(19.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nyní s faktickou vystoupí Jana Pastuchová a poté pan poslanec Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Paní místopředsedkyně Richterová, utvrzujete mě v tom, že vy jste fakt posedlí Babišem a jeho týmem. (Předsedající: Prostřednictvím, prosím.) Já jsem říkala prostřednictvím. Ne? Dobře. Ale já budu opakovat dotaz pana kolegy Králíčka, vaším prostřednictvím. Nikdo z Pirátů z vašich dalších tří tu nesedí. Prosím, odpovězte nám na jednu věc. Nevadí vám, že předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání je členem ODS? Budete se tím také zabývat? Prosím, odpovězte nám. Na všechno tu reagujete, koukáte tamhle na občany do té kamery. Já jsem se to ještě nenaučila, protože mluvím spíš raději ke svým kolegům. Ale pojďte nám odpovědět na tohle. Dáte to místo, které patří, když si dneska odvoláte pana Köppla, hnutí ANO, kterému náleží, nebo to máte pro někoho jiného? A prosím, budete se zabývat tím, že předseda je členem ODS?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Králíček s faktickou poznámkou, poté vystoupí paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych tu otázku doplnil, protože paní místopředsedkyně Richterová tady ve svém projevu řekla, že pokud se nám něco nelíbí, že se máme obrátit na radu. Takže, paní místopředsedkyně, prostřednictvím paní první místopředsedkyně, mám tomu rozumět tak, že tedy vy o tom sice víte, že pan předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání je členem ODS, ale zavřete oči, protože když odvoláte pana Köppla, dostanete teplé místo, ale zároveň nám říkáte, jestli se vám to nelíbí, tak se obraťte na radu? Vždyť přece vy tu vykládáte zákony. Tak pokud vy víte o tom, že je tam něco špatně, tak byste aktivně na to měli upozornit. Tak já doplním tedy svoji kolegyni a poprosím vás o tu odpověď. Odvoláte předsedu rady? A čí bude to místo po případném odvolání pana Köppla?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další přihlášenou je paní poslankyně Peštová. Připraví se pan poslanec Kasal. Prosím.

A než vám udělím slovo, přečtu omluvu: omlouvá se opět pan poslanec Špičák od 19.15 ze zdravotních důvodů.

Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Bohužel už se nemám koho zeptat, protože paní poslankyně Richterová právě odešla, takže by bylo asi zbytečné, abych tady pokládala nějaké otázky do vzduchu, když tady vlastně není ke komu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan poslanec Kasal a připraví se paní poslankyně... Paní poslankyně se odmazala, výborně. Ne, už se zase přihlásila. Takže, paní poslankyně Oulehlová, hlásíte se, nebo ne? Výborně, děkuji. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Já se přesto zeptám. Já se zeptám nepřítomné paní místopředsedkyně Richterové, chtěl jsem se zeptat, poměrně emocionálně tady řekla, kolik lidí napsalo a říkalo, jakým způsobem si stěžovalo, že je to obrovský problém, tak bych se chtěl zeptat, jestli je to stejný způsob, se kterým jsem se setkal já, když jsem se vyjádřil v rámci volební kampaně k situaci a zdravotnímu stavu syna pana Andreje Babiše. A jen abyste věděli, co následovalo. Došlo k podání - to říkám i panu ministrovi, ten tady není - došlo k podání na Lékařskou komoru, že jsem přesáhl svoji pravomoc. A taky to řekli uvědomělí občané. Nicméně velmi zajímavé bylo to, že ti uvědomělí občané byli asistent pana poslance Jiránka za Pirátskou stranu a pana poslance Pikala za Pirátskou stranu. Tak se ptám, jestli stejné věci jsou tady zaváděny i v této situaci? (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Jenom upozorňuji, že pan zpravodaj si musel odskočit a že se vzápětí navrátí, tak abyste ho nepostrádali. Děkuji za pochopení.

Nyní s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Oulehlová a poté pan poslanec Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Paní místopředsedkyně Richterová nám tady prostřednictvím paní předsedající vlastně dvakrát zopakovala, nebo ve dvou vstupech, co řekl pan Köppl. Pan Köppl řekl, že by lidé měli volit pana Babiše, protože pomáhá lidem. Ale pan Köppl řekl pravdu. On neřekl nic, co není pravda. Nikdo z nás nedáváme naše platy na pomoc samoživitelkám. Nadace Agrofert pomáhá hospicům, pomáhá lidem, kteří jsou v krizi, pomáhá rodičům, kteří mají nemocné děti, a díky tomu, jak to vede tato vláda, nemají ani na benzin. Pan Köppl nelhal, pan Köppl řekl pravdu, a nevím, co tedy paní Richterové vadí. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Já tomu vlastně, jak jsem říkal, já tomu vlastně rozumím. Já tam vidím jediný účel, protože my se tu neshodneme, neshodneme se tu s paní místopředsedkyní Richterovou, neshodneme se tu s panem předsedou Michálkem, neshodneme se tu s panem vicepremiérem Bartošem. Prostě je to jiný pohled na věc. Je to jiný pohled a jiné vykládání toho zákona.

A řekl to myslím Aleš Juchelka správně, že my nejsme soudci na to, abychom ho vykládali, a pravděpodobně opět - opět, a to zdůrazňuji, opět - na návrh někoho z koalice bude rozhodovat soud. A zase možná přijdou vniveč veřejné prostředky, protože já se domnívám, že pan Köppl ten soud vyhraje, a bude mu muset být vyplacena mzda a nějaká náhrada, tak jako jsme to v minulosti ostatně zažili.

Ale víte, mě mrzí, že tady někdo vyvolá tuto pro mě ponižující debatu o odborníkovi na média a pak sprostě uteče. Proto dávám procedurální návrh na přerušení tohoto bodu do přítomnosti pana Bartoše, paní místopředsedkyně Richterové a pana předsedy Michálka. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: To znamená, dáváte, jenom si to zopakuji, do přítomnosti pana ministra Bartoše, pana předsedy Michálka. A to je všechno? Nebo ještě někdo? (Místopředsedkyně Richterové.)

Prosím, pan předseda Výborný má, předpokládám, protinávrh.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážená paní místopředsedkyně, paní ministryně, kolegyně, kolegové, vnímám to, co zde zaznělo. Je to tedy v nějakém přímém rozporu s tím, jak probíhaly dohody - a to jistě potvrdí i vaše paní předsedkyně - k tomu, jak bude probíhat dnešní jednání pléna Poslanecké sněmovny. Já vůbec nerozporuji možnost návrhu kohokoliv z poslanců k čemukoliv, nicméně chci upozornit, že podle jednacího řádu -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Protinávrh, prosím. (Do sálu vstoupil ministr Bartoš, poté i předseda Michálek.)

 

Poslanec Marek Výborný: Je to v pořádku? (Ano.) V tom případě konstatuji, paní místopředsedkyně, že návrh pana kolegy Králíčka je nulitní, on se k tomu jistě vyjádří, protože jím požadovaní kolegové zde přítomni jsou, můžeme pokračovat v rozpravě a v projednávání tohoto bodu a posunout se k daleko důležitějším, které jsou potom za tím. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Zeptám se tedy, protože zde vidím jak pana předsedu Michálka, tak i pana ministra Bartoše, jestli pan poslanec Králíček trvá na svém procedurálním návrhu? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP