(13.30 hodin)

 

Poslanec Jan Berki: Vážená paní předsedající, já si dovolím, vzhledem k tomu, že jsme ve třetím čtení a byl dostatek prostoru tyto věci prodiskutovat, otázky vznést a poslouchat odpovědi, tak pro uklidnění situace navrhuji přerušení pouze na 2 minuty.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nejprve tedy budeme hlasovat o přerušení na 2 minuty.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 108, přihlášeno 171 přítomných, pro 5, proti 80. Návrh nebyl přijat.

 

Jako druhý, protinávrh, padl od pana předsedy Výborného, na přerušení do 13.35.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 109, přihlášeno 172 přítomných, pro nikdo, proti 90. Návrh nebyl přijat.

 

A jako poslední dávám... (Ťukání karet do lavic.) Je zájem o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartičkami.

 

A poslední návrh je od pana poslance Brázdila, aby se tento bod přerušil do přítomnosti pana premiéra Fialy.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? (Hluk v sále.)

Hlasování číslo 110, přihlášeno 151 přítomných, pro 62, proti 85. Návrh nebyl přijat.

 

Pokračujeme tedy dále a řadě je s další faktickou poznámkou paní poslankyně Berkovcová. (Poslanec Salvetr se hlásí o slovo.) Prosím, k hlasování. Pojďte na mikrofon.

 

Poslanec Rudolf Salvetr: Paní předsedající, mám potíž, nejde mi hlasovací zařízení.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Nejde hlasovací zařízení, takže já vás znovu všechny odhlásím a prosím, abyste se znovu všichni přihlásili svými hlasovacími kartičkami, a zeptám se pana poslance Salvetra, jestli pořád trvá ten problém. Pokud tomu tak je, budeme muset přerušit projednávání této Sněmovny, aby se na to podívali technici. Takže já vyhlašuji přestávku na 5 minut do... (Hlas z pléna: Vedle to funguje.) Vedle to funguje. (Hlas z pléna: Asi?) Prosím chvilku o strpení. V pořádku? (Poslanec Výborný signalizuje z lavice.) V pořádku, dobře, takže nemusíme vyhlašovat pauzu.

Takže na řadě je tedy s faktickou poznámkou paní poslankyně Berkovcová, vidím ji, ano. (Hluk v sále neustává.) Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji za slovo. Jenom v rychlosti zareaguji na paní poslankyni Zajíčkovou ohledně té poznámky o nově zaváděných pozicích. Ano, novela zákona zavádí nové pozice, jako jsou uvádějící a provázející učitel - a jsou to, dá se říct, jedny z mála světlých bodů celé novely, nicméně tyhle navrhované změny by šly realizovat mnohem jednodušším způsobem, třeba změnou vyhlášky nebo nařízení vlády. To se týká právě těch nových pozic uvádějící a provázející učitel, protože doposud nebyly žádné pracovní pozice přímo součástí zákona a byly pouze ve vyhlášce. Například pracovní pozice školní psycholog nebo školní speciální pedagog jsou definovány pouze ve vyhlášce, a přesto se obě pozice financují ze státního rozpočtu. Stejně tak doposud nebyla součástí zákona pracovní pozice třídní učitel. To je teď taky nové, zmiňuje ji pouze nařízení vlády, ale její financování bylo zajištěno v rámci takzvaného zvláštního příplatku. (Hluk v sále neustává.) V zákoně o pedagogických pracovnících nebyla uvedena ani pracovní pozice výchovný poradce, který je spojen s 250hodinovým studiem.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, paní poslankyně. Chtěla bych ještě - samozřejmě čas vám pak načtu - ale poprosit kolegyně a kolegy, aby se ztišili, odešli případně ze sálu, pokud chtějí cokoliv řešit. Prosím.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji. Takže vybrat tři pracovní pozice z mnoha a vtělit je do zákona se jeví jako nekoncepční, i když nic proti těmto pozicím, já je podporuji. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. (Hluk v sále pokračuje.) A prosím ještě jednou kolegyně a kolegy, aby ztišili své rozhovory nebo je přesunuli do předsálí.

S faktickou poznámkou je nyní přihlášen pan ministr Jurečka. Pan ministr tady ale, zdá se, přítomen není, takže jeho faktická propadá. Nyní tedy v obecné rozpravě přihlášená paní poslankyně Mádlová. (Od stolku zpravodajů mimo mikrofon: Nebyla odhlášena.) Ta už byla. Předcházející řídící schůze bohužel neodmazávala, ale teď by měl být tedy pan poslanec Rais. Je to v pořádku? (Od stolku zpravodajů: Ano.)

V tom případě prosím ještě jednou o ztišení, kolegyně a kolegové, ať můžeme pan poslanec vystoupit, a já jenom upozorňuji, pro všechny i pana poslance, že ve 13.45 máme pevně zařazený volební blok bodů, takže případně ho budu muset přerušit, pokud jeho projev bude trvat déle. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Rais: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dámy a pánové, vážení členové vlády, dnes projednáváme třetí čtení novely zákona o pedagogických pracovnících, novely, která měla být vlajkovou lodí této vlády, novely, která podle školských odborů měla být hezkým příběhem s hezkým koncem pro segment regionálního školství. A jak to tedy dnes je? Hezký konec se nekoná a dnes tato novela žene školské odboráře do úvah o stávkách.

Na úvod bych chtěl poukázat na skutečnost, že předcházející vláda hnutí ANO splnila svůj slib daný učitelům a neučitelům regionálního školství. A jak uvedený problém řeší dnešní koaliční vláda? Když tato vláda předstupovala před poslance s žádostí o důvěru, slibovala ve svém programovém prohlášení 130 % průměrné hrubé mzdy všem pracovníkům pedagogickým, nepedagogické pracovníky ovšem nechala bokem. Přestože jsme na tuto situaci, finanční situaci nepedagogických pracovníků, opakovaně upozorňovali, tak se nic nedělo. Víceméně, prezentovaný slib se v reálu smrskl na garanci platů toliko pro učitele. Vychovatelé, asistenti či školní psychologové, patřící taky mezi pedagogické pracovníky, ostrouhají. To už jsme tady slyšeli několikrát. Zajisté uslyšíme od představitelů vládní koalice, že tato změna a přidání pouze učitelům je zcela v souladu s programovým prohlášením, ale to se domnívám, že je lež, protože jediné programové prohlášení, s nímž tato vláda získala důvěru, je to, s kterým před Sněmovnu předstoupila. Dokument z března tohoto roku, který vláda nazývá aktualizací programového prohlášení, je skutečně v mnoha ohledech, jak již tady bylo řečeno, cár papíru. Není to žádná pomyslná smlouva mezi poslanci, jelikož Poslanecká sněmovna o souhlasu s těmito změnami nemohla rozhodnout, a už to vůbec není naplnění smlouvy s občany, kteří u volebních uren rozhodli na základě zcela jiných slibů vládní koalice. Vlastně v tomto směru mohu nepřítomnému panu premiérovi gratulovat, prostřednictvím paní předsedající, protože bude prvním akademickým manažerem, který dokáže plnit plány vlády na 100 %, stačí, když před každým selháním vlády vláda upraví programové prohlášení tak, jak se to stalo nyní.

O situaci v platové politice bylo řečeno hodně na výboru - a nakonec i zde, já bych tedy v podstatě akorát upozornil na to, co jsem říkal v poznámce, to je ta publikace renomovaných kolegů, pánů Münicha a Smolky, která se jmenuje Platy učitelů v roce 2021: Vrchol dosažen a co dál? V úvodu textu zdůrazňuji skutečnost, že vláda hnutí ANO splnila své programové prohlášení, nárůst platů o 150 % pro učitele vzhledem k mzdové úrovni roku 2017. Byl to velmi sledovaný parametr a tak i pánové, nezávislí občané, v podstatě říkají, že jsme splnili to, co jsme slíbili. A současně autoři říkají, že současná vláda se svému programovému prohlášení vzdaluje, a to vzali do úvahy pouze platy učitelů základních škol, vůbec neuvažovali náklady na pedagogický personál mateřských školek a opomenuli náklady na nepedagogické pracovníky, jako jsou administrativní a provozní aparát. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP