(9.50 hodin)

 

Poslanec Kamal Farhan: Paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové, já bych zde chtěl načíst nový bod, který se týká k vyjádření ministra zdravotnictví, jeho zmateným, chaotickým, nesrozumitelným a rozporuplným informacím, týká se to zajištění množství léků. Již dnes se potýkáme s nedostatky dostupnosti léků v České republice, chybí některé léky nejen proto, že dochází k výpadkům ve výrobním a distribučním řetězci, nebezpečné závislosti Česka a Evropy na asijských producentech účinných látek a neočekávaným souběhům některých infekčních nemocí.

Zakopaný pes je také v našem systému stanovování cen a úhrad za léčiva. Toto ještě v následujících letech uslyšíme několikrát. Tento systém funguje tak, že dobře stlačuje ceny nových a nákladných léčiv, ale léčiva s nízkou cenou vytlačuje z trhu až do té míry, že je výrobci přestávají do českých lékáren dodávat. V zahraničí přitom často k dostání jsou. Pak jsme svědky toho, že ministr zdravotnictví a předsedkyně Poslanecké sněmovny si hrají na obchodní cestující a shánějí léky v zahraničí, více či méně exotických destinacích, místo toho, aby upravili standardní systém stanovování cen a úhrad léčiv, které by zohlednily třeba i to, že také výrobců léčiv se týká inflace, jenže to by stálo nějaké peníze, které se ministr Válek nechystá dát a ministr Zbyněk Stanjura je chce ještě ubrat.

Celek peněz na léčiva se však netýká pouze jednotkově levných generických přípravků. Dotýká se významně rovněž nových nákladných inovativních léčiv, která jsou stále pod patentovou ochranou. Týká se to například kardiologie, onkologie, diabetologie a celého dalšího spektra. A nyní vstupuje do hry ministr zdravotnictví, který dramaticky oznamuje, kolik čeho dovezl, kdy to dovezl, o kolik procent stoupla spotřeba toho či onoho. Je schopen během jednoho dne oznámit, že dovezl 300 000 balení, za dvě hodiny, že dovezl toho samého léku 400 000 balení, ale není schopen odpovědět na konkrétní otázky, aby ukázal jednoduchou excelovou tabulku, kdy který lék dovezl a v jakém množství ho dovezl do České republiky. Seriózní ministr by uvedl spotřebu v letech, po měsících, srovnal by objem jednotlivých léčivých přípravků, molekul a uvedl čísla před pandemií, po pandemii, nevytrhával by čísla z kontextu, například srovnáváním na týdenní bázi.

Já bych si vám ještě jednou dovolil předložit spotřebu perorálních antibiotik v baleních po letech - a to už jsem tady říkal, ale řeknu to znova. V roce 2018 7 451 000, 2019 7 124 000, 2020 6 014 000, 2021 5 959 000 a 2022 7 928 000. To je meziročně 18,5 % a blížíme se předpandemickým rokům. Všechny formy antibiotik už nebudu zde načítat, ale meziročně mezi rokem 2021 a 2022 došlo k nárůstu o celkem 10 %. Pro korektnost je třeba závěrem konstatovat, že nikdo tady nepopírá, že pokud srovnáme období leden, únor 2022 a leden, únor 2023, že došlo k nárůstu spotřeby antibiotik. Ale je třeba říct, že se vracíme do normálu předpandemických let, tedy nic extrémního. Nelze prostě vytrhávat z kontextu a uvádět čísla spotřeby po týdnech, jako to udělal minulý týden například na konferenci premiér Fiala. Pro korektnost je třeba říct, že čísla, která uvedl pan premiér Fiala, jsou správná a pocházejí ze zdroje, a věřím, že i pan premiér by byl schopen říci, z jakého zdroje. Za to si zaslouží pochvalu. Nikoliv za to, že srovnává týdenní čísla. Uvedu proč.

Nelze to svádět na manažery farmaceutických firem a jejich neschopnost, že plánovali dodávky do ČR na čísla prodeje pandemických let, protože snad každý, který v těchto pozicích plánuje, má selský rozum a podívá se na prodeje v kontextu. Každý lékař - a věřím, že i pan ministr - ví, že antibiotika jsou sezonní záležitostí a že objednávky antibiotik se plánují na vrchol od podzimu do jara, a nikoliv na léto. Z toho jednoznačně vyplývá, že uvádět týdenní srovnání je zavádějící, účelové a nekorektní. Taktéž zásoby, které se objednávají na sezonu, se plánují na tři až šest měsíců. Překvapuje mě například, že velká část se spokojí s házením procent, s házením statisíců balení sem a tam.

Nezajímá to někdy ani novináře. Nikdo nezareaguje na to, když na tiskové konferenci je oznámeno, že byly zajištěny léky z Koreji a proces půjde standardním způsobem. Tak já si vám zde dovolím, i panu ministrovi, říci, že standardní způsob trvá devět měsíců. To znamená, že do září to nestačíte. (Předsedající: Prosím čas.)

Proto si dovoluji načíst nový bod, který se jmenuje Nedostatek léků v České republice a nekompetentní aktivity Ministerstva zdravotnictví. Prosím o zařazení jako posledního bodu dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Poprosím o dodržování času. Dále je přihlášen pan poslanec Roman Kubíček, jestli není v sále, tak to bude zařazeno na konec, a následně pan poslanec Robert Stržínek, poté se připraví paní poslankyně Ožanová. Prosím, vašich pět minut, pane poslanče.

 

Poslanec Robert Stržínek: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, kolegyně a kolegové. Navrhuji zařazení nového bodu, a to Rušení pošt ve Valašském Meziříčí.

Datovou zprávou jsem byl bez jakékoliv předchozí snahy o debatu minutý týden v pátek informován o tom, že ve Valašském Meziříčí budou zrušeny tři ze čtyř stávajících pošt. Považuji to za neakceptovatelné, jednak záměr jako takový, ale hlavně samotnou formu zvolené komunikace. Tvrdili jste před volbami, že se budete chovat jinak a komunikovat jinak. Tohle je to jinak?

Na rozdíl od naší hlavní pošty, která má omezené parkovací možnosti, je v centru města a je bariérová, se ruší pobočky s bezbariérovým přístupem. Bezbariérovost, to není jen přístup pro vozíčkáře a invalidy, ale také pro maminky s kočárky nebo pro lidi s pohybovým handicapem. Vážený pane ministře Rakušane, vysvětlete mi jakožto starostovi Valašského Meziříčí, proč a na základě jakých dat rušíte v našem městě tři pošty ze čtyř? Proč se nevede debata o tom, že by se město podílelo na jejich provozu, nebo alespoň v městských objektech nabídlo nulový nájem? Proč se mnou jakožto starostou nikdo nekomunikuje? Jaký byl algoritmus na rušení poboček? Jak mi vysvětlíte to, že ve vašem rodném městě, ve kterém jste starostoval, tedy v Kolíně, se ruší jen jedna jediná pobočka, a u nás ve Valašském Meziříčí hned tři? Není to divné? Že by protekce, nadržování nebo dvojí metr? Není to třeba tak, že tam, kde jsou starostové z pětikoalice, máte jiná pravidla než v jiných městech? Pokud chcete vyvrátit tyto domněnky, zveřejněte všechna data o rušených pobočkách, ale i o těch, které zůstávají v provozu. Považuji to za vaši povinnost.

Pane ministře, neschovávejte se prosím za generálního ředitele České pošty Miroslava Štěpána. Tento pán jen plní vaše rozkazy. A netvrďte mi, že jste seznam rušených poboček ještě neviděl, podobně jako váš kolega Jurečka, který si na rozdíl od celé republiky ještě pořád nestihl poslechnout nahrávku od bývalého ředitele Úřadu práce Viktora Najmona. Některé věci vám, milá vládo, trvají nezvykle dlouho, rušení 300 poboček České pošty vám šlo ale až překvapivě rychle, tak rychle, že jste to nestihli se starosty ani konzultovat. A smutné na tom všem je to, že starostové ze STAN, kterých se to možná také týká a jsou tady mezi námi, nebo možná nejsou, jen sedí a koulí očima. Dostali to od šéfa befelem, tak mlčí - nebo patří k těm šťastnějším, kterým nerušíte tři ze čtyř poštovních poboček jako u nás ve Valašském Meziříčí? Otázek je spousta a já vás žádám, pane nepřítomný ministře, abyste na ně odpověděl. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců z řad hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ještě se optám to zařazení. (Poslanec Stržínek: Jako první bod po již pevně zařazených bodech.) Děkuji.

Dále je přihlášena paní poslankyně Zuzana Ožanová a následně pan poslanec Ladislav Okleštěk. Paní poslankyně, vašich pět minut, prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Já navrhuji, vážené kolegyně, vážení kolegové, zařadit dneska jako první bod s názvem Matematika České pošty. Možná to vyjadřuji jinak než kolegové, možná techničtěji, ale už na základní škole se aspoň většina z nás učila, že 3 se nerovná 2, že to je nerovnice, že to není rovnice. Prosím vás, na Moravské Ostravě a Přívozu, což je centrální obvod Ostravy, takového malého 300tisícového města, přišlo panu starostovi, že se ruší dvě pobočky pošty. Nicméně bohužel čte noviny, stejně jako úředníci, a zjistil, že se ruší pobočky tři. Tak buď lžou novináři - nevidím ale důvod, proč by lhali o počtech rušených poboček - nebo lže někdo jiný. Nebo lže ten, kdo poslal panu starostovi dopis: Rušíme vám pouze dvě pobočky. Domnívám se, že takovéto nejasnosti a lži by měl pan ministr potvrdit či vyvrátit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP