(17.20 hodin)
(pokračuje Zdeněk Nekula)

To krácení souvisí v dotačním titulu 1D i s tím, že v rámci schvalování rozpočtu pro letošní rok byly kráceny národní dotace z 5 miliard korun na 2,7 miliardy a mělo to dopad i u této provozní podpory pro včelaře.

Celková situace v chovu včel v České republice je v posledních letech výrazně dobrá. Dynamika nárůstu počtu včelařů i počtu včelstev je velmi výrazná a dochází v současné době k jakémusi paradoxu, že v určitých oblastech České republiky dochází k takzvanému převčelení, to znamená, je tam více včelstev, než kolik dokáže daná oblast, daná krajina unést, a nese to s sebou zároveň i negativní dopady. Včelstva nejsou v dobré kondici, protože nemají dostatek pastvy v dané lokalitě, a s tím souvisí i horší zdravotní kondice včelstev během jak letního, i zimního období.

Ano, zaznamenal jsem, že během letošní zimy došlo k větším úhynům včelstev v některých lokalitách. Jako včelař dělám jednotlivé postupy léčení včelstev, péči o včelstva tak, jak se to má dělat, a za sebe mohu konstatovat, že ty úhyny byly minimální.

K dotazu vysoké ceny cukru. Ano, velmi se na tom točil jeden nejmenovaný představitel Svazu obchodu a skokového zdražování - pardon, ten název je trochu jiný, jenom jsem si takto vypomohl. Tím tlakem - a nedělal jsem to kvůli včelařům - na jednotlivé potraviny, a začal jsem u cukru, protože tam došlo meziročně k největšímu nárůstu, se už podařilo cenu částečně snížit.

Co se týká dotací a řešení, s ministrem financí diskutuji, řešíme téma dotací (Předsedající: Čas, pane ministře.), nejenom národních, ale i dalších. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Je zájem o doplňující dotaz? Je tomu tak. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Kott: Pane ministře, děkuji. Děkuji vaši odpověď, já tomu rozumím. Těm včelařům je asi v podstatě jedno, jaké finanční prostředky budou moci čerpat. Mně skutečně jde o to - a vy jste tady řekl, že jste aktivní včelař, já nejsem aktivní včelař, jsem jenom takový pomáhající včelař, ale já se o to zajímám z důvodu předsedy podvýboru pro svazy, to znamená, že s těmi jednotlivými zástupci jsem v kontaktu, a oni skutečně mají obavu, aby se k nim ty finanční prostředky, ať už je to z té, nebo z té strany, dostaly včas a aby byli schopni je ještě efektivně v této sezoně využít, a já jsem tam použil cenu cukru. Samozřejmě vy to víte možná lépe než já, nebo určitě lépe než já, je to i cena oddělků, a v podstatě tam, kde včelstva uhynula, tam pořizovací cena je nepoměrně vyšší.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Čas! Děkuji. Je zájem o doplňující odpověď? Je tomu tak. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Ano, jsem si toho vědom. Včelaření je krásný koníček, ale je drahý. Ano, úhyn včelstev je výrazný zásah. To je řeknu v řádu několika tisíc korun, řekněme pořízení nového včelstva, myslím těch živých organismů, je to až 3 000 korun. Záleží, odkud a od koho se pořídí, nakoupí nový oddělek. Ale ono to souvisí i s tím, aby každý včelař dodržoval předepsané postupy, jak se včelstvy zacházet, jak podzimní léčbu, či případně během léta udržoval včelstva v kondici, aby se minimalizoval počet roztočů Varroa destructor v těch včelstvech, protože napadená včelstva podléhají tím pádem dalším chorobám. Je to celý soubor opatření, který je potřeba dodržovat, ale samozřejmě jsem si vědom nelehké situace po letošní zimě pro včelaře a budu se tomu nadále intenzivně věnovat jako ministr zemědělství i jako včelař, kterého to baví.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další v pořadí je pan poslanec Kolovratník, pana poslance ovšem nevidím, tak jeho interpelace propadá.

Dovolte mi ještě načíst dvě omluvy: omlouvá se pan Síla Jan od 16 hodin ze zdravotních důvodů a pan poslanec Zborovský od 14.30 z pracovních důvodů.

A nyní už je na řadě pan poslanec Koten, který interpeluje pana ministra Nekulu. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, já bych na vás měl několik dotazů ohledně dovozu ukrajinských potravin, eventuálně ukrajinského obilí. Já bych tady na začátku tak nějak chtěl zdůraznit, že Ukrajina není v Evropské unii, to znamená, pro pěstování plodin a pro chování zvířat tam platí poněkud jiné předpisy. Dá se říci, že to, co otevřelo Polsko, Slovensko a Maďarsko, tedy kontaminace obilí, které bylo exportováno do Evropské unie z Ukrajiny, tedy neunijního státu, tak kontaminace pesticidy byla poměrně vysoká, dokonce v Maďarsku to obilí spálili v pecích - některé ty dodávky - s fluidním spalováním, tedy nad 900 stupňů. Dá se říci, že my tady máme i v některých obchodních řetězcích už produkty z Ukrajiny, tedy různá kuřata, vejce a také se tady na trhu může objevit mouka, která již je namletá z ukrajinského obilí. Já bych se vás chtěl zeptat, kolik vzorků, a kde jsou výsledky kontrol těch vzorků, zda by se to tedy dalo vyhledat, nebo zda nám je můžete poskytnout, protože nás by zajímalo zejména, aby se tyto kontaminované potraviny nedostávaly do nadnárodních obchodních řetězců, a zajímá nás tedy, kolik kontrol bylo provedeno, s jakým výsledkem a kde se k těm výsledkům testů dá tady u nás běžně dostat. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní má slovo pan ministr Nekula. Pane ministře, prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Děkuji za slovo, paní předsedající. K tématu dovozu ukrajinských potravin, popřípadě obilí do České republiky: obchod mezi Evropskou unií a Ukrajinou byl liberalizován v červnu loňského roku, tato roční výjimka teď vyprší a bude se jednat o dalším prodloužení. Samozřejmě je důležité, aby členské státy si kontrolovaly to, co přichází na území jednotlivých členských států.

A jak jsem uvedl i dneska na tiskové konferenci, máme tady Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a Státní veterinární správu. Tyto tři inspekční organizace, které spadají pod rezort Ministerstva zemědělství, intenzivně - nebo zintenzivnili jsme činnost v posledních týdnech směrem ke kontrole těch produktů. Abych to vysvětlil, ÚKZÚZ primárně kontroluje krmné plodiny, SZPI, vlastně potravinářská inspekce, se zaměřuje na vše, co se týká stravování nebo jde jako potravina pro obyvatele, a Státní veterinární správa se zaměřuje na produkty živočišného původu, to znamená, z Ukrajiny se to týká dovozu kuřecího masa a vajec. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP