterém tady mluvíte už od začátku války na Ukrajině. Nejste schopni vysoutěžit jedinou akci. Jediné, co jste dotáhli, tak jste dotáhli zakázky, které udělala ještě Babišova vláda. I ty byly podle nás špatné, předražené kulomety a podobně. A teď jste nebyli schopni vysoutěžit vůbec nic! A tak já se ptám, jak to budete dělat dál, co s těmi penězi budete dělat? Proč je nedáte raději důchodcům? Proč tam budete mít téměř 150 miliard, a nejste schopni vysoutěžit vůbec nic? Já se vás ptám, pane premiére, jestli to vůbec víte.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní má slovo předseda vlády České republiky Petr Fiala. Prosím, ujměte se slova.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Za prvé určitě nelze stavět výdaje na bezpečnost a obranu České republiky proti důchodcům, to tak rozhodně není. Důchodcům nebo seniorům, lidem, kteří jsou v penzi, penze rostou, budou dále valorizovány. Za naší vlády se podařilo to, že se snížil rozdíl mezi průměrnou mzdou, průměrným důchodem a průměrnou mzdou ze 40 na 50 %, k čisté mzdě je to více než přes 60 %. Valorizace budou postupovat, průměrný důchod dosáhne 20 000 korun, takže na úkor seniorů v této zemi se neděje vůbec nic a senioři jsou v centru pozornosti naší vlády, protože oni ve svém životě poctivě pracovali a teď si pomoci nemůžou, proto je správné, že se jim penze zvedají.

Bezpečnost státu a obrana je absolutně důležitým úkolem každé země a je to i úkol, kterému by se měla věnovat každá vláda. Souhlasím s vámi, že s těmi akvizicemi to byl problém, že se dostatečně v minulém období nedbalo na to, abychom dávali dost do obrany, že se nedbalo na to, abychom dostatečným způsobem modernizovali armádu, ale to není problém naší vlády, protože my právě tyto kroky děláme. A vy jste sám potvrdil, že prostředky do obrany jsme připraveni investovat.

Já jenom ještě, aby tady nevznikal nějaký zmatek, protože už to druhý reprezentant SPD opakuje: smlouva, kterou podepisuje paní ministryně ve Spojených státech, neznamená nic automatického, že by se mohlo dít na území České republiky. Všechny konkrétní kroky budou pod kontrolou Parlamentu. Vždycky je musí schválit obě komory Parlamentu, to jenom pro pořádek.

Pokud jde o obranu, obranné výdaje, naši armádu musíme modernizovat, jinak nejen že nedostojíme svým závazkům v Severoatlantické alianci, ale ohrozili bychom vlastní obranyschopnost a bezpečnost našich občanů, a to nepředpokládám, že by někdo mohl chtít, a nemůže to určitě chtít ani SPD. Proto jsme se zavázali ještě před ruskou agresí na Ukrajinu, že do konce volebního období zvýšíme prostředky, které dáváme na obranu, na 2 % HDP. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP