(9.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A takové ty zoufalé výmluvy na Ukrajinu, to snad už všichni občané vidí, že je to lež, protože to by tím pádem měly problémy i jiné evropské země, ale problémy má právě Česká republika kvůli Fialově vládě, mimochodem tou monstrózní inflací, která je v podstatě jednou tak vysoká než průměr v Evropské unii. Navíc to tempo zadlužování České republiky, 200 miliard za leden až duben letošního roku, rekord v historii samostatné České republiky, dokonce udělala vláda, negativní rekord, a podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat dokonce tempo zadlužování České republiky je nejvyšší v Evropě vůbec. Nejvyšší! To znamená, není to nějakou Ukrajinou, konfliktem na Ukrajině, je to neschopností a nekompetentností premiéra Petra Fialy z ODS a jeho ministrů, takže samozřejmě v této situaci premiér Petr Fiala, místo aby se k tomu postavil jako chlap a odstoupil, podal demisi, hází vinu jako malé dítě, kope kolem sebe a hází vinu na ty, kteří s tím nemají vůbec nic společného. Takže realita je samozřejmě taková, že Česká národní banka již mnoho měsíců proti inflaci bojuje, přičemž preferuje metodu posilování kurzu české koruny prostřednictvím takzvaných měnových intervencí, což je prodej eurových rezerv a nákup českých korun. Silný kurz české koruny tak zlevňuje dovážené zboží, což je důležité hlavně u ropy a působí protiinflačně.

Beze zbytku platí - a vidíme to po celé Evropě - že na vývoj inflace mají enormní vliv opatření jednotlivých vlád. Hlavními protiinflačními nástroji podle názoru SPD musí být snižování deficitu státního rozpočtu primárně prostřednictvím snižování výdajů, snižování státního dluhu a regulační opatření, která zabrání dalšímu růstu cen. Fialova vláda jde ale opačnou cestou a chystá se zvyšovat nepřímé daně, DPH a spotřební daň. O tom už jsem hovořil, že jste zvýšili včera, jste si tady protlačili zvýšení spotřební daně na benzin a naftu, takže zdražíte. ODS zvýšila daně lidem hned, už jako první krok jste zvýšili daně lidem a zvýšili jste cenu benzinu a nafty o korunu padesát každému občanovi České republiky. My jsme jako SPD tady byli proti, jsme proti tomu a budeme proti tomu, ale ODS je pro zvyšování daní. Já s tím nesouhlasím, ale když si to tak myslíte, je to vaše politická odpovědnost. A navíc chcete zvyšovat i majetkové daně, daň z nemovitosti, přestože jste před volbami tvrdili - sám jsem viděl citát tehdejšího poslance ODS Zbyňka Stanjury, současného ministra zdravotnictví (financí) - že nebudete zvyšovat daň z nemovitosti. A jako první ODS udělala, že už připravila zvýšení daně z nemovitosti všem občanům České republiky, a to všechno bude působit jednoznačně proinflačně. Takže ten váš v uvozovkách konsolidační nebo daňový balíček je jednoznačně proinflační. Proinflační! A ještě více to zdraží většinu zboží a služeb občanům České republiky.

Z pohledu SPD je momentálně klíčové snížit ceny energií, kdy máme stále nejdražší elektřinu přepočtenou na paritu kupní síly v rámci Evropy a kde u plynu jsme druzí nejdražší. To ostatně vyplývá i z čísel evropského statistického úřadu Eurostat. Řešení, o kterém tady mluví už SPD dlouho, už od loňského jara, je v zastropování ceny elektřiny přímo u výrobců a v nákupu plynu přímo od producenta s nejvýhodnější cenou. Jenom bych chtěl upozornit, když už jsem u těch statistik evropského statistického úřadu Eurostat, ostatně to bylo zveřejněno, je to asi čtrnáct dní zpátky, za loňský rok, nejnižší nárůst cen plynu z celé Evropské unie mělo Maďarsko. Nejnižší, právě díky tomu, že má bilaterální smlouvu s Ruskem. Má ji i Rakousko a tak dále, takže to jenom říkám ohledně těch cen, nechci do toho teď míchat nic jiného, a my jsme na to tady celou dobu upozorňovali, ale Fialova vláda zbytečně vytahala doslova stamiliony minimálně, možná i miliardy, českým občanům z kapes, z jejich peněženek tím, že nezajistila levné energie na rozdíl od okolních zemí.

A v rámci snižování cen potravin je podle našeho názoru potřeba právě udělat kombinaci snížení DPH na potraviny na nulu, kontrolní a regulační opatření. To jsou řešení, která navrhuje SPD, která však vláda odmítá. Tady je opravdu tristní situace na Ministerstvu zemědělství, které vedou lidovci, KDU-ČSL, ministr Nekula, to je takový ten neviditelný ministr, kterého, když jsem se ptal občanů, vůbec nikdo nezná, přitom by měl řešit drahé potraviny - neřeší nic. Ale vzpomeňte, jak už vloni na jaře říkal o tom, že bude kontrolovat marže obchodníků. Uplynul rok a nezkontroloval evidentně, výsledek jeho činnosti je nulový. Tak za co jiného by měl ministr odstupovat? Když máme drahé potraviny, občané jezdí nakupovat do Polska, kde je DPH nula na potraviny, to jsme tady od začátku navrhovali, SPD, teď vybrané potraviny - DPH na nulu - snížili i Portugalci, takže to není ojedinělý jev v Evropské unii, lze to bez problémů. Fialova vláda to ale nechce udělat a samozřejmě, ti neschopní ministři ve vládě. Prostě já chápu, že je někdo neschopný a neví si rady, ale to by měl prostě dospěle odejít a položit to, ne aby ho tam lidovci, pan Jurečka, předseda KDU-ČSL, tam toho ministra drží zuby nehty, přestože na jeho nečinnost doplácí doslova všichni občané České republiky, a premiér Fiala k tomu mlčí taky, takže to je špatně a občané mají zbytečně drahé potraviny - čeští občané kvůli Fialově vládě. Takže bod číslo 3 na schůzi dnešní Poslanecké sněmovny bych chtěl navrhnout bod s názvem Premiér Petr Fiala shazuje vinu za zdražování na Českou národní banku, přitom za něj může Fialova vláda.

Bod číslo 4 na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny bych chtěl navrhnout bod s názvem Ministr práce Jurečka z KDU-ČSL a Fialova vláda nesou odpovědnost za to, že desítkám tisíc občanů nebyly přiznány důchody v zákonné lhůtě. Já si myslím, že ta situace je opravdu doslova skandální, protože Česká správa sociálního zabezpečení, která přímo podléhá ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi z KDU-ČSL, absolutně nestíhá vyřizovat žádosti občanů o důchody. Desítky tisíc občanů, konkrétně se to týká 25 500 osob, v posledních měsících neobdržely rozhodnutí o přiznání důchodu a jeho výplatu v zákonné lhůtě 90 dnů. Není výjimkou, že občané čekají na důchod i déle než půl roku, aniž by jim Česká správa sociálního zabezpečení podala jakoukoliv informaci o stavu jejich žádosti nebo se jim omluvila. To je pro hnutí SPD zcela nepřijatelné. Ministr Jurečka se vymlouvá na přetíženost a vysoký počet žádostí o důchod, ale jde o naprosté manažerské selhání Fialovy vlády a výsměch občanům. Povinností ministra i celé vlády je, aby byl v praxi dodržován zákon o důchodovém pojištění a aby důchody byly přiznávány a vypláceny včas. Ministr Jurečka z KDU-ČSL ale tento kritický stav vůbec neřeší. Naopak dochází k rušení poboček České správy sociálního zabezpečení, například v Praze, což situaci naopak nadále zhoršuje. Obdobně neuspokojivě z hlediska dodržování lhůt pro výplatu sociální podpory a pomoci fungují i úřady práce opět řízené ministrem Jurečkou, jehož manažerská neschopnost by měla být jasným důvodem k jeho odvolání z pozice ministra práce a sociálních věcí a člena vlády.

Takže o čem je tady řeč? Občané si požádali o důchod, na který mají nárok, ale neschopný ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL nezvládá opakovaně a dlouhodobě řízení ministerstva a jemu podřízených organizací a občané čekají na důchod, na přiznání důchodu i déle než půl roku. Přitom potřebují peníze. Kvůli Fialově drahotě mají občané finanční problémy. A dokonce, přestože je to zákonný nárok, je tady zákon o důchodovém pojištění, aby byly důchody přiznávány a vypláceny včas, Petr Fiala z ODS a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL to nedokážou zajistit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP