(20.20 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

Paní předsedkyně Poslanecké sněmovny je vrcholná manažerka, je to šéfka této Poslanecké sněmovny, s tím se prostě snoubí nějaké vlastnosti a určitě by měla snést takovou kritiku, která rozhodně není sprostá. Ale já se kvůli tomu nenechám ještě peskovat, při vší úctě, od pana premiéra, že si ani tohleto nemůžu dovolit. Tak to už je fakt jenom to šoupání nohama. Děkuju. (Potlesk z lavic hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji, paní předsedající. Mě vždycky baví pan premiér, že on vždycky tady něco řekne a už potom s námi nediskutuje, odejde pryč a už se tady prostě neobjeví a není schopen ani na nás reagovat.

Co se týká obstrukcí - obstrukce budou vždycky, pokud bude někdo z vládní koalice předkládat právní normy, které jdou například proti duchu demokracie, proti zákonům, což se stalo právě v těch třech dnech. My jsme o tom přesvědčeni, že celá ta valorizace byla prostě jednoduše právně postavena na vodě. Pokud to bude všechno v pořádku a bude klasický legislativní proces, obstrukce určitě dělat nebudeme, a pokud samozřejmě ty zákony budou opravdu demokratické.

Pokud my se vymezujeme vůči vládní koalici - ano, vymezujeme se, ale vy se tady v této Sněmovně svými normami vymezujete proti občanům České republiky, nejen valorizací, ale například i tím, jakým způsobem pošlapáváte určité i nepsané demokratické hodnoty této Sněmovny. Já, pokud tady říkal pan Žáček něco o předsedovi našeho hnutí, že to je vůdce, tak já si dovolím říct, že vůdcové jsou i samozřejmě tady v pětikoalici, předsedové jednotlivých stran a hnutí. Takže vaši vůdcové vám říkají a vy zvedáte slepě ruku například k těmto věcem: normálně schválíte stav legislativní nouze tam, kde nepatří, omezujete řečnění, nechali jste hlasovat o členech rady České televize veřejně, protože se vám to dvakrát nepodařilo tajně, abyste se navzájem pohlídali, kdo jak hlasuje. Toto všechno vaši vůdcové samozřejmě podporují. Omezujete interpelace. Měli jsme třeba jenom pětkrát interpelace od začátku volebního období. Neschvalujete naše programy, nechcete s námi vůbec diskutovat normálně demokraticky o jednotlivých normách. Na to všechno vy zvedáte ruku, když vaši vůdcové zavelí. Gratuluji!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a s poslední faktickou pan poslanec Patrik Nacher. Pak zde mám v evidenci dvě přednostní práva. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Paní místopředsedkyně, no, já vás nezklamu. Já jsem se původně nehlásil (Smích v sále.)´, ale musím. To puzení ve mně vyvolal přímo pan premiér, takže to je puzení přímo z nejvyšších míst. A bylo to to slovo, že my jsme vyvolali tenhle ten bod, že to byl zástupný bod, zástupný za něco.

Tak za prvé připomenu, že my jsme ty podpisy sbírali, pokud vím, těsně po mimořádné schůzi k valorizaci. To znamená, že to nebyl bod, který bychom tady zařadili třeba a sbírali jsme to včera, předevčírem, minulý týden. To znamená, to bylo autenticky hned poté, co jsme byli nespokojeni s tím, jakým způsobem vy jste tady ty čtyři dny to válcovali, takže to byla spontánní reakce. Není co zastírat. Jestli tady někdo má něco, co zastírat, tak jste to vy, bohužel, k situaci v České poště. Dneska jste nám neschválili ani jeden bod.

Ale pan premiér chtěl, nebo někdo tady říkal, že vám chybí věcné argumenty. Tak já vám řeknu dva, co mi vadí, a jsem tady druhé volební období, v tomto volebním období, jakým způsobem vy jako většina zneužíváte svůj pozici. První je, a už tady někdo naznačil, že kdykoliv máme mimořádnou schůzi, tak ji tam dáte ve čtvrtek, tudíž interpelace jsou zrušeny. Takhle se klidně mohlo stát, že já měl první písemnou interpelaci na pana premiéra a trvalo to půl roku, než jsem se dostal na řadu. To asi v pořádku není a vy byste byli první, kteří byste to kritizovali. To znamená zneužívání těch bodů, že jsou ve čtvrtek místo interpelací.

A druhá věc je, jakým způsobem se stavíte k těm obstrukcím. V předchozím volebním období končily jednací dny v sedm nebo v devět, tudíž jste mohli obstruovat třeba rok, zatímco vy to táhnete přes noc, tím na ty obstrukce nasvítíte a jedete, až se opozice unaví - tak my je tam necháme klidně i přes víkend. A to je ten rozdílný přístup k té samé věci. (Předsedající: Čas!) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a ještě jedna faktická poznámka paní poslankyně Bereniky Peštové, která se hlásí se svou faktickou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuju za slovo, paní předsedající. Já jsem si to rychle dohledala, paní předsedkyně, prostřednictvím vás - tady prohlásila, že neřekla nikdy, že opozice má sedět v koutě, šoupat nohama a mlčet. Takže to řekla. Řekla to v České televizi, když se jednalo o prodloužení stavu o 90 dnů. Takže paní předsedkyně, nelžete nám. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní se vracíme k přihláškám, a sice s přednostním právem. Pan předseda klubu TOP 09 Jan Jakob a poté pan předseda Jakub Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, dnes se tady opozice staví do role soudců. Co hůř, do role jakýchsi morálních soudců. Já jsem takovéhoto přístupu dalek. Nebudu tady připomínat řadu kauz spojených s představiteli hnutí ANO, kteří byli ve vedení Poslanecké sněmovny, a že ty kauzy byly opravdu skutečné kauzy na rozdíl od současné situace. Stejně tak nebudu tady hodnotit vystoupení, a to i vystoupení z minulosti, pana předsedy Tomio Okamury, zejména i třeba, když se vyjadřoval k paní předsedkyni Pekarové Adamové. Myslím, že ty jeho výroky nejsou důstojny Poslanecké sněmovny.

Stejně tak tady nebudu soudit a říkat, kdo je zlý, kdo není zlý, kdo je hodný, kdo je na nějakou funkci zralý či nikoliv. Pravomoci a z nich vyplývající povinnosti předsedkyně Poslanecké sněmovny jsou dány jednacím řádem naší komory. Jsem bytostně přesvědčen, že paní předsedkyně plní tyto povinnosti velmi zodpovědně, precizně, v zájmu Poslanecké sněmovny jako celku, a hlavně naprosto v souladu s literou zákona.

Paní předsedkyně Poslanecké sněmovny je zároveň i předsedkyní politické strany TOP 09. Jistě z této pozice vystupuje i s jasnými politickými stanovisky. Toto právo jí rozhodně nelze ubírat, natož jí ho vyčítat. Ostatně není první v historii Poslanecké sněmovny, kdy je předseda této komory zároveň předsedou politické strany. Už byli dva takoví, oba dva se potom v jejich budoucí kariéře stali prezidentem této země. Kdo ví, třeba je to nějaký příslib budoucí kariéry paní předsedkyně a možná se budete v budoucnu hodně divit.

Když se paní předsedkyně ucházela o tuto funkci, když probíhala její volba, v reakci na probíhající poměrně vášnivou diskusi pronesla i vlastně kandidátskou řeč, byť to v minulosti nebylo na této půdě zvykem. Já jsem si ji jako kolegyně Schillerová opět po čase četl a na rozdíl od ní tedy musím konstatovat, že si paní předsedkyně za svými tehdejšími slovy stojí a dokazuje to také svými činy. Například velmi úspěšně jsme zvládli výzvu, která stála před námi, a to předsednictví Radě Evropské unie. Poslanecká sněmovna samozřejmě byla součástí tohoto předsednictví a všechny akce, které pořádala nebo spolupořádala, dopadly velmi dobře a výborně reprezentovaly naši zemi i komoru v rámci Evropské unie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP