(10.00 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Pokud jde o rafinerie, benzin a ropu. No, my se nestaráme o polského vlastníka rafinerií. Můžeme se tady bavit - to je taky zajímavá debata - proč to tak je, jak to Poláci získali, kdo v tom například sehrává roli. Já tu debatu s vámi rád povedu, ale jindy. Ale my jsme se starali o české občany, o to, aby čeští občané měli benzin a naftu a nestalo se to, co se stalo v jiných zemích, kde realizovali recepty, které jste nám taky doporučovali. Takže starali jsme se především o české občany a jsme rádi, že jsme všechno zajistili.

Pokud jde o plyn, já bych doporučoval panu Havlíčkovi, ať se k tomu nevyjadřuje. Nerozumí tomu a jenom se tady zesměšňuje. (Předsedající: Čas. Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím o dodržování času. Nyní pan poslanec Mašek s faktickou poznámkou. Následuje pan poslanec Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Já bych nejprve k panu ministru Stanjurovi, vaším prostřednictvím. Pan ministr nás tady nejprve školil k tomu, o čem tady můžeme v těch faktických mluvit, ať se držíme tématu, a sám najednou ulítl a označil mého kolegu pana Havlíčka proruským politikem. Tohleto říkáte vy, kteří byste mohli protirusky okamžitě nějakým způsobem fungovat v tom, že byste se třeba zřekli té výjimky na ruský plyn? Vy to neuděláte, v tichosti vám to totiž vyhovuje, protože nám to snižuje cenu. Takže když se to hodí, tak to necháme být, byť to vyjednal někdo jiný. Když se to nehodí, tak to prostě neuděláme a argumentujeme tím, že sem tečou jenom 3 % ruského plynu. Vy víte dobře, že to není pravda, protože s tím plynem se to překupuje, vozí nám ten ruský plyn oklikou. Ten odebírá Indie, Čína a vy vůbec nevíte o jeho pohybu, konzumujeme ho tady. Přitom jsme měli štěstí, že byla mírná zima. Naši lidé jsou spořiví, uspořili, uspořily i firmy, chovají se naprosto přirozeně. Jediné, co jsme si zhoršili, je životní prostředí, protože ti nemajetní tady pálili celou zimu, co je napadlo. To jste museli vidět, když jste se svými limuzínami sjeli někde z dálnice. Takže já bych se držel tématu, opravdu toho, co tady padlo.

Další věc, která tady byla. Vy jste se holedbali, že jste energie a všechno zvládli. Zvládli jste to svým nicneděláním. Vy jste totiž vůbec nereagovali a ono to potom nějak dopadne. Ale ten výsledek je o tom, že ty energie neřešené vámi, například zastropováním elektrické energie u výrobců... Mohli jsme tady mít po celou dobu o 5 procentních bodů nižší inflaci. Ale oni to ti lidé prostě unesou a zaplatí. To je vaše politika.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan místopředseda Havlíček nyní s faktickou, následuje paní poslankyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane ministře financí, řízení financí vám moc nejde. Když se podíváme na výsledky, je to katastrofa. Když se pouštíte ještě do diskuse nad energetikou, pak už je úplná katastrofa. Prosím pěkně, dohledejte si některé informace. To není nic osobního, to je prostě fakt. Budeme diskutovat klidně o těch financích, já vám budu říkat, proč vám nejdou. Budu vám říkat, proč jsme na tom téměř nejhůř v celé Evropě, a vy budete určitě argumentovat a myslím si, že to bude celkem věcná diskuse.

Stačí se podívat na infrastrukturu plynu, stačí si přečíst pár odborných článků. Teď to vůbec není o tom, že by někdo chtěl nebo nechtěl nějaký ruský plyn nebo ruskou ropu. Vy velmi dobře víte, že to tak není. Velmi dobře to víte, protože si myslím, že jste relativně inteligentní člověk. Ale pokud zde budete ukazovat minulost, tak fajn, tak se o ní pojďme bavit. Pojďme se bavit o tom, jak probíhal tendr na Temelín. Pojďme se podívat na to, jak vláda, ve které vy jste byl, ve které byl pan premiér Fiala, ve které byl ještě jeden člen této vlády, nechala Rosatom dojít až do finále. Nechali jste ho tam dojít z mého pohledu pragmaticky. Nechali jste ho tam dojít proto, protože jste tenkrát tlačili na cenu.

Takže, prosím pěkně, jestli se o tom chcete bavit, klidně to pojďme otevírat a budeme klást jeden argument za druhým. Nechci být vůči vám útočný, protože to, co jste říkal, je úplně směšné, pane premiére. Zameťte si, prosím, před vlastním prahem. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy paní předsedkyně Schillerová, následuje pan poslanec Bžoch. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Zase jsem to nevydržela, dneska jsem nechtěla vystupovat. No, já si myslím, že tady tato krásná rozprava ukázala, co si štěbetají vrabci na střeše, kdo je vlastně skutečným premiérem této vlády. Já si myslím, že to všichni vidíme, kdo do všeho mluví, ke všemu se vyjadřuje, všude byl a všechno zná. Jenom ty finance, ty finance, ty mu tedy fakt nejdou! (Potlesk a smích z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Bžoch, následuje pan poslanec Brabec, faktické, prosím.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Pane ministře Stanjuro, než budete někoho osočovat o tom, že je proruský politik, zameťte si laskavě před vlastním prahem. Nebyl to ani bývalý premiér Babiš, nebyl to ani ministr Havlíček, kteří jezdili do Ruska a klaněli se Putinovi, když po něm něco potřebovali. Byli to vaši dva bývalí premiéři. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Brabec, následuje pan poslanec Juchelka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, dámy a pánové, hosté, diváci. Pane ministře, no, vy jste to udělal chytře, protože samozřejmě s tou provokací jste věděl, že se někteří přihlásíme, a tím pádem se asi nedostane na další interpelace, které vám nejsou úplně příjemné. Ale mně taky vytočila ta zmínka o proruském politikovi, protože - přesně už to tady zaznělo - vy máte k 10. 5. minus 250 miliard deficit státního rozpočtu.

Nikdy jste, pane ministře, neodpověděl na moje dotazy ohledně toho, jak se do rozpočtu Ministerstva životního prostředí dostalo těch nehorázných 50 miliard příjmů. Vždycky jste se vytratil, když jsem se na to ptal. Pamatuji si vás jako lídra opozičního klubu ODS, který za totéž, kdyby to bylo v opačném gardu, by opravdu tady visel u stropu a nenechal by nás odejít, než bychom na toto odpověděli. Takže já bych se na vašem místě skutečně držel věcí, které máte přímo v gesci a které opravdu moc nefungují.

Vrátím se k tomu, pokud říkáte o panu Havlíčkovi, že je proruský politik, což je podle mě úplně nehorázné, tak vy jste pro spoustu lidí v tomto státě protičeská vláda. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Juchelka, následuje pan premiér Fiala, faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já si myslím, že je úplně zbytečné vždycky rozvířit tu debatu tím, že tady někdo řekne třeba tu pravdu jenom napůl nebo tak. Takže ano, pane premiére, co se týká vyplácení dávek na úřadech práce, vždycky samozřejmě jsou problémy v jednotlivých organizacích, rezortech a tak dále, ale my jsme se nikdy nezpozdili ani o den u žádného občana na rozdíl od vás. To, že tam jsou problémy, neznamená, že se jim nezabránilo, protože se jim zabránilo. Samozřejmě jsme vypláceli sociální dávky včas.

Nejlepší obrana je útok. To znamená, budeme nálepkovat, budeme říkat, kdo se kdy spletl tady o čtyři měsíce. Myslím si, pane ministře Stanjuro, že byste si měl nějakým způsobem utříbit počty na Ministerstvu financí, poněvadž vám od začátku vašeho vládnutí prostě ten státní rozpočet nevychází. Pořád tady máme nějakou novelu a pořád tady říkáte, jakým způsobem jsme v minusu. Takže komunikace této vlády.

Myslím si - a já vám dávám dobrou radu - že byste se měli zaměřit tady na toto. Máme jednu z nejvyšších inflací v Evropské unii, máme třetí nejvyšší cenu energií podle Eurostatu, který pan premiér nemá rád, ty statistiky, poněvadž jsou to jasná čísla, máme jedny z nejdražších potravin v Evropě, máme nedostatek léků a máme nejvyšší schodky rozpočtů od roku 1989. Zaměřte se na komunikaci tady tohoto, protože toto je opravdu jedna z nejhorších vlád po roce 1989. Tady tento výčet, tento faktický výčet toho, jak tato vláda vládne, si myslím, že můžete obhájit jedině tím, že budete dělat skutečnou politiku pro lidi. Prozatím to takhle neděláte. Myslím si, že jedna z nejvyšších inflací a nejdražších energií v Evropě je jasným důkazem toho, že jste vláda, která je jednoduše proinflační. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP